تامین سم، نهاده و بذر، اولویت وزارت جهاد کشاورزی در سال جدید زراعی
به گزارش اقتصاد معاصر؛ آیین سال زراعی ۱۴۰۴ - ۱۴۰۳ و پنجمین سال جهش تولید در دیمزارها صبح امروز ۵ شهریور با حضور آقای نوری قزلجه، وزیر جدید جهاد کشاورزی، مسئولان ستاد اجرایی فرمان امام، معاونان و مدیران وزارت جهادکشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد.
به همین مناسبت آقای مهاجر، معاون امور زراعت وزیر جهاد کشاورزی با حضور در برنامه سلام خبرنگار رسانه ملی از برنامههای جدید این وزارتخانه برای آغاز سال زراعی جدید خبر داد.
آقای مهاجر گفت: برای سال زراعی جدید، تامین و افزایش کیفیت سم و تامین بذر و نهاده مناسب هدفگذاری و تاکنون ۵۰۰ هزار تن بذر گندم برای کشاورزان تامین شده است.
وی یکی از علل خودکفایی در تولید گندم را اجرای طرح جهش تولید در دیمزراها عنوان کرد و گفت: یکی از دستاوردهای امسال جهش تولید در دیمزارها و بیش از ۶ و نیم میلیون تن تولید محصولات کشاورزی در اراضی دیم است.
سؤال: قبل از اینکه به سال زراعی جدید بپردازیم، یک نگاه سریعی داشته باشیم به سال زراعی که پشت سر گذاشتیم، چطور بود چقدر طبق برنامههایی که پیش بینی شده بود و اهدافی که مد نظر بود توانستید پیش بروید؟
مهاجر: در برنامه سه ساله قرار بر این بود که بتوانیم گندم را به خودکفایی برسانیم که خوشبختانه با عنایت الهی، زحمت کشاورزان و کمکی که همکارانم؛ چه محققین، چه کارشناسان، چه مروجین و همه مدیرانی که در سراسر کشور کمک کردند، خوشبختانه ما توانستیم به این مهم دست پیدا کنیم که جا دارد که به همه ملت ایران هم این موضوع را تبریک عرض کنیم، چون رکورد تولید شکسته شد در طول تاریخ کشور و الان هم که در خدمت شما هستیم؛ بیشترین تولید را از همه دوران بیشتر خرید کردیم فکر میکنم که تا پایان شهریور هم این ادامه پیدا خواهد کرد و یک رکوردی است.
در کنار این خیلی اتفاقات خوبی افتاد، مخصوصاً در زمینه تغذیه؛ کود و مخصوصاً در بذر، مخصوصاً در سمپاشیهایی که برای آفات و بیماریها صورت گرفت و اینها به اصطلاح کمک کرد مخصوصاً بارانی که خداوند عنایت فرمودند و بهار خیلی خوب داشتیم، این مهم اتفاق افتاد.
سؤال: موضوع تأمین نهادهها، کود، سم و سوخت، بعضاً مشارکتی بوده؟ جبران شده؟
مهاجر: دو موضوع است در رابطه با این موضوع؛ یکی این که ما در سال هزار و چهارصد که میزان خرید ما خیلی کم بود علاوه بر خشکسالی که داشتیم مشکلی که پیش آمده بود بحث؛ این بود که قیمت کودها نامتعادل گران شده بود و کشاورزان مصرف نکرده بودند و کشاورزان تقریبا عادت به مصرف کود اوره یا با قول خود کشاورزان؛ کود سفید داشتند و به همین خاطر ما طبق بررسی که محققین کردند روی این موضوع پافشاری کردیم که کشاورزان عزیز کود را بهینه مصرف کنند، یعنی الان که دارند میکارند حتماً کود پتاس و فسفات را در دستور کار خودشان قرار دهند و یک مقدار هم کود اوره به عنوان پایه. ولی آنها بیشتر کود اوره میدادند، این باعث رشد سبزینگی گیاه میشد، کشاورزان خوشحال بودند که یک مزرعه سبز و خیلی خوبی دارند، ولی موقع برداشت؛ این میزان عملکردها به شدت کاهش پیدا میکرد، لذا ما اجباری کردیم که این سه کود را در اختیارشان قرار دهیم.
الان تقریباً برای همه کشاورزان جا افتاد، لذا این توقع و نیاز بیشتر شد، ولی ما به اندازه آن توقع و نیاز نتوانستیم همپای آنها بیاییم. یک مقداری پتروشیمیها با درگیریهایی که با سازمان مدیریت و برنامهریزی داشتند، یک مدتی متوقف کردند دادن کود را. یک مقداری مشکل ارز پیش آمد و ریال که نتوانستیم کود فسفات و پتاس را به اندازهای که الان مورد نیازمان بود تأمین کنیم، ولی خوشبختانه با تدابیری که اندیشیده شد، با بحثی که خدمت مقام عالی وزارت داشتیم، ایشان قول دادند که در این مدت کوتاه این مشکل را هم حل کنند. ولی الان به اندازهای که استارت بزنیم و شروع کنیم به سال تحصیلی، کود الحمدلله هست. انشاءالله امیدواریم که بتوانیم پشت بندش که نیاز است، چون به تدریج که شروع میشود از غرب کشور؛ از مناطق سرد تقریباً ده شهریور شروع میشود میرود تا تقریباً پانزده دی ماه کشت ما ادامه دارد، امیدواریم در این فاصله نیاز را انشاءالله تأمین کنیم.
