چرخش بورس بر پاشنه حواشی
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ شاخص کل بورس در جریان معاملات هفته نیمه تعطیل گذشته، با رشد ۱.۶ درصدی به کار خود پایان داد، هفتهای که با رسیدن شاخص بورس به مقاومت ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد و استراحت نماگر بازار در این ارتفاع همراه بود.
هر چند که این موضوع، همه ماجرای بازار سرمایه در هفته گذشته نبود و انتشار نامه سازمان بازرسی در خصوص وام ۱۰ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومانی پنج عضو هیات مدیره سازمان بورس به خودشان، پایان هفته پرخبر و پرحاشیهای را برای فعالان بازار سرمایه رقم زد.
در نامه سازمان بازرسی کل خطاب به وزیر اقتصاد اعلام شد که این تصمیم تقریبا یک هفته پس از شهادت رئیس جمهور و در دوره زمانی تغییر دولت و دورهگذار دولت سیزدهم (و احتمال این که هیات مدیره سازمان بورس تغییر خواهند کرد)، گرفته شده است. ضمن این که در این نامه تاکید شد که عملکرد کلی سازمان بورس در مدیریت و نظارت بر بازار بورس و اوراق بهادار کمتر از حد انتظار بوده است و خواسته شد تا علت طرح و وضع چنین مصوبهای بدون در نظر گرفتن شرایط کلی حاکم بر بازار سرمایه، نارضایتی سهامداران خرد از عملکرد مسؤولان سازمان بورس، بهرهمندی اعضای هیات مدیره از منابع سازمان بورس به نفع خود و حواشی و انتقادات ناشی از این تصمیم اعلام شود.
در واکنش به وام میلیاردی و حواشی گسترده آن و نیز نامه سازمان بازرسی، عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد هم دستور بررسی این موضوع را داد.
این در حالی است که حواشی و انتقادات به وام میلیاردی هیات مدیره سازمان بورس، رئیس این سازمان را وادار به حضور در تلویزیون برای ارائه توضیحات بیشتر کرد و مجید عشقی گفت: «اینکه گفته میشود هیات مدیره سازمان وام را برای خودشان تصویب و پرداخت کرده، قطعا یک دروغ بزرگ است.»
در پی حواشی به وجود آمده پیرامون وام میلیاردی هیات مدیره سازمان بورس، سرانجام مجید عشقی، در روز جاری طی نامهای به طور رسمی از سمت خود استعفا داد.
بر اساس شنیدهها عصر امروز نیز جلسه فوقالعاده شورای عالی بورس به ریاست وزیر اقتصاد برای رسیدگی به موضوع استعفای مجید عشقی و معرفی جانشین احتمالی وی برگزار خواهد شد.
حالا فعالان بازار سرمایه منتظر هستند تا ببینند این بار نام چه شخصی به عنوان رئیس سازمان بورس از جلسه شورای عالی بورس خارج میشود و رئیس جدید چه برنامهای برای بازگشت اعتماد و از میان رفتن حواشی به وجود آمده دارد.
این در شرایطی است که افزایش اندک دامنه نوسان به ۳ درصد هم مانع از بدبینی سهامداران به شرایط بورس نشد و شاخص کل در نهایت با افت ۷ هزار واحدی در روز جاری به استقبال جلسه شورای عالی بورس رفت.
جدای از این حواشی، بررسی شاخص تولید شرکتهای صنعتی بورسی در تیرماه امسال نسبت به ماه مشابه حکایت از کاهش ۳.۵ درصدی و نسبت به ماه قبل کاهش ۵.۴ درصدی دارد که این موضوع در بلندمدت محرک مناسبی برای رشد بازار سهام نخواهد بود.
در مجموع باید گفت که بازار سرمایه با انتصاب رئیس جدید و گذر از حواشی به وجود آمده، میتواند به لطف احتمال کاهش بیشتر تنشها در منطقه و کاهش نرخ بهره آمریکا و اثر آن بر بازارهای جهانی، دستکم در کوتاهمدت، دوباره به روال متعادل و شاید مثبت خود بازگردد.