شکاف استانی دسترسی به تسهیلات در دولت سیزدهم چگونه بود؟
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ بانک مرکزی به تازگی آمارهای «مانده کل تسهیلات به تفکیک استان» را تا پایان خرداد ۱۴۰۳ به روزرسانی کرد. در این گزارش، مانده تسهیلات هر یک از استانها در پایان خرداد مشخص شده است. آمارهای مذکور نشان میدهد در پایان خرداد مانده تسهیلات کل کشور به حدود ۸ هزار همت (هزار میلیارد تومان) رسیده که از این مقدار، استان تهران با حدود ۴ هزار و ۹۰۰ همت (هزار میلیارد تومان) بیشترین سهم و استان کهگیلویه و بویراحمد با ۳۲ همت، کمترین سهم را دارند. بر این اساس، نسبت مانده تسهیلات تهران به عنوان برخوردارترین استان از تسهیلات بانکی به کهگیلویه به عنوان کم برخوردارترین استان، حدود ۱۵۱ است.
مرور پیشینه این آمارها نشان میدهد نسبت مانده تسهیلات تهران به کهگیلویه در خرداد ۱۴۰۳ و پایان دولت دوازدهم حدود ۲۱۲ بوده و اکنون این رقم به ۱۵۱ کاهش یافته است. البته کمترین رکورد این نسبت در پایان اسفند سال گذشته حدود ۱۳۲ بوده است. البته با توجه به آنکه جمعیت استان تهران حدود ۲۰ برابر استان کهگیلویه و برویراحمد بوده و همچنین تولید ناخالص داخلی تهران نیز حدود ۲۰ برابر کهگیلویه است، طبیعی است که نسبت مانده تسهیلات تهران چندین برابر کهگیلویه باشد. علاوه بر این، طبق اعلام بانک مرکزی یکی از علل مهم بالا بودن رقم تسهیلات در تهران، استقرار دفاتر بسیاری از شرکتها و مؤسسات تولیدی سایر استانها در تهران و در نتیجه انتقال سپردهها و تسهیلات آنها به استان تهران است.
در مجموع هرچند این نسبت به دلایل پیش گفته، شاخص جامعی برای سنجش عدالت در بهره مندی از تسهیلات بانکی میان استانهای کشور نیست، اما تغییرات آن درکی نسبی از تغییرات شکاف میان استانها در دسترسی به تسهیلات ارائه میدهد. بر همین اساس، کاهش نسبت مانده تسهیلات تهران به کهگیلویه نشان میدهد شکاف میان استانها در بهره مندی از تسهیلات بانکی در طول سه سال گذشته تا حدودی کمتر شده است.