
تهدید تعرفهای ترامپ برای کاهش کسری تجاری با اتحادیه اروپا

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از راشاتودی، دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده، از اتحادیه اروپا خواست تا کسری تجاری خود با آمریکا را از طریق افزایش واردات نفت و گاز کاهش دهد.
وی هشدار داد که در صورت عدم اقدام، اتحادیه اروپا با تعرفههای گسترده مواجه خواهد شد. در همین راستا ترامپ در پیامی در رسانه اجتماعی Truth نوشت: «اتحادیه اروپا باید کسری عظیم خود را با خرید گسترده نفت و گاز از ما جبران کند. در غیر این صورت، همه چیز شامل تعرفه خواهد شد!»
براساس گزارش یورواستات، کسری تجاری کالاهای ایالات متحده با اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۳ به ۱۵۶ میلیارد یورو (معادل ۱۶۲ میلیارد دلار) رسید. این رقم یکی از اصلیترین دلایل فشار ترامپ بر اتحادیه اروپا برای افزایش واردات انرژی از آمریکا خواهد بود.
ایالات متحده در حال حاضر ۴۷ درصد از واردات گاز طبیعی مایع (LNG) و ۱۷ درصد از نفت خام اتحادیه اروپا را تامین میکند. صادرات روزانه نفت خام آمریکا به اروپا حدود دو میلیون بشکه بوده که بیش از نیمی از کل صادرات نفت خام ایالات متحده را شامل میشود. کشورهای هلند، فرانسه، آلمان، اسپانیا، دانمارک، ایتالیا و سوئد از جمله بزرگترین واردکنندگان انرژی آمریکا هستند.
در واکنش به این اظهارات، اتحادیه اروپا اعلام کرد که آماده مذاکره درباره تقویت روابط اقتصادی و انرژی با آمریکا است. در همین راستا سخنگوی کمیسیون اروپا گفت: «اتحادیه اروپا متعهد به کاهش وابستگی به انرژی روسیه و تنوعبخشی به منابع تامین خود است.»
اتحادیه اروپا پس از آغاز جنگ اوکراین در سال ۲۰۲۲ تلاش کرده تا واردات انرژی از روسیه را کاهش دهد. با این حال، همچنان بسیاری از کشورهای اروپایی به واردات گاز از روسیه ادامه میدهند و پیشبینی میشود در سال ۲۰۲۴ واردات LNG از روسیه نسبت به سال ۲۰۲۳، ۱۰ درصد افزایش یابد.
برنامه اتحادیه اروپا برای توقف کامل واردات انرژی از روسیه تا سال ۲۰۲۷ با مخالفت برخی اعضا، از جمله مجارستان و اسلواکی، مواجه شده است. این کشورها به شدت به واردات انرژی از روسیه وابسته هستند و اجرای این برنامه را دشوار میسازند.
ترامپ همچنین تهدید کرده که تعرفههای گستردهای بر چندین شریک تجاری اصلی آمریکا، از جمله اتحادیه اروپا، اعمال خواهد کرد. این سیاستها میتواند صادرات کلیدی اتحادیه اروپا، به ویژه خودروها، ماشینآلات و مواد شیمیایی را که عمدتا توسط آلمان تامین میشود، تحت تاثیر قرار دهد.
این اقدامات میتوانند در شرایط فعلی که اتحادیه اروپا با بحران اقتصادی، رشد کند و چالشهای انرژی مواجه است، آسیبهای جدی به اقتصاد این بلوک وارد کنند. از سوی دیگر، فشار آمریکا برای افزایش واردات انرژی در کنار چالشهای کاهش وابستگی به روسیه، اتحادیه اروپا را در شرایط دشواری قرار میدهد.