
عدم اهلیت سنجی پاشنه آشیل کارتهای بازرگانی

مصطفی طاهری، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد معاصر درباره کارتهای بازرگانی اجارهای و یکبار مصرف اظهار داشت: در سامانهای که در وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) و تحت نظارت سازمان توسعه تجارت فعالیت میکند، چیزی به نام کارت بازرگانی یکبارمصرف تعریف نشده است اما گاهی در فرآیند صدور کارت، سهلانگاریهایی صورت میگیرد و کارت بدون انجام اهلیتسنجی به افرادی داده میشود که دیگران از آن سوءاستفاده میکنند.
وی افزود: فرض کنید فردی کارگر یک کارخانه است اما کارخانهدار به نام او کارت بازرگانی گرفته و با آن واردات گستردهای به ارزش چند صد میلیارد تومان انجام داده است. زمانی که نوبت به پرداخت مالیات یا پاسخگویی به دستگاههای نظارتی میرسد، متوجه میشوند که دارنده کارت صرفا یک کارگر یا فردی تحت پوشش کمیته امداد بوده و امکان پیگیری موثر از وی وجود ندارد. اینجاست که سازمانهای ذیربط در گرفتن مالیات یا رسیدگی به تخلفات عملا به بنبست میرسند.
طاهری تاکید کرد: موضوع یکبارمصرف بودن کارت به این معنا نیست که کارتها از ابتدا برای یکبار مصرف کردن صادر میشوند، بلکه مشکل از اهلیتسنجی ناقص در هنگام صدور کارت است. اگر این بررسیها به درستی انجام نشود، پس از صدور کارت نمیتوان فرد دارنده را به صورت موثر تحت پیگرد یا جریمه قرار داد. برای مثال، اگر از کارت بازرگانی فردی سوءاستفاده و وارداتی به ارزش هزار میلیارد تومان انجام شود، در حالی که کل دارایی آن فرد به ۱۰ میلیون تومان هم نمیرسد، امکان جبران خسارت و پیگیری قانونی عملا از بین میرود.
وی تصریح کرد: بنابراین مهم است که در فرآیند صدور کارتهای بازرگانی، دقت لازم صورت گیرد و اهلیت افراد به طور جدی بررسی شود. این موضوع از وظایف اصلی وزارت صمت است و ارتباط مستقیمی با حوزه نظارتی کمیسیون صنایع و معادن مجلس دارد.