
پارسال بخش مهمی از دستورات رهبری محقق نشد

فتحالله توسلی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد معاصر در ارتباط با تحقق شعار سال گذشته و سیاستهای کلان اقتصادی و چالشهای موجود اظهار داشت: صادقانه باید گفت که متاسفانه بسیاری از دستورات مقام معظم رهبری، به ویژه در حوزه مشارکت مردم در تولید ملی در سال گذشته، به دلیل بیتوجهی مسؤولان اجرایی و تقنینی محقق نشده است. این موضوع جای تاسف دارد و نباید چنین اتفاقی رخ دهد. دو کشور همسایه، یعنی عربستان سعودی و ترکیه در سال ۲۰۲۵ به ترتیب تولید ناخالص داخلی (GDP) ۱.۱ و ۱.۵ تریلیون دلاری خواهند داشت. این در حالی بوده که ایران طبق سند چشمانداز، قرار بود به قدرت اول اقتصادی منطقه تبدیل شود اما هنوز به این هدف نرسیدهایم. این مساله هشداری جدی است و تا زمانی که تولید ملی افزایش نیابد، مشکلات اقتصادی کشور پابرجا خواهد ماند.
وی در خصوص پیشنهاد برای کاهش وابستگی بودجه به نفت و حرکت به سمت درآمدهای مالیاتی تصریح کرد: شرکتهای دولتی در حال حاضر عمدتا زیانده هستند. طبق گزارشی که دریافت کردم، بدهی این شرکتها به بیش از ۳۲۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. این رقم بسیار قابل توجه است و با توجه به اینکه نیمی از بودجه سالیانه کشور را همین شرکتهای دولتی مصرف میکنند، باید برای مدیریت آنها چارهای اساسی اندیشیده شود. همچنین مساله ناترازیهای اقتصادی نیازمند یک رویکرد جامع مدیریتی است. نمیتوان وزارت نفت را مسؤول دانست و وزارت نیرو را مقصر جلوه داد یا برعکس؛ این مسؤولیت متوجه همه ارکان اجرایی کشور است. صنایع کشور ماههاست که به دلیل عدم تامین گاز، با ظرفیت پایین فعالیت میکنند و این مساله در سال آینده اثرات خود را بر اقتصاد ملی نشان خواهد داد. از اینرو حل مشکل ناترازی یکی از اولویتهای دولت و همه نهادهای مرتبط است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در ادامه با تاکید بر نقش نهادهای عمومی در توسعه اقتصادی کشور، یادآور شد: بارها تاکید کردهام و امروز نیز اعلام میکنم که بسیاری از نهادهای بزرگ اقتصادی باید به کمک دولت بیایند. ممکن است برخی از افراد از این صحبتها ناراحت شوند اما واقعیت این است که نهادهایی مانند ستاد اجرایی فرمان امام، اوقاف، آستان قدس رضوی، بنیاد مستضعفان و دیگر سازمانهای مشابه، منابع مالی قابل توجهی دارند که متعلق به مردم است. این نهادها باید در حل مشکلات کشور نقشآفرینی کنند. به عنوان نمونه بنیاد مستضعفان میتواند احداث پنج هزار مگاوات نیروگاه برق را بر عهده بگیرد، آستان قدس رضوی میتواند هزینه ساخت ۵۰۰۰ واحد مسکونی برای محرومان را تقبل کند و ستاد اجرایی فرمان امام میتواند در توسعه زیرساختها مانند احداث جادهها مشارکت نماید.
نماینده مردم کبودرآهنگ با اعلام آمادگی مجلس برای تسهیل قوانین در این حوزه افزود: چنانچه در این مسیر نیاز به اصلاح قوانین باشد، مجلس شورای اسلامی آماده همکاری و تصویب اصلاحات لازم است اما نباید انتظار داشت که کشور بدون مشارکت همه بخشها، فقط از طریق دولت اداره شود.