
ارز ترجیحی را در جنگ برای کنترل قیمتها برگرداندیم/ برخی بازسازیها تا دو سال زمان میبرد

به گزارش اقتصاد معاصر، فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت چهاردهم در نشست خبری هفتگی خود که در محل ساختمان شیشهای صداوسیما برگزار میشد در ارتباط با ایام جنگ و مسائل پسا جنگ اظهار داشت: با آغاز لحظات ابتدایی جنگ، وزرای محترم متناسب با حوزه مسئولیت خود، فعالیتهای مرتبط را آغاز کردند. از نخستین دقایق پس از حمله، وزیر محترم بهداشت، دکتر ظفرندی، به همراه کادر درمانی کشور، اقدامات خود را آغاز کردند و اتاقهای بحران فعال شد. سایر سازمانهای مرتبط از جمله آتشنشانی، هلالاحمر، اورژانس و دیگر دستگاههای متولی مدیریت آسیبهای اینچنینی نیز بهسرعت وارد عمل شدند. بدیهی است که در دقایق اولیه، هماهنگی کامل میان دستگاهها نیازمند اندکی زمان بود، اما روند مدیریت بحران با سرعت سازماندهی شد و اقدامات بهصورت منسجم ادامه یافت.
وی افزود: در طول این مدت، کشور هزار و ۶۲ شهید تقدیم کرد که از این تعداد، ۱۰۲ نفر از بانوان و ۳۸ نفر از کودکان به شهادت رسیدند. همچنین ۱۸ نفر از کادر درمان شامل ۶ پزشک، ۵ پرستار و ۷ امدادگر شهید شدند. از مجموع شهدا، ۳۴ نفر دانشآموز و ۵ نفر از فرهنگیان بودند و تعدادی از اعضای هیئت علمی دانشگاهها نیز به شهادت رسیدند. از میان شهدای غیرنظامی، ۲۷۶ نفر به ثبت رسیده و تهران با ۲۶۵ شهید بالاترین تعداد شهدا را داشته است.
مهاجرانی تصریح کرد: در این دوره، آسیبهایی نیز به مراکز غیرنظامی وارد شد؛ از جمله آسیب دیدن ۳۶ مدرسه در ۱۶ استان و ۲۱۹ واحد صنعتی از کارخانههای بزرگ تا واحدهای صنعتی کوچکتر. همچنین منازل ۲۲ نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاهها و ۷ بیمارستان آسیب دیدند و ۱۱ دستگاه آمبولانس هدف قرار گرفت. حدود ۸ هزار واحد مسکونی دچار آسیب شدند و فرایند بازسازی آنها طبق برنامه در حال انجام است.
وی گفت: شایان ذکر است که در طول این مدت، ۲۳۰ مدرسه بهعنوان پناهگاه مورد استفاده قرار گرفت و ۵۶ مدرسه در اختیار خانوادههای آسیبدیده قرار داده شد. همچنین ۲۵ مدرسه برای مدیریت بحران و ارائه خدمات به مردم اختصاص یافت.
سخنگوی دولت تاکید کرد: پیشتر نیز اعلام شده بود که جلسات دولت در صبح روز جمعه با حضور وزرای مرتبط بهویژه وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان برنامه و بودجه، بهصورت منظم برگزار و کارگروههای اقتصادی، رسانهای و سایر حوزهها موضوعات مرتبط را با جدیت پیگیری میکردند. در همین راستا، اختیارات ویژهای به استانها و استانداران تفویض شد تا روند امدادرسانی و مدیریت امور با سرعت بیشتری ادامه یابد.
مهاجرانی عنوان کرد: در حوزه مدیریت بازار نیز اقدامات هماهنگی صورت گرفت و قریب به یک میلیون تن کالا از بنادر کشور تخلیه و به شهرها ارسال شد. لازم به ذکر است که در روز نخست، حدود ۲۰۰ میلیون لیتر بنزین در کشور عرضه شد که این امر، علاوه بر همراهی ارزشمند مردم، نشاندهنده حفظ آرامش و نظم در شرایط بحران بود. ملت ایران در این شرایط نشان دادند که چگونه با اصالت، متانت و همبستگی، بحرانها را مدیریت میکنند.
وی گفت: در طول این مدت، بیمارستانها حدود ۵ هزار و ۸۰۰ مجروح را پذیرش و درمان کردند و حدود هزار عمل جراحی انجام شد که این آمار جدای از پذیرش بیماران عادی و مراجعان روزمره بیمارستانها بوده است. لازم میدانم از تمامی هموطنانی که در مسیر استمرار خدمات کشور و حفظ جریان امور در این دوران دشوار نقشآفرینی کردند، صمیمانه تقدیر و تشکر کنم.
