ریزش آوار بورس بر سر سرمایه گذاران
اقتصاد معاصر؛ شاخص کل بورس به میزان ۲.۹۸ درصد ریزش کرده و شاخص هم وزن نیز به میزان ۳.۰۲ درصد ریزش کرد. اما نکته مهم اینجاست که شاخص بازار اول بیش از ۳.۱۶ درصد ریزش کرده و معامله گران بازار سرمایه را به شدت نگران کرده است.
امروز یکی از بدترین روزهای بازار سرمایه بود زیرا ۱۷۲ نماد منفی و ۴۵۸ نماد در وضعیت صف فروش بودند، تنها ۹ نماد مثبت و 4 نماد صف خرید بودند یعنی در مجموع ۱۳ نماد مثبت بودند، به عبارت دیگر ۹۸ درصد نمادهای بازار سرمایه منفی و تنها 2 درصد از کل بازار سرمایه مثبت بودند.
ارزش دلاری بازار سرمایه با احتساب دلار ۶۱ هزار تومانی نیز به شدت کاسته شده و به ۱۲۱ میلیارد تومان رسید این ارزش دلاری بورس ایران کمترین مقدار از زمستان سال ۹۸ است.
چرا بورس ایران تا این حد ریزشی شد؟
تاثیر سیاست های انقباضی دولت سیزدهم و افزایش نرخ بهره در سال ۱۴۰۲ و تغییر نرخ خوراک و کاهش سودسازی نمادهای پالایشی و پتروشیمی در اردیبهشت سال گذشته باعث شد، بورس ایران ریزش های پی در پی را ثبت کند.
اما از مهر سال ۱۴۰۲ تا به امروز ریسک دیگری به بازار سرمایه ایران تحمیل شد و آن هم ریسک های سیاسی است که آخرین نمونه آن هم ترور اسماعیل هنیه در تهران بود.
اما همه فعالان بازار سرمایه شرایط را درک کرده و از این ناراحت هستند که چرا باید بورس در روزهای عادی نیز پرتقاضا نباشد و چرا دولت برای این امر سیاست هایی اتخاذ نکرده باشد.
رفیعی یکی از معامله گران بازار سرمایه در صفحه خود نوشت: چه خوشمان بیاد و چه خوشمان نیاید فعلا بورس ایران محلی برای سرمایه گذاری نیست، تا زمانی که ریسک سیستماتیک مانند خطر تنش در ایران وجود دارد بورس ایران محلی برای سرمایه گذاری نیست.
به داد بورس ایران برسید
حقیقت آن است که از سال ۱۳۹۸ به بعد بورس ایران محلی جدید برای مشاغل مالی تبدیل شد و فارغ التحصیلان اقتصاد، حسابداری، برنامه نویسی و مدیریت راهی جدید برای اشتغال پیدا کردند و با توسعه بازار سرمایه دولت نیز توانست از شرکت های دانش بنیان حمایت بیشتری کرده و برخی از این شرکت ها را نیز به صورت رسمی وارد بازار سرمایه کند تا بتوانند با تامین مالی آسانتر به فکر توسعه مشاغل باشند.
با توسعه صنعت مالی از سال ۱۳۹۸ به بعد، شعب کارگزاری ها افزایش یافت و شرکت های سبدگردان و صندوق های سرمایه گذاری جدیدی شکل گرفت. جالب آن جاست که این افزایش مشاغل در مسیر توسعه هوشمندسازی در اقتصاد ایران بود و باعث شکوفایی هوشمندسازی شد.
اما از اردیبهشت سال ۱۴۰۲ با اتخاذ اقتصاد دستوری و کاستن سود صنایع بازار سرمایه به یک باره به اغما رفت، بزرگترین ضربه به بورس ایران این بود که تحلیل پذیری نمادها و صنایع بورسی با اقتصاد دستوری از بین رفت و حوادث و تنش ها نیز بر این وضعیت نابسامان دمید.
اما حال کار به جایی رسیده است که بسیاری از معامله گران حقیقی بورس ایران به کسری نقدینگی خورده اند و بسیاری از صندوق ها و شرکت های حقوقی نیز با وضعیت منفی در ترازمالی مواجه شده اند. امروز بورس ایران با ۱۴۳۹ میلیارد تومان خروج پول حقیقی مواجه شد که نشان از ترس فعالان بازار سرمایه می دهد.
امروز اوج ناامیدی معامله گران بود تا جایی که معامله گران تالار بورس تهران به نشانه اعتراضی به وضعیت وخیم بازار سرمایه سیستم ها را خاموش و جایگاه خود را ترک کردند.
حسین مرید فعال بازار سرمایه درباره ریزش بازار سرمایه گفت: واقعا از ریزش بورس ایران خسته شده ایم، بورس به گوشت قربانی تبدیل شده است، برای بورسی ها باتلاق ایجاد شده است و هر خبر بدی در اینجا خودش را بیشتر از بازارهای دیگر نشان می دهد، چرا باید در زمان ریسک بورس بسته نشود باید از قوانین برای این روزهای بورس استفاده شود.
فعالان بازار سرمایه می گویند حداقل کاری که سازمان بورس باید در این شرایط می کرد کاستن دامنه نوسان یا افزایش حجم مبنا بود تا شوک سنگینی به بازار سرمایه منتقل نشود.
واقعیت اینجاست که دولت باید مشوق های سرمایه گذاری کلان در بورس را تقویت کند از کاستن نرخ بهره تا جذاب کردن بورس، تزریق پول برای خرید سهام اگر همراه با مشوق های کلان نباشد تاثیری نخواهد داشت.