
طرح واگذاری اراضی در تامین انرژی تجدیدپذیر

مهدی سرخوش، مدیرکل دفتر واگذاری و توسـعه اراضی کشور در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد معاصر درباره تاثیر توسعه انرژیهای تجدیدپذیر بر کاهش ناترازی برق کشور اظهار داشت: طبق آنچه در رسانهها مطرح شده، هدفگذاری انجامشده برای کاهش ناترازی برق در کشور، تامین هزار مگاوات انرژی برق از محل انرژیهای تجدیدپذیر است. البته آمار دقیق این مساله به وزارت نیرو مربوط میشود، چراکه تولید و مدیریت انرژی در حوزه این وزارتخانه قرار دارد.
سرخوش افزود: سیاستها و طرحهای مشابه در کشورهای دیگر نیز اجرا شده است؛ وزارت نیرو مسؤول تولید برق و انرژی کشور است. بدون شک، دنیا به سمت انرژیهای پاک و تجدیدپذیر حرکت میکند. این تغییر به دلیل نگرانیهای زیستمحیطی، محدودیت منابع فسیلی و پایانپذیر بودن آنهاست.
این مقام مسؤول تصریح کرد: در حالی که انرژیهای تجدیدپذیر در کشورهای مختلف جایگاه ویژهای پیدا کردهاند اما شرایط عملیاتی و نحوه استفاده از آنها هنوز نیازمند اصلاحات و تطبیق با اولویتهای صنایع مختلف است.
مدیرکل دفتر واگذاری و توسعه اراضی کشور به موضوع نحوه اولویتبندی صنایع در بهرهبرداری از این طرح تصریح کرد: برای استفاده از این طرح، باید صنایع انتخاب شوند. در واقع، ما در راستای واگذاری زمینهای مربوط به پروژههای توسعه انرژی تجدیدپذیر فعالیت میکنیم.
وی تاکید کرد: اراضی مورد نظر در غالب زمینهای دولتی و حتی در مالکیت خود دولت قرار دارند و تغییر کاربری آنها تحت ممنوعیت قرار گرفته است؛ ممنوعیت تغییر کاربری، یکی از دلایلی است که اطمینان میدهد تخصیص اراضی به نحو صحیح و در چارچوب منابع طبیعی، فقط در سطح ملی و با هماهنگی دولت صورت میپذیرد.
سرخوش اظهار داشت: با اجرای دقیق سیاستهای واگذاری اراضی و تامین انرژیهای تجدیدپذیر، ضمن کمک به کاهش ناترازی شبکه برق کشور، زمینه برای توسعه پایدار در حوزههای صنعتی و زیستمحیطی فراهم خواهد شد.
وی اضافه کرد: جهانی شدن روند استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی، یک ضرورت است اما اجرای این سیاستها در هر کشوری نیازمند هماهنگی میان وزارتخانهها و نهادهای مرتبط است.
وی تصریح کرد: هرگونه تغییر کاربری اراضی تابع قوانین و مقررات است و در اراضی ملی و منابع طبیعی، واگذاری صرفا بر اساس تخصیص دولتی انجام خواهد شد. در حال حاضر، هدف اصلی اجرای این طرح، تامین پایدار انرژی و کاهش مشکلات ناشی از ناترازی برق در کشور است.
سرخوش درباره تخصیص زمین به صنایع برای بهرهگیری از این طرح گفت: صنایع برای استفاده از این ظرفیت، بر اساس اولویتبندی مشخصی انتخاب خواهند شد. موضوع واگذاری زمین نیز بر عهده ماست و بررسی میشود که چه اراضی برای اجرای این طرح مناسب هستند. این اراضی میتوانند در مالکیت دولت باشند یا شرایطی برای واگذاری آنها در نظر گرفته شود.
به گزارش اقتصاد معاصر؛ با افزایش مصرف برق و ناترازی شبکه انرژی در کشور، توسعه منابع انرژی تجدیدپذیر به یکی از راهکارهای اساسی برای تامین پایدار برق تبدیل شده است.
در همین راستا، دولت برنامههایی را برای استفاده از ظرفیتهای تجدیدپذیر و کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی در دستور کار قرار داده است. یکی از اقدامات مهم در این زمینه، تامین هزار مگاوات برق از محل انرژیهای تجدیدپذیر و تخصیص اراضی مناسب به صنایع برای بهرهگیری از این ظرفیت است.