به گزارش اقتصاد معاصر به نقل از فایننشال تایمز، تورم ایالات متحده در ژانویه به طور غیرمنتظرهای به ۳ درصد رسید که این موضوع احتمالا موجب تقویت موضع فدرال رزرو برای کاهش تدریجی نرخ بهره میشود. بر اساس دادههای منتشرشده روز چهارشنبه، شاخص قیمت مصرفکننده بیشتر از انتظارات اقتصاددانان پیشبینی شده از سوی رویترز بود که پیشبینی کرده بودند، تورم در سطح ۲.۹ درصدی دسامبر باقی بماند.
افزایش ماهانه تورم در ژانویه نیز بیشتر از حد انتظار بود و با رشدی ۰.۵ درصدی همراه بود، این در حالی است که پیشبینی شده بود که این نرخ ۰.۳ درصد باشد.
یکی از عوامل اصلی افزایش تورم، جهش قیمت تخممرغ بود که در ماه ژانویه ۱۵.۲ درصد افزایش قیمت داشت و در مقایسه با یک سال پیش، قیمت آن ۵۳ درصد رشد کرد که بخشی از آن به تاثیرات آنفولانزای پرندگان برمیگردد. این آمار باعث شد که سرمایهگذاران پیشبینی کنند فدرال رزرو فقط یک بار در سال جاری نرخ بهره را کاهش خواهد داد. پیش از انتشار این دادهها، بازار آتی پیشبینی میکرد که اولین کاهش نرخ بهره تا سپتامبر رخ دهد و احتمال کاهش دوم تا پایان سال ۴۰ درصد بود.
بعد از انتشار این دادهها، بازده اوراق قرضه دولتی دو ساله ایالات متحده که تغییرات نرخ بهره را ردیابی میکند و معکوس با قیمت حرکت میکند، به ۴.۳۵ درصد رسید که ۰.۰۶ درصد افزایش داشت.
سهام ایالات متحده با کاهش شدیدی بازگشایی شد، به طوری که شاخص S&P ۵۰۰ با افت یک درصدی مواجه شد و شاخص تکنولوژی محور نزدک ۱.۱ درصد از ارزش خود را از دست داد. همچنین شاخص دلار نسبت به شش ارز دیگر ۰.۳ درصد افزایش یافت. بر اساس دادههای تورم آمریکا، شاخص قیمت مصرفکننده بدون در نظر گرفتن تغییرات قیمت مواد غذایی و انرژی در ژانویه به ۳.۳ درصد رسید که نسبت به ۳.۲ درصد در دسامبر افزایش داشت.
این دادهها پس از آن منتشر شد که فدرال رزرو، درخواستهای دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای کاهشهای سنگین در نرخ بهره را رد کرد و به جای آن نرخ بهره اصلی خود را در محدوده ۴.۲۵ تا ۴.۵ درصد حفظ کرد.
در روز سهشنبه، جروم پاول، رئیس فدرال رزرو به کنگره گفت که این بانک مرکزی به انجام «وظیفه خود ادامه میدهد و از سیاستورزی خودداری میکند.»
اما روز چهارشنبه ترامپ دوباره درخواستهای خود را در سکوی Truth Social مطرح کرد و نوشت: «نرخهای بهره باید کاهش یابد، امری که با تعرفههای پیشرو همخوانی خواهد داشت!»
وی همچنین افزود: «بیایید حرکت کنیم و آمریکا را دوباره راه بیندازیم!»
در شرایطی که ترامپ با برنامههای جدید خود برای وضع تعرفههای گسترده، تشدید محدودیتهای مهاجرتی و کاهشهای مالیاتی میتواند باعث افزایش دوباره تورم شود، دادههای CPI نیز موجب نگرانی دوچندان اقتصاددانان شده است.
از زمان بازگشت ترامپ به کاخ سفید در ۲۰ ژانویه، وی آغاز به اجرای اخراجهای گسترده مهاجران غیرقانونی کرده و تعرفه ۱۰ درصدی بر واردات چین اعمال کرده است.
وی همچنین اعلام کرده که تعرفههای سنگینی بر تمامی واردات از کانادا و مکزیک و همچنین بر واردات تمام فولاد و آلومینیوم از ماه مارس به اجرا خواهد گذاشت.
جروم پاول نیز گفته است که هنوز خیلی زود است تا تاثیر تعرفهها بر اقتصاد و سیاست پولی را ارزیابی کنیم، زیرا این موضوع به جزئیات این تعرفهها بستگی دارد.
کارشناسان معتقدند که دادههای تورم روز چهارشنبه احتمالا رویکرد محتاطانه فدرال رزرو برای کاهش نرخ بهره را تقویت خواهد کرد.