
بازگشت بورس به مسیر تعادل

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ در معاملات روز گذشته، بازار سهام برای دومین روز پیاپی منفی بود و شاخص کل بورس که روز شنبه را با افت ۳۳ هزار واحدی پشت سر گذاشته بود، دیروز هم حدود ۱۶ هزار واحد افت کرد و فاصله خود را از ارتفاع ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد بیشتر کرد.
دومین روز متوالی افت شاخص بورس و نمادهای معاملاتی در سایه تنشهای خاورمیانه در حالی دیروز رقم خورد که نماگر هموزن نیز با نزول ۰.۵۴ درصدی روبهرو شد و در سطح ۷۹۰ هزار و ۲۶۹ واحدی قرار گرفت. در این بین شاخص کل فرابورس هم حدود ۰.۰۷ درصد سرخپوش شد و در نهایت در سطح ۲۴هزار و ۲۸۰ واحدی به کار خود پایان داد. همچنین ارزش معاملات خرد بازار سرمایه روز یکشنبه به عدد ۷ هزار و ۹۴۱ میلیارد تومان رسید و ۲۷۷ میلیارد تومان پول حقیقی نیز از گردونه معاملات بازار سهام خارج شد.
در حالی که حجم دادوستدهای بازار سرمایه با وجود روند منفی معاملات بالا بود، شرایط سیاسی و نظامی منطقه پرالتهاب و پرافتوخیز دنبال شد.
این در شرایطی است که منفیهای دو روز گذشته بازار سهام را فقط نمیتوان به شرایط منطقه نسبت داد و طی چند هفته گذشته، کلیت بازار سرمایه رشد خوبی را تجربه کرده بود و با رسیدن شاخص بورس به ارتفاع تاریخی ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد، فعالان و سرمایهگذاران بازار سهام نیاز به اصلاح و استراحتی داشتند که شاید همزمانی آن با تحولات سیاسی منطقه، موجب شد تا افت بازار سهام بیشتر به چشم آید.
این در شرایطی بود که به باور کارشناسان بعد از یک دوره افزایش قیمتها در یک بازار سرمایه، اصلاح و استراحت قیمتی امری حتمی و ضروری بهنظر میرسد؛ ضمن اینکه این موضوع به رد و بدل شدن سهام میان سرمایهگذاران مختلف میانجامد و در این میان سرمایهگذارانی که در گذشته و در قیمتهای پایینتر اقدام به خرید سهام کرده بودند، اکنون با فروش سهم خود شناسایی سود میکنند و پول خود را به سمت سهمها و صنایعی میبرند که از رشد کلی بازار جا ماندهاند یا ظرفیت رشد بیشتری در ماههای آتی دارند.
در همین راستا، پس از دو روز اصلاح و استراحت، ورق بورس امروز برگشت و شاخص اصلی بازار سرمایه با ثبت رشد بیش از ۵۴ هزار واحدی، دوباره ارتفاع ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد را به تسخیر درآورد.
با روندی که معاملات بازار سرمایه امروز به خود گرفت، به نظر میرسد که بازار سهام روند اصلاح قیمتی خود را در دو روز گذشته پشت سر گذاشته و در روزهای پیش رو روند متعادلیتر در تالار شیشهای برای دادوستدها رقم بخورد.
از سوی دیگر در روزهای اخیر، تعداد کدهای فعال در تالار شیشهای افزایش یافته و همچنین برای چهارمین روز متوالی، ارزش معاملات خرد بازار (شامل سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی) دیروز از مرز ۱۰هزار میلیارد تومان عبور کرد که این دو مولفه نیز حکایت از تداوم اقبال سهامداران به بازار سهام دارد.
مولفهای تحت عنوان دلار هم، چه در بازار آزاد و چه از نوع نیمایی، این روزها مورد توجه سرمایهگذاران در تالار شیشهای قرار گرفته است؛ دلار در معاملات دیروز وارد کانال تاریخی ۷۲ هزارتومان شد و به نوعی میتوان گفت که این اتفاق در روز گذشته، از جمله دلایل تقویت تقاضا در نیمه دوم بازار سهام تلقی میشود. همچنین رشد دلار نیمایی نیز کماکان ادامه دارد و این نرخ به ۵۳ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است. از این منظر، قد کشیدن نرخ دلار چه در بازار آزاد و چه دلار نیمایی، هر دو به سود بازار سهام خواهد بود، چراکه به باور کارشناسان، دلار نیمایی موجب افزایش ریالی درآمد شرکتها میشود و از سوی دیگر رشد بهای دلار در بازار آزاد نیز علاوهبر تقویت تقاضا از محل افزایش انتظارات تورمی، موجب افزایش ارزش جایگزینی و داراییهای تحت تملک شرکتها خواهد شد.