بازسازی منازل تهران به شهرداری واگذار شده است
مهاجرانی در پاسخ به پرسشی درباره اقدامات انجامشده در زمینه بازسازی منازل آسیبدیده در جنگ ۱۲ روزه، اظهار کرد: بازسازی در زمینه منازل تهران به شهرداری تهران واگذار شده و در شهرستانها نیز این امر به استانداری و بنیاد مسکن سپرده شده است. آسیبها دستهبندی شده که در طیفی از آسیب جزئی تا کلی و از نیاز به تخریب و بازسازی تا نیاز به بازسازیهای جزئی طبقهبندی شدهاند. شیوه کار را هم شهرداری مشخص کرده و بیشترین آسیب نیز مرتبط با شهر تهران است.
برخی از بازسازیها تا دو سال طول میکشد
سخنگوی دولت با یادآوری این که برخی از بازسازیها تا دو سال طول میکشد، گفت: در طول تمام این مدت نمیتوان افرادی که خانه خود را از دست دادهاند صرفا در هتل اسکان داد؛ در نتیجه برای افرادی که خانههای خود را از دست دادند به این جمعبندی رسیدهایم که منازلی برای آنان در نظر گرفته شود.
مهاجرانی تاکید کرد: درباره تهیه مجدد وسایل منازل هم پشتیبانی صورت میگیرد تا کار انجام شود. همچنین بازسازی که برخی مدارس نیاز دارند نیز از سوی سازمان نوسازی مدارس پیگیری میشود و بازسازی واحدهای صنعتی هم از سوی وزارت صمت دنبال خواهد شد.
وی در پاسخ به پرسشی درباره واکنش دولت به اقداماتی که میتواند به وحدت ملی و انسجام اجتماعی آسیب بزند، اظهار کرد: سرمایه اجتماعی، انسجام اجتماعی، رضایتمندی، مشارکت و اعتماد، مفاهیمی بهشدت درهمتنیده هستند که در سطوح مختلف جامعه باید بهطور هماهنگ تقویت شوند. در سطح خرد، تمرکز بر مشارکت اجتماعی است؛ در سطح میانی، انسجام اجتماعی پیگیری میشود؛ و در سطح کلان، کارآمدی بخشهای دولت و در نهایت کل حاکمیت مورد توجه است و برنامهها در حال دنبال شدن است. افزایش اقتدار ما در مسیر بازدارندگی و افزایش اعتماد عمومی در این بخش نیز در حال پیگیری است تا مردم بیشتر احساس کنند که نیروهای نظامی بهخوبی از امنیت آنان حراست میکنند.
وی تاکید کرد: افزایش مشارکت و نشاط عمومی، افزایش شفافیت که مطالبه مردم است، مبارزه با فساد و جلوگیری از تکرار ناکارآمدیها که گاهی مردم را شاکی میکند از جمله مطالبات جدی مردم است که دولت بهشدت در حال پیگیری آنهاست. سامانه «فؤاد» که سازمان امور اداری و استخدامی کشور راهاندازی کرده با هدف بهبود عملکرد در بخش دولتی است تا بهعنوان پاسخگو در خدمت مردم باشد.
همه ما باید پای کار ایران بایستیم
سخنگوی دولت یادآور شد: تقویت هماهنگی نهادهای دولتی در همه بخشها در حال پیگیری است، تقویت هویت ملی و فرهنگی نیز از موضوعات جدی است که دنبال میکنیم. امروز همه به این نقطه رسیدیم که همه ما باید پای کار ایران بایستیم. ارجاع به شب عاشورا و سخن رهبری انقلاب میدهیم که از مداح مراسم خواستند «ای ایران» بخواند، این یعنی مخرج مشترک همه ایرانیان امروز ایران است.
حمله به زندان اوین از سوی نهادهای بینالمللی مصداق جنایت جنگی شناخته شد
مهاجرانی یادآور شد: حمله به زندان اوین از جانب نهادهای بینالمللی مصداق جنایت جنگی شناخته شد و با وجود همه جانبداریها، ما خودمان را موظف به پیگیری حقوقی این موضوع میدانیم.
سخنگوی دولت در پاسخ به این پرسش که جنگ ۱۲ روزه چه درسی برای دولتمردان داشته است، گفت: نگاه برنامهریزیشده و نظاممند به موضوعات اقتضا میکند اولا ضعفها را بهدرستی بدون هیچگونه بزرگنمایی و کوچکنمایی بررسی کنیم. این کار با نظارت معاونت اول رئیسجمهوری در حال پیگیری است؛ چرا که همه دستگاهها ضعفهایی دارند و این کاملا پذیرفته است؛ بنابراین نقاط قوت و ضعف در حال بررسی است.
