
رشد صادرات چین در نیمه اول 2025: تلاش برای کاهش وابستگی به بازارهای غربی

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از المیادین؛ عملکرد تجاری چین در نیمه اول سال ۲۰۲۵ ترکیبی از تابآوری، تغییرات استراتژیک بازار و پاسخهای سیاستی به فشارهای جهانی را به نمایش گذاشت. طبق دادههای گمرک چین، صادرات این کشور نسبت به سال گذشته ۵.۹ درصد افزایش یافت و به ۱.۸۰۹ تریلیون دلار رسید، در حالی که واردات با کاهش ۳.۹ درصدی به ۱.۲۲۳ تریلیون دلار رسید. تراز تجاری مثبت به مجموع ارزش تجارت خارجی ۳.۰۳۲ تریلیون دلار منجر شد که نسبت به دوره مشابه سال ۲۰۲۴، ۱.۸ درصد رشد نشان میدهد.
تنوع بازار، محرک اصلی رشد صادرات
در حالی که تنشهای تجاری در حال افزایش بود، چین تلاشهای خود را برای تنوع بخشیدن به بازارها تسریع کرد. اتحادیه کشورهای آسیای جنوب شرقی (ASEAN) به بزرگترین شریک تجاری چین تبدیل شد و تجارت با این منطقه به ۵۱۰.۹۴۷ میلیارد دلار رسید که از اتحادیه اروپا با ۳۹۲.۱۱۵ میلیارد دلار و ایالات متحده با ۲۸۹.۳۶۱ میلیارد دلار پیشی گرفت. تجارت با کشورهای شریک در ابتکار کمربند و جاده (BRI) به میزان ۳.۵ درصد نسبت به سال گذشته رشد کرده و به ۱.۵۷۱ تریلیون دلار رسید، در حالی که تجارت با اعضای پیمان تجارت جامع منطقهای (RCEP) نیز ۳.۳ درصد افزایش یافته و به ۹۲۷.۰۵۹ میلیارد دلار رسید. این تغییرات نشاندهنده تلاشهای استراتژیک چین برای کاهش وابستگی به بازارهای غربی و مقابله با نوسانات جهانی است.
نقش برجسته بخش خصوصی
برای اولین بار، تعداد شرکتهای فعال در تجارت خارجی چین از مرز ۶۰۰,۰۰۰ عبور کرد. در نیمه اول سال ۲۰۲۵، ۶۲۸,۰۰۰ شرکت در واردات و صادرات مشارکت داشتند که ۴۳,۰۰۰ شرکت بیشتر از مدت مشابه سال گذشته بود. از این تعداد، ۵۴۷,۰۰۰ شرکت خصوصی بودند که این امر نشاندهنده نقش حیاتی بخش خصوصی داخلی در حفظ رشد تجاری چین است.
صادرات مواد نادر چین در نیمه اول سال ۲۰۲۵ نسبت به سال گذشته ۱۱.۹ درصد افزایش یافت و به ۳۲,۵۶۹.۲ تن رسید، اما درآمد حاصل از صادرات این مواد با کاهش ۲۵.۳ درصدی به ۱۹۱.۳ میلیون دلار رسید که ناشی از فشارهای قیمتی جهانی است. در ماه ژوئن، چین ۷,۷۴۲.۲ تن فلزات نادر به ارزش ۲۳.۲ میلیون دلار صادر کرد.
در زمینه واردات نفت و گاز، عملکرد متفاوتی مشاهده شد. واردات نفت ۱.۴ درصد افزایش یافت و به ۲۷۹.۳۸ میلیون تن رسید، اما به دلیل کاهش قیمتهای جهانی، هزینه آن ۱۲ درصد کمتر از سال گذشته بود و در مجموع به ۱۴۷.۷۸۷ میلیارد دلار رسید. در ماه ژوئن، واردات نفت به ۴۹.۸۸۸ میلیون تن با ارزش ۲۴.۲۰۸ میلیارد دلار رسید.
واردات گاز طبیعی ۷.۸ درصد کاهش یافت و به ۵۹.۵۵ میلیون تن رسید که به ارزش ۲۷.۱۸ میلیارد دلار بود و قیمت آن ۱۵ درصد کمتر از سال گذشته بود. واردات زغالسنگ نیز ۱۱.۱ درصد کاهش یافت و به ۲۲۱.۷۰۲ میلیون تن رسید که هزینه آن ۱۷.۰۷۸ میلیارد دلار بود.
اگرچه در ماه فوریه شاهد کاهش قابل توجهی در تجارت بودیم، تراز تجاری تجمعی در ژانویه-فوریه ۱۷۰.۵۲ میلیارد دلار بود که بیشتر از تراز تجاری ۱۲۵.۱۶ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ بود. این نشاندهنده آن است که نوسانات اقتصادی بیشتر بهطور موقت بوده و چین از طریق سیاستهای استراتژیک و تنوع بازارها بهخوبی قادر به انطباق با فشارهای جهانی است.