اقتصاد هند زیر سایه چین
اقتصاد معاصر؛ در سالهای اخیر اقتصاد هند به شدت به چین گره خورده است؛ بطوریکه واردات این کشور از چین از حدود ۶۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۵ به بیش از ۱۲۰ میلیارد دلار در سال گذشته میلادی رسیده است. این در حالی است که صادرات هند به چین در همین مدت تنها حدود ۵ میلیارد دلار افزایش داشته و به حدود ۱۸ میلیارد دلار رسیده است.
هند در تلاش بوده است تا با افزایش همکاریهای اقتصادی خود با ایالات متحده آمریکا، وابستگی خود را به چین کاهش دهد. حجم تجارت هند با ایالات متحده در سال ۲۰۲۲، ۱۴۶ میلیارد دلار بوده که بیشتر از تجارت این کشور با چین به میزان ۱۲۵ میلیارد دلار در همان سال است. با این حال، هند با ایالات متحده مازاد تجاری دارد، در حالی که با چین کسری تجاری قابل توجهی دارد. در واقع همین کسری تجاری قابل توجه هند در برابر چین، دولت هند را وادار به اتخاذ سیاستهایی برای کاهش وابستگی به چین کرده است.
از سال ۲۰۲۰، هند اقدامات سختگیرانه زیادی از جمله ممنوعیت تعداد زیادی از اپلیکیشنها و پلتفرمهای چینی و کاهش صدور ویز، علیه سرمایهگذاران و کسبوکارهای چینی اجرا کرده است. شرکتهای هندی با وجود این محدودیتها همچنان به واردات از چین به ویژه در بخشهایی مانند صنایع الکتریکی و داروسازی وابسته هستند.
علاوه بر پیشتازی چین در صنایع حیاتی و یارانههای بزرگتری که به آنها اختصاص میدهد، پکن همچنین از مواد معدنی حیاتی مانند لیتیوم بسیار بیشتری برخوردار است. در اینجا نیز دولت هند در تلاش است تا حقوق استخراج معادن را در مکانهایی مانند آرژانتین به دست آورد، اگرچه هنوز به توفیق خاصی در این زمینه دست نیافته است.
درحالیکه هند در تلاش برای تبدیل شدن به یک قطب تولیدی بزرگ است، وابستگیاش به کالاها و خدمات چینی مانع این هدف میشود. صاحبان کسب و کار در هند و نیز برخی از مقامات دولتی معتقدند که این محدودیتها میتواند به اهداف صنعتی هند به ویژه در بخش فناوریهای پیشرفته آسیب برساند.
برخی از دولت مردان و اقتصاددانان هندی بر این باورند که برای رقابت واقعی با سایر قطبهای اقتصادی جهان از جمله چین، هند باید با زنجیرههای تأمین چین یکپارچه شود. در همین حال و در طرف مقابل، هند تلاشهایی برای توسعه زنجیرههای تأمین جایگزین و کاهش وابستگی به چین با حمایت شرکای بینالمللی خویش از جمله ایالات متحده انجام میدهد.