۱۵:۲۱ ۱۴۰۴/۰۵/۰۱
اقتصاد معاصر گزارش می‌دهد

ایران‌مال نه مشتری دارد، نه توان پرداخت هزینه‌های جاری

در سال مالی منتهی به آذر ۱۴۰۳، درآمد‌های عملیاتی شرکت توسعه بین‌الملل ایران مال، ۴۹۵ میلیارد تومان از هزینه‌های اداره مجموعه ایران مال کمتر بوده و با احتساب ۶۹۹۱ میلیارد تومان هزینه مالی، در مجموع زیان شرکت در سال مالی مذکور را به ۷۴۱۲ میلیارد تومان رسانده است.
ایران‌مال نه مشتری دارد، نه توان پرداخت هزینه‌های جاری
کد خبر:۲۹۱۷۱

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ وقتی بحث از ناترازی شدید بانک آینده مطرح می‌شود، برخی با اشاره به دارایی‌های ثابت این بانک، راه‌حل این چالش را فروش دارایی‌ها عنوان می‌کنند و معمولا اصلی‌ترین دارایی‌ که به آن اتکا می‌شود، ایران مال است. ایران مال مجموعه تجاری تفریحی بسیار بزرگی است که هزینه ساخت آن به صورت غیرقانونی و برخلاف مقررات بانک مرکزی، از محل تسهیلات پرداختی بانک آینده تامین شده است. 

در آخرین مرحله دارایی شرکت توسعه بین‌الملل ایران مال که همان مجموعه ایران مال است، ۳۲۵ هزار میلیارد تومان ارزش‌گذاری شده است. برخی با استناد به همین عدد می‌گویند می‌توان این دارایی را فروخت و ۳۲۵ هزار میلیارد تومان به بانک تزریق کرد و مشکل ناترازی را از بین برد و هر سال ارزش روز آن بالا و بالاتر می‌رود اما هیچ خریداری برای این دارایی به ظاهر با ارزش پیدا نمی‌شود. پاسخ به این سوال که چرا ایران مال خریداری ندارد را با بررسی صورت‌های مالی این شرکت به راحتی می‌توان دریافت کرد. 

صورت‌های مالی سال مالی منتهی به آذر ۱۴۰۳ شرکت توسعه بین‌الملل ایران مال نشان می‌دهد بخش درآمد‌های عملیاتی این شرکت معادل ۶۴۸ میلیارد تومان بوده و در مقابل، ۱۰۴۰ میلیارد تومان بهای تمام شده درآمد عملیاتی و ۱۰۳ میلیارد تومان هزینه اداری و عمومی داشته است؛ بنابراین شرکت توسعه بین‌الملل ایران مال نتوانسته هزینه‌های جاری این مجموعه را تامین کند و ۴۹۵ میلیارد تومان زیان عملیاتی داشته است؛ بنابراین خریدار این دارایی در عین اینکه باید ۳۲۵ هزار میلیارد تومان هزینه کند، وقتی مالک این مجموعه شد، نه فقط سودی به دست نمی‌آرود، بلکه هر سال باید متحمل زیان هم بشود. 

این زیان عملیاتی به غیر از زیان‌های ناشی از هزینه‌های مالی است. هزینه‌های مالی در واقع تسهیلاتی است که بانک آینده به شرکت زیرمجموعه خود، شرکت توسعه بین‌الملل ایران مال پرداخت کرده است. این تسهیلات بدون لحاظ ۴۲ هزار میلیارد تومان اعتباری است که در قالب سرمایه‌گذاری مستقیم طبقه‌بندی شده است. 

به دلیل ناتوانی شرکت در پرداخت تسهیلات دریافتی، هر سال سود و جریمه تاخیر در بازپرداخت تسهیلات اعطایی به عنوان هزینه مالی توسعه بین‌الملل ایران مال ثبت می‌شود. این رویه در سال مالی منتهی به آذر ۱۴۰۳ هم تکرار شده و در این دوره ۶ هزار و ۹۹۱ میلیارد تومان زیان عملیاتی در صورت مالی درج شده است.

ایران مال

طبق صورت مالی شرکت توسعه بین‌الملل ایران مال، این شرکت در سال مالی منتهی به آذرماه ۱۴۰۳ بالغ بر ۷ هزار و ۴۱۲ میلیارد تومان زیان کرده و در مجموع زیان انباشته شرکت را به عدد ۱۷ هزار و ۷۸۶ میلیارد تومان رسانده است؛ بنابراین خریدار ایران مال در بدو ورود با زیان انباشته ۱۸ هزار و ۷۸۶ میلیارد تومانی روبه‌رو خواهد شد.

ایران مال

در بخش تسهیلات دریافتی، رقم بدهی شرکت توسعه بین‌الملل ایران مال به بانک آینده، ۱۱۳ هزار و ۲۳۸ میلیارد تومان درج شده که از این رقم، ۶۰ هزار و ۴۱۰ میلیارد تومان جریمه عدم بازپرداخت تسهیلات اعطایی است؛ بنابراین اصل تسهیلات پرداختی بانک آینده به شرکت توسعه بین‌الملل ایران رقمی معادل ۵۲ هزار و ۸۲۵ میلیارد تومان است. 

این رقم در کنار تبدیل ۴۲ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداختی بانک به شرکت ایران مال در سال ۱۳۹۴ (بدون احتساب ارزش روز سرمایه گذاری انجام شده)، مجموع اصل تسهیلات پرداختی و سرمایه گذاری بانک آینده در ایران مال را به عدد ۹۵ هزار میلیارد تومان نزدیک می‌رساند.