۱۲:۲۹ ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
«اقتصاد معاصر» بررسی می‌کند؛

توقف انتشار آمار صادرات نفت؛ دولت با شفافیت مخالف است؟

محرمانگی و منتشرنشدن آمار صادرات نفت، تحلیل دقیق وضعیت تجارت خارجی کشور را دشوار کرده است؛ طبق آمارهای گذشته، با احتساب صادرات نفت، تراز تجاری کشور هیچ‌گاه منفی نبوده و این موضوع نقش کلیدی نفت در تامین منابع ارزی و تعدیل تراز تجاری کشور را نشان می‌دهد. 
توقف انتشار آمار صادرات نفت؛ دولت با شفافیت مخالف است؟
کد خبر:۱۱۷۲۱

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ بررسی گزارش‌های رسمی نشان می‌دهد که در ماه‌های آبان و آذر، آمارهای تجارت خارجی کشور بدون اشاره به میزان صادرات نفت منتشر شده‌اند و این وضعیت شائبه بازگشت به سیاست محرمانگی در ارائه آمار صادرات نفت را تقویت می‌کند. 

آمار تجارت خارجی بدون نفت 

بر اساس اعلام گمرک، صادرات غیرنفتی ایران در آذرماه به ۴۳ میلیارد و ۱۴۰ میلیون دلار رسیده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۱۸ درصد افزایش داشت. واردات کشور نیز با احتساب واردات شمش طلا، به رقم ۵۰ میلیارد و ۸۸۹ میلیون دلار رسیده است. 

این ارقام نشان می‌دهند که تراز تجاری غیرنفتی یا تراز گمرکی کشور، اکنون حدود منفی ۷ میلیارد دلار است. این در حالی بوده که سال گذشته در پایان سال، تراز گمرکی کشور با کسری ۱۷ میلیارد دلاری مواجه بود. 

صادرات نفت و تاثیر آن بر تراز تجاری 

عدم انتشار آمار صادرات نفت، تحلیل دقیق وضعیت تجارت خارجی کشور را دشوار کرده است. طبق آمارهای گذشته، با احتساب صادرات نفت، تراز تجاری کشور هیچ‌گاه منفی نبوده و این موضوع نقش کلیدی نفت در تامین منابع ارزی و تعدیل تراز تجاری کشور را نشان می‌دهد. 

دلایل عدم انتشار آمار صادرات نفت 

پیگیری‌ها از مقامات گمرک نشان می‌دهد که توقف انتشار آمار صادرات نفت به دلیل عدم ارائه این آمار از سوی وزارت نفت بوده و این در حالی است که در یک سال گذشته، آمارهای تجارت خارجی همواره همراه با ارقام مربوط به صادرات نفت منتشر می‌شدند. 

پیامدهای بازگشت محرمانگی 

کاهش شفافیت در گزارش‌های اقتصادی: نبود آمار صادرات نفت، امکان تحلیل دقیق درآمدهای ارزی کشور را محدود کرده و شفافیت اقتصادی را کاهش می‌دهد. 

تاثیر بر سیاست‌های داخلی و بین‌المللی: محرمانگی آمارهای نفتی ممکن است تا برداشت‌هایی درباره وضعیت صادرات نفت ایران در بازارهای جهانی ایجاد کند و همچنین، تصمیم‌گیری در حوزه سیاست‌های مالی، تجاری و ارزی کشور را دشوار سازد. 

کاهش قابلیت پیش‌بینی اقتصادی: عدم ارائه آمارهای جامع می‌تواند به کاهش اعتماد عمومی و بین‌المللی به عملکرد اقتصادی ایران منجر شود. 

ضرورت بازگشت به شفافیت 

شفافیت در ارائه آمارهای صادرات نفت برای تحلیلگران و تصمیم‌گیران اقتصادی کشور ضروری است. انتظار می‌رود که وزارت نفت و گمرک ایران با همکاری نزدیک‌تر، انتشار آمارهای کامل و به‌روز را مجددا در دستور کار قرار دهند. 

با توجه به اثرگذاری مستقیم صادرات نفت بر تراز تجاری و منابع ارزی کشور، ارائه دقیق و شفاف آمارها به عنوان یک ابزار کلیدی برای مدیریت اقتصادی و جلب اعتماد عمومی از اهمیت بالایی برخوردار است.

ارسال نظرات