سؤال: انشاءالله. در مورد سال زراعی که گذشت داشتید میفرمودید، نکاتتان تمام شد یا...؟
مهاجر: در مورد سال زراعی، علاوه بر گندم، ما جو میکاریم و بعضی از حبوبات، بعضی از سبزی، صیفی و، چون ما یک طرح استمرار داریم که در طول سال همیشه سبزی تازه را خدمت همین مصرفکنندگان داشته باشیم و علاوه بر این، ما دانههای روغنی را داریم و بعضی از محصولات که جمعاً یک چیزی حدود هشت و نیم- نه میلیون هکتار ما باید آماده باشیم برای کشت پاییزه و سال زراعی هم که از ده شهریور تقریبا شروع میشود در جنوب. علاوه بر این، سم به اندازه کافی تأمین شده، امیدواریم روی کیفیتش یک مقداری کار کنیم، چون کشاورزان عزیز روی کیفیت سم به اصطلاح اعتراض دارند و اعتراضشان هم خیلی واقع است.
یکی از برنامههای ما این است که انشاءالله کیفیت سم را هم افزایش بدهیم و بذر مناسب، الان هم حدوداً پانصد هزارتن بذر گندم تأمین شده، نیاز ما بیش از یک میلیون تن هست، ولی قسمتی را کشاورزان خود مصرفی میکنند هر سالی که میزان مصرف بذر لیبلدار یا بذر گواهی شده، افزایش پیدا میکند، همان میزان هم عملکرد ما افزایش پیدا میکند، خوشبختانه این تأمین شده و خوشبختانه وزیر هم دستور دادند که یارانه هم ما به بذر بدهیم که الان بذر دیمزارهای ما حدوداً بیست و چهار هزار و پانصد تومان قیمتگذاری کردیم و برای گندم آبی هم بیست و پنج هزار و پانصد تومان که این نوید این است که بتوانیم مصرف بذر با کیفیت را در اراضی بیشتر کنیم، امیدواریم در چند روز آینده قیمت گندم هم همانطور که وزیر محترم جهاد کشاورزی قول دادند قیمت هم هر چه زودتر مشخص شود و اعلام شود که کشاورزان دیگر دغدغهای برای آن نداشته باشند. برای بذر جو هم به اندازه کافی بذر تأمین شده و برای دانههای روغنی کامل بذر تأمین شده، امیدواریم که مشکلی در این زمینه نباشد فقط تنها دغدغه ما این است که انشاءالله با قولی که وزیر محترم جهاد کشاورزیَ؛ دولت دادند، سازمان مدیریت بتوانیم پرداخت مطالبات کشاورزان به ویژه کلزاکاران و بخصوص کلزاکاران استان گلستان که واقعاً در حقشان اجحاف شد، پرداخت شود و البته کلزا در بخش خصوصی بود، در یکی از این به اصطلاح بخش خصوصی به آن تعهد خودش عمل نکرد و امیدواریم که انشاءالله این موضوع هم در این چند روز آینده حل شود.
سؤال: بر اساس آنچه که بیان کردید سال زراعی که پشت سر گذاشتیم و برنامهای که پیش رو دارید در سالهای آینده میتوانیم منتظر چه تحولاتی باشیم؟
مهاجر: ما حدوداً گندم شش میلیون هکتار امسال در دستور کار ماست، چهار میلیون هکتار دیم است و دو میلیون هکتار؛ آبی است، نزدیک به دو میلیون هکتار جو است، یک و هتفصد، هشتصد، بستگی دارد دیگر حالا اگر قیمت جو مثلاً مناسب باشد، مردم اراضی کم بازده را اختصاص میدهند به جو و اگر چنانچه قیمت جو را ما نتوانیم به اصطلاح خوب اعلام کنیم، میروند این اراضی کم بازده را گندم میکارند که هم ظلم به خودشان و هم ظلم به بخش کشاورزی است، بنابراین ما فکر میکنیم که از نظر برنامهریزی الان وزارت جهادت کشاورزی در یک شرایط خیلی خوبی قرار دارد هم بذر تأمین شده، امیدوارم که بقیه امکانات هم که به اندازه کافی تأمین شده تقویت شود تا انشاءالله یک سال زراعی خوب را شروع کنیم. امیدواریم خداوند هم رحت الهیاش را بر ما ارزانی بدارد و باران را هم به ما بده، فکر میکنم که این روند رو به رشد ادامه پیدا کند.
فقط گندم نبوده که رشد کرده، ما در برنج هفتصد هزار تن تولید ما افزایش پیدا کرده، جو امسال از مرز چهار میلیون تن تولید ما گذشته، در ذرت علوفهای نیازمان کاملاً تأمین شده، در حبوبات، در شکر، در پنبه و در دانههای روغنی به ویژه کلزا ما اصلاً تولیدمان دو برابر شد، بنابراین اینها شرایطی است که انشاءالله بتوانیم انجام بدهیم. باید من یک نکتهای را اشاره کنم و آن اینکه ما در کشاورزی بحث مسائل فنی برای ما خیلی مهم است. یکی از مهمترین نکات فنی؛ بحث تناوب است. ما نمیتوانیم یک زمین را هر سال گندم، جو، گندم، جو بکاریم. باید هر دو، سه سال؛ یک بار، چهار سال؛ یک بار، یک محصول دیگر که همخانواده گندم و جو نیست، مثل کلزا بکاریم تا تولید گندم ما و کلزایمان را بتوانیم پایدار کنیم. ما به روغن خیلی نیاز داریم، به کنجاله نیاز داریم، اما بیشتر از همه به گندم نیاز داریم، و برای پایداری تولید گندم حتماً باید کلزا و گندم را در تناوبمان داشته باشیم که هم میزان آفات و بیماریها را کاهش دهیم، هم علفهای هرز را کاهش دهیم، هم زمین تقویت شود، هم عملکرد ما بعد از کشت کلزا که سه یا چهار سال ادامه پیدا خواهد کرد، افزایش پیدا میکند./ صدا و سیما