به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از راشاتودی؛ اتحادیه اروپا در زمستان جاری به دلیل افزایش تقاضای انرژی و کاهش واردات گاز طبیعی مایع (LNG)، برداشت از ذخایر گازی خود را با سریعترین سرعت از سال ۲۰۲۲ آغاز کرده است. بر اساس گزارش منتشر شده توسط فایننشال تایمز، دادههای زیرساخت گاز اروپا نشان میدهد که حجم گاز ذخیرهشده این اتحادیه از پایان سپتامبر تا اواسط دسامبر حدود ۱۹ درصد کاهش یافته که سریعترین نرخ تخلیه ذخایر از زمان بحران انرژی در سال ۲۰۲۱ محسوب میشود. این کاهش در حالی رخ داده که در دو سال گذشته، افت ذخایر گازی در همین بازه زمانی، در حد تکرقمی بوده است. سطح ذخایر گازی اتحادیه اروپا اکنون به ۷۵ درصد رسیده، در حالی که این میزان در سال گذشته در همین زمان نزدیک به ۹۰ درصد بود.
به گفته ناتاشا فیلدینگ، تحلیلگر آژانس Argus Media، اتحادیه اروپا در زمستان جاری بیش از پیش به انبارهای زیرزمینی گاز خود متکی شده تا کاهش واردات LNG و افزایش تقاضای ناشی از هوای سردتر را جبران کند. کارشناسان هشدار دادهاند که این روند میتواند پر کردن مجدد ذخایر گاز در سال آینده را به چالشی جدی تبدیل کند. از سوی دیگر، قیمت گاز برای تحویل در تابستان آینده، هماکنون بالاتر از قیمتهای پیشبینیشده برای زمستان آینده است.
این مساله نگرانیها را در مورد تامین گاز از دو تامینکننده اصلی LNG اتحادیه اروپا، یعنی ایالات متحده و قطر تشدید کرده است. دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، پیشتر هشدار داده بود که واشنگتن ممکن است که تعرفههای گمرکی بر صادرات گاز به اروپا را اعمال کند، مگر اینکه اتحادیه اروپا مقادیر بیشتری از انرژی ایالات متحده را خریداری کند. از سوی دیگر، قطر نیز تهدید کرده که در صورت اعمال قوانین سختگیرانهتر در زمینه انتشار کربن توسط کشورهای اروپایی، ممکن است که صادرات LNG خود به این بلوک را متوقف کند.
اتحادیه اروپا پس از تشدید جنگ در اوکراین در سال ۲۰۲۲ به طور عمده به کاهش وابستگی به گاز روسیه روی آورد. این در حالی بوده که تا پیش از بحران، روسیه حدود ۴۰ درصد از گاز وارداتی اتحادیه اروپا را تامین میکرد اما در سال جاری این سهم به حدود ۵ درصد کاهش یافته است. اگرچه گاز روسیه همچنان از طریق خطوط لوله ترکاستریم و یک خط ترانزیتی از اوکراین به اروپا ارسال میشود اما قرارداد ترانزیت گاز از طریق اوکراین در ۳۱ دسامبر ۲۰۲۴ به پایان میرسد و کییف اعلام کرده که قصد تمدید این قرارداد را ندارد. این وضعیت میتواند تامین گاز اروپا را بیش از پیش تحت تاثیر قرار دهد.
الکسی میلر، مدیرعامل شرکت گازپروم پیشتر هشدار داده بود که تلاشهای اتحادیه اروپا برای کنار گذاشتن گاز روسیه ممکن است به «خودکشی انرژی» منجر شود. همچنین کشورهایی نظیر مجارستان و اسلواکی که به شدت به گاز روسیه وابسته هستند، نگرانیهای مشابهی ابراز کردهاند. با توجه به کاهش سریع ذخایر گازی و نگرانیهای ناشی از تامین انرژی در آینده، به نظر میرسد که اتحادیه اروپا باید استراتژیهای جدیدی را برای تامین پایدار انرژی و مدیریت ذخایر خود در پیش بگیرد.