
شاخص بورس امروز مسیر نزولی را انتخاب کرد

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر در جریان معاملات دیروز بازار سرمایه در حالی که بازارهای ارز و طلا با روند کاهش مواجه بودند، این موضوع پالس مثبتی را به تالار شیشهای مخابره کرد مبنی بر این که هم این بازارها فعلا جذابیتی برای ورود نقدینگی ندارند، و هم این که واکنش فعالان این بازارها به موضوع مذاکرات سیاسی حکایت از سنگینی کفه توافقات دارد.افت قیمت صندوقهای طلا و کاهش چشمگیر حجم و ارزش معاملات آنها نیز در معاملات دیروز مشهود بود که نشان از کاهش موقت در انتظارات تورمی دارد.
با این وجود بازار سرمایه مانند روز نخست هفته جاری، دیروز هم روز متعادلی را پشت سر گذاشت، شاخص کل بورس با رشد ۰. ۳۴ درصدی توانست به سطح ۳میلیون و ۲۵۲هزار واحدی برسد و با رشد ۱۰ هزار واحدی، ارتفاع جدیدی را در کارنامه خود به ثبت برساند. شاخص هموزن نیز با رشد ۰. ۵۱درصدی، عدد ۹۷۷هزار واحد را به تسخیر درآورد که این ارتفاع نیز بالاترین صعودی است که این نماگر در کارنامه رکوردهای خود به ثبت رسانده است.
شاخصکل فرابورس هم با رشد ۲۰۰ واحدی معادل ۰. ۷۲درصد رشد کرد و با ورود به کانال ۲۸هزار واحد، رکورد جدیدی را در کارنامه خود به ثبت رساند.همچنین ارزش معاملات خرد بازار دیروز به ۱۴هزار و ۲۹۳میلیاردتومان رسید که نشاندهنده حضور پررنگ خریداران در محدودههای فعلی شاخصها است؛ و ورود حدود ۴۸۰میلیارد تومان پول حقیقی به بازار سهام نیز در روزی که گذشت به ثبت رسید.
بررسی معاملات بازار سرمایه نشان میدهد چند وقتی است که رشد شاخص کل هموزن از شاخص کل بورس پیشی گرفته، که این موضوع بیانگر این است که چرخش توجه سرمایهگذاران به سمت نمادهای کوچک و متوسط بازار بیشتر شده است.
برخی کارشناسان این چرخش را به استقبال سهامداران و سرمایهگذاران از سهام جامانده از رشد چند ماه گذشته بازار تعبیر میکنند و معتقدند پس از رشد چشمگیر نمادهای بزرگ و شاخصساز، توجه بازار سهام به سمت سهمهایی است که در سالهای گذشته کمتر مورد اقبال قرار گرفتهاند که در این میان بسیاری از این نمادها متعلق به شرکتهای کوچکتر و صنایع کمتر رشدکرده بازار است.
نکته قابل توجه دیگر در خصوص معاملات دیروز بازار سرمایه، بهبود تقاضا در بازار بویژه در گروه پالایشی در دقایق پایانی معاملات بود که یکی از مهمترین محرکهای آن، انتشار خبر سهنرخیشدن قیمت گازوئیل بود که بلافاصله اثر خود را در صف خرید سهام گروه پالایشی گذاشت.مطابق مصوبه ۲۷ فروردین سال جاری هیئت وزیران که ۷ اردیبهشتماه به وزارتخانههای نفت، راه، کشور، اطلاعات و ارتباطات و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، سازمان برنامه و بودجه و فرماندهی نیروی انتظامی، ابلاغ و بعد از ۲۱ روز، منتشر و اطلاعرسانی شده است، گازوئیل از این پس در سه پلکان قیمتی عرضه خواهد شد که نرخ اول (سهمیهای و مصوب) بوده اما دو نرخ جدید با نیمهیارانهای و آزاد شدهاند که به ساز و کار توزیع سوخت افزوده میشود.
به باور کارشناسان این خبر، در نگاه نخست این تصمیم یک سیاست تعدیلی از سوی دولت برای کنترل یارانهها است، اما از دید تحلیلگران بازار سرمایه، پیامدهای غیرمستقیم آن برای صنعت پالایشگاهی حائز اهمیتتر است. افزایش نرخ گازوئیل یا اعمال سهمیهبندی چندنرخی میتواند به دولت این امکان را بدهد که بخشی از منابع مالی موردنیاز خود را از محل فروش فرآوردههای نفتی تأمین کند.
در چنین شرایطی، دولت فشار کمتری برای تعیین قیمتهای دستوری به پالایشگاهها وارد خواهد کرد که این موضوع بهبود در جریان نقدی و سودآوری شرکتهای پالایشی را بهدنبال خواهدداشت. از سوی دیگر، افزایش منابعریالی دولت از محل فروش داخلی سوخت، میتواند بخشی از کسریبودجه را جبران کند و بهاینترتیب ریسکهای مالی کلان اقتصاد را نیز کاهش دهد.
با این تفاسیر معاملات امروز بازار سرمایه با سردرگمی سهامداران و شاخص بورس برای انتخاب مسیر صعود یا نزول آغاز و خیلی زود مسیر کاهشی انتخاب شد و در نهایت شاخص کل بورس با افت ۲۶ هزار واحدی مواجه شد. این در حالی است که شاخص کل هموزن افت ۲ هزار واحدی را به خود دید و در فرابورس شاخص کل این بازار رنگ سبز را انتخاب کرد و ۹۶ واحد مثبت شد.
افزون بر این در جریان معاملات امروز بازار سرمایه، از ۳۵۲نماد معاملاتی فعال در بورس، ۳۳درصد معادل ۱۱۶نماد معاملاتی مثبت و ۶۷درصد معادل ۲۳۶نماد منفی بودند. در فرابورس نیز از ۳۸۹نماد فعال در این بازار، ۴۰درصد معادل ۱۵۷نماد معاملاتی مثبت و ۶۰درصد معادل ۲۳۲۶۵نماد منفی بودند.همچنین در پایان معاملات امروز، ۱۶درصد معادل ۵۵نماد معاملاتی در بورس با صف خرید و ۱۹ درصد معادل ۶۶نماد با صف فروش مواجه شدند.
در فرابورس هم ۲۱درصد معادل ۸۳نماد با صف خرید و ۲۲درصد معادل ۸۶نماد با صف فروش به کار خود پایان دادند. ضمن این که در پایان معاملات ارزش صفهای خرید نیز هزار و ۶۰۰میلیارد تومان در برابر هزار میلیارد تومانی بود که در صف فروش بودند.علاوه بر این هزار و ۶۰۰میلیارد تومان پول حقیقی نیز از بازار سهام خارج شد و صندوقهای درآمد ثابت نیز با خروج ۴۳۰میلیارد تومانی نقدینگی مواجه بودند.