راشاتودی: تهران و مسکو همکاریهای تجاری و مالی را گسترش دادند
به گزارش اقتصاد معاصر به نقل از راشاتودی؛ مسکو و تهران، به طور رسمی متصل شدن سیستمهای پرداخت ملی خود را نهایی کردهاند، با تلاشهای بانک مرکزی و اجرای طرح اتصال شبکههای پرداخت کارتی شتاب ایران و میر روسیه، از این پس گردشگران ایرانی میتوانند به راحتی اسکناس روبل را از دستگاههای خودپرداز روسیه دریافت کنند، همچنین، دستگاههای خودپرداز مجهز به فناوری NFC در روسیه، قابلیت پذیرش کارتهای بانکی عضو شبکه شتاب ایران را خواهند داشت.
راشاتودی همچنین به سخنان فرزین در مراسم روز گذشته بانک مرکزی ایران در اتصال شتاب ایران به میر روسیه اشاره کرده و نوشته است: رئیسکل بانک مرکزی ایران، این اقدام را گامی مهم برای ایجاد همکاری اقتصادی یکپارچه در منطقه دانسته و آن را نمونه موفقی در استفاده از زیرساختهای بومی برای تقویت تعاملات بینالمللی بدون وابستگی به دلار و مقاوم در برابر تحریمها عنوان کرده است؛ فرزین، اتصال سامانههای پرداخت میر روسیه و شتاب ایران را گامی بزرگ در راستای همکاریهای اقتصادی و دلارزدایی و همچنین تسهیل روابط اقتصادی و گردشگری دو کشور دانسته است.
راشاتودی به این جملات فرزین هم اشاره کرده است که این فرایند شامل سه مرحله خواهد بود و این پروژه با هدف ایجاد یکپارچگی در شبکههای پرداخت و تسهیل تراکنشهای مالی بین شهروندان دو کشور آغاز شد.
نگاهی به فازهای فرایند
بنابراین گزارش در اتصال شتاب ایران به میر روسیه، در فاز اول، امکان استفاده اتباع ایرانی از کارتهای بانکی خود در دستگاههای خودپرداز روسیه فراهم میشود.
به گفته رئیس کل بانک مرکزی ایران «گردشگران ایرانی میتوانند با استفاده از موجودی ریالی کارتهای شتاب خود، اسکناس روبلی را از دستگاههای خودپرداز روسیه دریافت کنند.»
در فاز دوم نیز، شهروندان روسیه میتوانند با استفاده از کارتهای بانکی داخلی خود در ایران، وجه نقد برداشت کنند.
در فاز سوم هم، کارتهای ایرانی شتاب در پایانههای فروش (POS) نصب شده در فروشگاههای روسیه، قابل قبول میشود.
فرزین، رئیسکل بانک مرکزی ایران، اعلام کرده بود که توافق برای اتصال سیستمهای پرداخت داخلی دو کشور در دیدار با همتای روس خود یعنی الویرا نابیولینا، در حاشیه کنگره مالی بانک روسیه در سن پترزبورگ در ماه ژوئیه، نهایی شد.
پیش از این نیز اشاره شده بود که تهران در نهایت میتواند از میر برای ارتباط با دیگر شرکای بینالمللی خود استفاده کند. از همینرو مسکو و تهران روابط خود را در مواجهه با تحریمهای غرب و همکاریهای تجاری و مالی دوجنبه تقویت کردهاند.
زمانی که ایالات متحده و متحدان آن، روسیه را با تحریمهای مرتبط با اوکراین در سال ۲۰۱۴ هدف قرار دادند، این کشور شروع به توسعه سیستم پرداخت ملی خود کرد. در همین راستا نیز، کارتهای میر در دسامبر ۲۰۱۵ وارد گردش شدند.
در سال ۲۰۲۲، زمانی که مسکو به دلیل تشدید درگیری اوکراین تحت تحریمهای بیشتر قرار گرفت و دسترسی بسیاری از بانکهای روسی از سوئیفت، ویزا و مسترکارت قطع شد، دولت این کشور شروع به تبلیغ سیستم داخلی به عنوان یک جایگزین قابل اعتماد کرد.
کارت میر در تعدادی از کشورها از جمله آبخازیا، اوستیای جنوبی و بلاروس و همچنین با محدودیتهای مشخص در ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، کوبا، ونزوئلا و ویتنام پذیرفته شد.
تحریمهای آمریکا باعث شد تا برخی بانکها در ارمنستان، قرقیزستان و قزاقستان مجبور به توقف تراکنشها و توقف پذیرش کارتهای میر کنند. در همین حال، بنا بر گزارشها، ۱۵ کشور دیگر تمایل خود را برای پذیرش کارتهای میر در قلمرو خود، ابراز کردهاند.
اتصال رسمی سامانههای پرداخت شتاب ایران و میر روسیه، گامی مهم در مسیر همکاریهای اقتصادی و دلارزدایی میان دو کشور به شمار میآید. این اقدام، با هدف تسهیل تراکنشهای مالی و حمایت از روابط گردشگری و تجاری، به شهروندان ایرانی و روسی امکان میدهد تا از کارتهای بانکی خود در خودپردازها و پایانههای فروش یکدیگر استفاده کنند.
این همکاری نشاندهنده رویکرد مسکو و تهران در استفاده از زیرساختهای بومی و توسعه روابط مالی، بدون وابستگی به نظامهای غربی بوده که تحریمپذیری آنها را کاهش داده و موجب تقویت تعاملات اقتصادی پایدار بینالمللی خواهد شد.