به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از فایننشال تایمز؛ آلمان و فرانسه در تلاشاند سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا را برای حمایت از اقدامات تلافیجویانه علیه آمریکا، در صورت کوتاه نیامدن واشنگتن، با خود همراه کنند. این تلاشها در حالی شدت گرفته که اتحادیه اروپا، پیش از فرارسیدن ضربالاجل اول اوت برای دستیابی به توافق تجاری، موضعی سختگیرانهتر اتخاذ کرده است.
برلین که پیشتر به دنبال مذاکره با دولت ترامپ برای کاهش موانع صادراتی بود، اکنون به این نتیجه رسیده است که تنها از طریق تهدید به واکنشی قاطع میتواند از منافع اقتصادی خود دفاع کند. پاریس نیز که همواره بر استفاده از ابزار فشار اقتصادی برای تأثیرگذاری بر دولت ترامپ تأکید داشت، اکنون در این مسیر در کنار آلمان قرار گرفته است.
طبق برنامه، صدر اعظم آلمان، فریدریش مرتس، روز چهارشنبه میزبان رئیسجمهور فرانسه، امانوئل مکرون، در برلین خواهد بود.مارک فرراچی، وزیر صنایع فرانسه، در دیدار با همتای آلمانی خود در برلین تصریح کرد:«باید روش مذاکره خود را تغییر دهیم و هر گزینهای را که میتواند موازنه مذاکرات را تغییر دهد، روی میز بگذاریم.»
مقامات کمیسیون اروپا، که مسئول سیاستگذاری تجاری اتحادیه هستند، روز سهشنبه در جلسهای موسوم به «جلسات مشورتی» با سفرای کشورهای عضو دیدار کردند تا دیدگاه آنان را درباره فعالسازی «ابزار ضد اجبار» اتحادیه اروپا جویا شوند. این ابزار، که تاکنون مورد استفاده قرار نگرفته، به کمیسیون اروپا این اختیار را میدهد که شرکتهای آمریکایی را از شرکت در مناقصات عمومی محروم کند، حفاظت از حقوق مالکیت فکری آنها را لغو کند و محدودیتهایی بر صادرات و واردات اعمال کند.
آلمان و فرانسه خواستار استفاده از این ابزار هستند، اما برخی از کشورهای عضو درباره واکنش احتمالی ترامپ محتاطاند. یک دیپلمات اروپایی گفت: «اکثریت خاموشی مخالف فعالسازی این ابزار هستند.» دیپلمات دیگری هشدار داد: «این اقدام مانند استفاده از بمب هستهای است و شرایط بسیار پیچیده است.»
با این حال، برخی دیپلماتها اظهار داشتند نامه اخیر ترامپ مبنی بر اعمال تعرفههای متقابل ۳۰ درصدی از اول اوت، موضع کشورهای اروپایی را تغییر داده و تمایل آنان به استفاده از اقدامات تلافیجویانه را افزایش داده است. پیشتر قرار بود تعرفهها از ۱۰ درصد به ۲۰ درصد افزایش یابد، اما ترامپ اکنون تهدید کرده است این رقم را به ۳۰ درصد خواهد رساند.
یکی از دیپلماتها گفت: «این نامه باعث تغییر فضای تصمیمگیری در میان کشورهای عضو شده است.» دیپلمات دیگری افزود: «آلمان طی چند روز گذشته موضع خود را تغییر داده و بسیاری از کشورها خواهان در اختیار داشتن ابزار فشار برای مذاکرات هستند.»
این دیپلماتها تأکید کردند که فعالسازی این ابزار تنها به معنای آغاز روند بررسی است و به اقدامات فوری منجر نخواهد شد. در صورت تأیید کمیسیون مبنی بر اینکه آمریکا اتحادیه اروپا را تحت فشار قرار داده، اقدامات تلافیجویانه پیشنهاد و سپس به تصویب کشورهای عضو خواهد رسید.
«این ابزار میتواند مانند یک بازوکا عمل کند و در عین حال به اندازه یک تفنگ تکتیرانداز دقیق باشد.»
به گزارش فایننشال تایمز، ترامپ اخیراً طرح توافقی را که تعرفه ۱۰ درصدی فعلی را تثبیت میکرد رد کرده و خواستار اعمال تعرفهای حداقل ۱۵ درصدی یا بالاتر شده است.اتحادیه اروپا تلاش دارد از تعرفههای ۲۵ درصدی بر خودرو و قطعات خودرو و همچنین تعرفه ۵۰ درصدی بر فولاد و آلومینیوم معافیتهایی دریافت کند.اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، اعلام کرده است که «اول اوت یک ضربالاجل قطعی است» و پس از آن، تعرفهها به سطح متقابل بازخواهد گشت.
اُلف گیل، سخنگوی کمیسیون اروپا، اعلام کرده است که اولویت این اتحادیه همچنان دستیابی به توافق از طریق مذاکره با ایالات متحده است، اما در عین حال، اقدامات متقابل نیز در حال آمادهسازی است. وی افزود کمیسیون اروپا در حال طراحی دو بسته تعرفهای است که بیش از ۹۰ میلیارد یورو از واردات سالانه آمریکا را هدف قرار میدهد تا در صورت لزوم علیه واشنگتن به کار گرفته شود.
یکی از این بستهها که پیشتر به تأیید کشورهای عضو رسیده، شامل اعمال تعرفه بر ۲۱ میلیارد یورو از واردات سالانه آمریکا، از جمله مرغ و شلوار جین است. بسته دوم که شامل ۷۲ میلیارد یورو از واردات آمریکا، از جمله هواپیماهای بوئینگ و نوشیدنی بوربون میشود، هنوز نیازمند بررسی و تأیید کشورهای عضو اتحادیه است.
این بستهها زودتر از ۷ اوت اجرایی نخواهند شد و برای تصویب به کشورهای عضو ارائه خواهند شد. همچنین کمیسیون اروپا در حال تهیه بسته سومی است که شامل اقدامات علیه بخش خدمات، از جمله اعمال مالیات بر خدمات دیجیتال و درآمد حاصل از تبلیغات آنلاین خواهد بود.