اعلام ارقام تازه برنج متناسب با تغییرات اقلیمی
به گزارش اقتصاد معاصر؛ مریم حسینی رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور در واکنش به خبر « رونمایی از دو رقم برنج که قبلا رونمایی شده» ضمن رد این موضوع، برای روشن شدن افکار عمومی به تصحیح آن پرداخت و اظهار داشت: مهمترین وظایف پژوهشی این موسسه ملی تک محصولی که شامل ارائه یافته های علمی کاربردی به کشاورزان برای افزایش عملکرد در واحد سطح و ارتقای بهره وری می باشد به تشریح یافته های به نژادی و ارقام ( واریته های ) معرفی شده برنج که طی یک دهه اخیر پرداختند.
وی همچنین توضیح داد: ارقامی که در کمیته معرفی رقم سازمان تات مطرح و تایید شوند ، نام گذاری شده و در فهرست ملی ارقام گیاهی ایران درج میشوند. لذا منظور از ارقام معرفی شده، ارقامی است که در گذشته رسما در کمیته معرفی رقم نام گذاری و در جشنواره ارقام گیاهی سازمان تات برای بهره برداری توسط کشاورزان اعلام می شوند.
منظور از رونمایی دو رقم جدید، ارقام (کویر و تی تی ) بوده که اخیرا در کمیته معرفی رقم تایید شده و بزودی در جشنواره معرفی رقم سازمان تات برای کشت در سال زراعی 1405 رسما رونمایی میشوند. لازم به ذکر است ارقام کیان و هستی طی سالهای گذشته این روند را طی کرده و اکنون در عرصه تولید می شوند و رقم هستی مورد استقبال کشاورزان قرار گرفته است. مصاحبه در مورد خصوصیات ارقام کیان و هستی برای تاکید بر استفاده صلح آمیز انرژی هستهای برای کشاورزی و سازگاری به تغییرات اقلیمی بوده است.
رئیس مؤسسه تحقیقات برنج کشور ادامه داد: نتیجه پژوهشها در یک دهه اخیر در بخش بهنژادی، اصلاح و معرفی ارقام برنج در گروههای مختلف برای پاسخ به نیازهای کشاورزان متناسب با چالش های پیش رو به شرح زیر بوده است.
گروه ارقام پرمحصول با کیفیت پخت نسبتا مناسب
وی گفت: ارقام این گروه عملکرد بالا (بیش از 7 تن در هکتار) دارند و نسبت به ارقام پرمحصول معرفیشده در دهههای گذشته، طول دوره رشد کوتاهتری داشته، با تقویم زراعی فعلی سازگارند و مصرف آب کمتری نیز دارند. این ارقام نسبت به بیماری بلاست متحمل هستند و کیفیت ظاهری و پخت مناسبی نیز دارند. "رش، تیسا، طلوع، هلال و امید "از جمله این ارقام هستند.
ارقام متحمل به تنشهای غیرزنده: خشکی و سرما
وی با اشاره به تهدید کمآبی در تولید برنج، حتی در استانهای شمالی کشور، گفت: مؤسسه تحقیقات برنج کشور با همکاری پژوهشکده کشاورزی هستهای و با هدف بهرهگیری از فناوری هستهای برای اهداف صلح آمیز، طی سالهای گذشته دو رقم برنج متحمل به تنش خشکی را اصلاح و معرفی کرده است.
حسینی اظهار داشت: این دو رقم میتوانند در شرایط تنش خشکی آخر فصل، بیآبی را به مدت 30 تا 40 روز تحمل کرده و عملکردی حدود 3.8 تا 4 تن در هکتار داشته باشند. این دو رقم کیان و هستی نام دارند و در شرایط آبی نرمال تا 6 تن در هکتار عملکرد خواهند داشت.
وی گفت: کیفیت پخت آنها مشابه ارقام محلی و بسیار خوب است. هر دو رقم زودرس بوده و کشت آنها موجب ارتقای بهرهوری در مصرف آب و سازگاری تولید برنج در شرایط خشکی میشود.
وی افزود: در این گروه رقم ستایش با ویژگی تحمل به سرما نیز معرفی شده است. این رقم که متحمل به بیماری بلاست است و بیش از 7 تن در هکتار عملکرد دارد، برای کشت در مناطق کوهستانی و نسبتاً سرد و یا تحمل به سرمای اول فصل معرفی شده است.
ارقام خوشکیفیت با عملکرد مناسب
وی گفت: ارقام این گروه با هدف جایگزینی با تودههای محلی فعلی، جهت افزایش عملکرد و تحمل بیشتر به بیماریها معرفی شدهاند و از کیفیت پخت بسیار خوب و عالی مشابه ارقام محلی برخوردارند. عملکرد آنها بین 5.5 تا 6.7 تن در هکتار بوده و جایگزینی آنها با ارقام محلی فعلی ضمن افزایش تولید برنج موجب افزایش درآمد کشاورزان نیز میشود.
رئیس موسسه تحقیقات برنج گفت: رقمهای گیلانه، گیلار، آنام، توکا، تیتی و طارم مازند از ارقام این گروه هستند. برخی از آنها حتی زودرستر از ارقام محلی بوده و مصرف آب کمتری دارند. رقم تی تی از این گروه هنوز رسما ابلاغ نشده و صرفا نام گذاری شده و بذر آن در سال زراعی آتی در اختیار کشاورزان قرار میگیرد.
ارقام برنج هوازی
به گفته وی، اخیراً اولین رقم هوازی برنج، مناسب برای خشکهکاری، به نام «کویر» نام گذاری شده و به زودی ابلاغ می شود.
حسینی اظهار داشت: این رقم برای مناطقی با منابع آبی محدود و با هدف ارتقای بهرهوری مصرف آب در سیستم خشکهکاری برنج اصلاح شده است. کویر از جمله ارقامی است که برای پایداری تولید برنج در شرایط تغییرات اقلیمی اصلاح شده است. قابلیت کشت مستقیم بذر در بستر خشک و خاک غیر اشباع داشته ومناسب برای سیستم خشکه کاری با آبیاری قطرهای می باشد.
وی اظهار امیدواری کرد که با توجه به تنوع بالا در سبد ارقام برنج ایرانی و همکاری و همراهی همه ذینفعان در تولید برنج بتوان علاوه بر سازگاری به تغییرات اقلیمی، عملکرد در واحد سطح را افزایش داده و درآمد کشاورزان نیز افزایش پیدا میکند. در پایان ایشان خاطر نشان کردند که موسسه تحقیقات برنج کشور آماده پاسخگویی به سوالات کشاورزان عزیز میباشد./تسنیم