باید فصل نوینی از حکمرانی را با مردم شروع کنیم
وی افزود: باید به مردم اعتماد کنیم و فصل نوینی از حکمرانی را با مردم شروع کنیم. بیشتر همدیگر را تاب بیاوریم و از نقد ناراحت نشویم چرا که نقد ناشی از دوست داشتن است. باید بیشتر با مردم حرف بزنیم و بیشتر صداهای این جامعه متکثر را به رسمیت بشناسیم و میزان اعتماد به مردم و میزان واگذاری امور به مردم داشته باشیم و بخش خصوصی را بهعنوان شریک راهبردی دولت بدانیم و امور را به او واگذار کنیم. در این مدت ارز ترجیحی برگشت و در راستای کنترل قیمت، ممنوعیت ورود بعضی کالاها برداشته شد. دولت کار عادی خودش را انجام میدهد و مردم باید به زندگی عادی برگردند و همه به این نقطه رسیدهایم که همه ما باید پای کار ایران بایستیم.
سخنگوی دولت با بیان اینکه برای حمایت از کسب و کارهایی که در زیستبوم دانشبنیان فعالیت میکنند، بسته حمایتی پیشبینی شده است، گفت: فصل اول این بسته شامل شرکتهای دانشبنیان کوچکتر میشود که در طول مدت دفاع مقدس ۱۲ روز دچار آسیب و خسارت در حوزههای نیروی انسانی، زیرساخت، فروش و مواد اولیه شدهاند. این تسهیلات به مدت ۹ ماه ارائه شده و تا سقف ۷ میلیارد تومان است و دارای ۳ ماه دوره تنفس خواهد بود.
تسهیلات به کسبوکارهایی تعلق میگیرد که تعدیل نیروی انسانی نداشتهاند
وی افزود: این تسهیلات به کسبوکارهایی تعلق میگیرد که در این مدت تعدیل نیروی انسانی نداشتهاند و همچنین در آینده نیز نیروی انسانی خود را حفظ کنند و در افزایش سهم جوانان در حوزه اشتغال همکاری کنند. سقف این تسهیلات از ۱۰۰ میلیارد تومان آغاز شده و متناسب با حوزه فعالیت شرکتها قابل افزایش است. مدت این تسهیلات ۶ ماه بوده و با ۳ ماه دوره تنفس پرداخت خواهد شد.
سخنگوی دولت با اظهار تاسف از اوضاع غزه و جنایات جنگی صهیونیست، گفت: نزدیک به ۶۰ هزار نفر تاکنون در غزه شهید شده اند و تعدادی از این عزیزان کودکانی هستند که بر اثر گرسنگی جانشان را از دست می دهند، شرم بر جهانی باد که در قرن بیست و یکم انسانهایی را اینگونه در گرسنگی قرار می دهد.
مهاجرانی در پاسخ به پرسشی درباره مستندسازی جنایات صهیونیستها، اظهار کرد: از همان روز جمعه کار شروع شد و مکاتباتی با شورای امنیت سازمان ملل و نهادهای حقوق بشری شکل گرفت. جدای از اینکه معاونت حقوقی به صورت ویژه روی این موضوع کار میکند سازمانهای مردم نهاد و مشخصا هلال احمر به عنوان یک سازمان غیردولتی پیگیر این موضوع است و شکایتهایی نیز ثبت شده است.
کارگروهی از جانب سران قوا برای بررسی موضوع کسر بودجه تشکیل شده
وی در پاسخ به پرسشی درباره موضوع کسری بودجه، تاکید کرد: کارگروهی از جانب سران قوا برای بررسی موضوع کسربودجه تشکیل شده است. وزیر امور خارجه به عنوان رسمیترین نهاد شخص دیپلماسی کشور در طول این ایام و در راستای رساندن صدای مردم و استفاده حداکثری از همه ظرفیتهایی که وجود دارد سفرهای مکرری را به نقاط مختلف جهان داشت.
وی یادآور شد: با توجه به ارتباط خوبی که در طول این مدت و البته از دولت قبل با کشورهای همسایه و سازمانهای شرق دنیا شروع شده بود، سازمان شانگهای که در روز بیست چهارم خرداد این موضوع را محکوم کرد و در پانزدهم تیرماه هم در نشستی که در برزیل برگزار شد بریکس آن را محکوم کرد. شاهد موضعگیریهای بسیار شجاعانهای در همسایگان از جمله پاکستان، و ترکیه بودیم. کشورهای عربی هم در این زمینه واکنشهای خوبی را نشان دادند این موضوع نشان از این دارد که دیپلماسی ما در ارتباط با کشورهای منطقه دیپلماسی موفقی بوده است.