
پیشبینی احراز قاچاق در پرونده واردات موز در ۸ گمرک اجرایی

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ در پی بررسیهای انجام شده، موارد متعددی از تخلف در واردات میوه موز با استفاده از مجوزهای غیرواقعی یا فراتر از سقف مجاز در برخی گمرکات کشور شناسایی شده است.
بر اساس مقررات موجود، واردات موز فقط به ازای صادرات محصولات خاصی از جمله سیب مجاز است اما در بررسیهای مرکز مبارزه با جرائم سازمان یافته گمرک ایران مشخص شد که این شرط در گمرکات غرب تهران، تهران، بوشهر، آذربایجان شرقی و غربی، سیستان و بلوچستان و همچنین بندر شهید رجایی رعایت نشده است.
اعلام جرم و پیگیری قضایی
با توجه به تخلفات شناسایی شده، سازمان گمرک ایران موظف است در مواردی که واردات موز بیش از سقف مجاز یا بدون پشتوانه صادراتی انجام شده، اعلام جرم کند. گسترش این تخلفات، نظام تجاری کشور را مختل کرده است.
در مکاتبه اخیر مرکز جرائم سازمان یافته گمرک آمده است: «پیرو بخشنامه شماره ۱۴۰۳/۱۵۲۹۱۸۵ مورخ ۱۴۰۳/۱۰/۱۹ در خصوص پروندههای گزارش شده در خصوص واردات موز از محل اظهارنامههای صادراتی مرتبط، بدین وسیله مستندات قانونی و نحوه اقدام بر اساس فروض مختلف به شرح ذیل جهت ایجاد وحدت رویه تبیین و اعلام میگردد.
-۱- در خصوص مواردی که مازاد بر میزان مقرر در مجوز واردات موز از محل صادرات یا مازاد بر ثبت سفارش یا از محل اظهارنامه صادراتی، به صورت تکراری استفاده گردیده و با اظهارنامه صادراتی ارائه شده غیر منطبق با کالای مرتبط با تسهیلات موضوع بند (۴) مندرجات ذیل فصل (۸) جدول ضمیمه کتاب مقررات صادرات و واردات است و همچنین در مواردی که تاریخ تاییدیه (مجوز) گمرک صادراتی جهت بهرهمندی از تسهیلات مورد اشاره پس از ترخیص کالای وارده است یا ترخیص کالا پس از انقضای مهلت تاییدیه گمرک جهت استفاده از تسهیلات مقرر صورت پذیرفته باشد، با توجه به عدم رعایت حداقل بخشی از تشریفات گمرکی مستفاد از بند (ج) ماده (۱) قانون امور گمرکی که منبعث از بند (گ) ماده مرقوم در تعریف مقررات گمرکی است، مشمول بند (الف) ماده ۱۱۳ قانون امور گمرکی میگردد.
ضمنا در موارد استفاده تکراری از اظهارنامههای صادراتی حسب مورد امکان استناد به بند (ب) ماده ۲ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز میسر است و در موارد ترخیص کالای وارداتی (موز) مازاد بر ثبت سفارش امکان استناد به جزء (۴) بند (ب) ماده (۲) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز از حیث استفاده واردکننده از مجوز خلاف واقع متصور است.
-۲- نظر به اینکه در مواردی همچون واردات کالای مازاد بر مجوز با استفاده از اظهارنامههای صادراتی تکراری کالا به دفعات و طی اظهارنامههای متعدد وارد شده است؛ لذا آن بخش از کالای وارده که منطبق با سهمیه مقرر و متناسب با اظهارنامه اظهارنامههای صادراتی مرتبط است، قانونی تلقی میشود و لازم است گمرک واردکننده در خصوص آن قسمت که به نحو غیرقانونی و بدون رعایت تشریفات وارد گردیدهاند، با انجام محاسبات صورت جلسه قاچاق وفق مقررات تنظیم سایر اقدامات قانونی انجام شود.