
نظارت بر مصرف سموم و کودهای شیمیایی کشاورزی در مازندران راهاندازی میشود

به گزارش اقتصاد معاصر؛ حجت الاسلام و المسلمین نصرالله پژمانفر،رئیس کمیسیون اصل نود در تشریح سفر نظارتی کمیسیون اصل نود به استان مازندران از اعزام هیأت دوم بازرسی کمیسیون در راستای بررسی عملکرد دستگاههای اجرایی در حوزه کشاورزی، آب، منابع طبیعی، صنایع تبدیلی و شیلات استان مازندران خبر داد و گفت: ضعف در الگوی کشت، بیمه و حمایتهای مالی در بخش کشاورزی و دامداری، بدمصرفی و استفاده گسترده از سموم غیرمجاز و تأثیر آن بر سلامت عمومی و سلامت کشاورزان، ناکارآمدی در مدیریت منابع آب و طرحهای آبخیزداری، آلودگی آب شرب روستایی و آب دریای خزر و پیامدهای آن بر شیلات، خرد شدن اراضی کشاورزی و فرسودگی ماشین آلات کشاورزی و ضعف در صنایع تبدیلی، برندینگ و صادرات محصولات متمایز استان از محورهای مورد رسیدگی این هیأت قرار داشت.
اجرای الگوی کشت منطقهای مازندران تا دو ماه آینده
رئیس کمیسیون اصل نود مجلس با بیان اینکه کشاورزان شهرستانهای آمل، بابلسر و قائمشهر از غلبه واسطههای غیرضرور، پایین بودن سود فعالیت کشاورزی، بیمه ناکارآمد و سختگیری بانکها در اعطای تسهیلات گلهمند بودند، ادامه داد: در این راستا و به منظور اجرای بند (الف) و جزء (2) بند (ت) ماده (33) قانون برنامه هفتم وزارت جهاد کشاورزی موظف شد تا ظرف دو ماه برنامه جامع و طرح پیشران کشاورزی استان را با هدف استقرار نظام بهرهبرداری نوین، یکپارچهسازی اراضی، بهبود منابع آب، حذف واسطههای غیرضرور و استقرار صنایع تبدیلی از طیق استقرار خوشههای مرکبات و برنج تدوین و اجرایی کند .
وی همچنین ادامه داد: بانک کشاورزی نیز مکلف شد تا سازوکار اعطای تسهیلات خرد و ارزان برای کشاورزان کوچک را بازطراحی کند، همچنین شرکت بیمه کشاورزی باید سطح پوشش و تعهدات بیمهای را متناسب با بحرانهای اقلیمی ارتقا دهد .
استفاده از سموم تقلبی و تاریخ گذشته به دلیل قیمت پایین/ گزارش اثرات زیست محیطی و سلامتی مصرف سموم به مجلس
پژمانفر در مورد استفاده از سموم تقلبی و تاریخ گذشته و نیز بدمصرفی سموم نیز بیان کرد: کشاورزان به دلیل قیمت پایینتر به خرید این سموم روی آوردهاند که موجب نگرانیهای بهداشتی و زیست محیطی شده است از این رو وزارت جهاد کشاورزی مکلف شد تا سامانه نظارت بر مصرف سموم را در استان راه اندازی کند و نسبت به آموزش و توانمندسازی کشاورزان از طریق تشکلهای موضوع مواد (2) و (5) قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابع طبیعی اقدام کند و زمینه عرضه محصولات سالم و ارگانیک به شکل مستقیم به مصرفکنندگان با هدف افزایش سود تولیدکنندگان و ارتقاء سلامت مصرفکنندگان را فراهم کند.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس اضافه کرد: در این راستا سازمان غذا و دارو نیز موظف است پایش باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی را به صورت فصلی انجام دهد، همچنین به سازمان محیط زیست نیز تکلیف شد تا گزارش اثرات زیست محیطی مصرف سموم را به مجلس ارائه کند و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باید اثرات باقیماندهها غیرمجاز در محصولات کشاورزی و نیز اثرات سموم بر سلامت کشاورزان را ارزیابی و اعلام کند و علاوه بر این گزارش اقدامات گذشته خود را به این کمیسیون ارسال کند.
آلودگی گسترده آب در اثر ورود فاضلاب شهری و روستایی به رودخانه تالار و میانکاله
رئیس کمیسیون اصل نودم مجلس با اشاره به ناکارآمدی در مدیریت منابع آب و طرحهای آبخیزداری نیز گفت: در حوزه رودخانه تالار و میانکاله، ورود فاضلاب شهری و روستایی و نبود طرحهای آبخیزداری مؤثر به آلودگی گسترده آب و فرسایش خاک منجر شده است که در این راستا وزارت نیرو موظف است طرح جامع ساماندهی حوزه آبخیز تجن و تالار را تا پایان تابستان ارائه دهد .
این نماینده مردم در مجلس دوازدهم با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی مکلف است که پروژههای اولویت دار آبخیزداری در مازندران را تا پایان سال فعال کند، افزود: همچنین استانداری نیز موظف است تا هماهنگی اجرای طرح های بین بخشی آب، فاضلاب و محیط زیست را برقرار کند.
تکمیل پروژه تصفیه خانه روستایی در ساری و قائمشهر ظرف 6 ماه آینده
وی با بیان اینکه ورود پساب و فاضلاب به سواحل فریدونکنار و بابلسر موجب خسارت به ذخایر آبزیان و همچنین تهدید صنعت شیلات شده است، اضافه کرد: در این راستا شرکت آب و فاضلاب استان مکلف است تا پروژههای تصفیه خانه روستایی در ساری و قائمشهر را ظرف 6 ماه تکمیل کند .همچنین سازمان شیلات و محیط زیست نیز مکلف شدند تا برنامه بازسازی ذخایر ماهی و کاهش آلودگی دریای خزر را اجرا کنند.
گلایهمندی کشاورزان از عدم صرفه اقتصادی کشاورزی سنتی و فرسودگی شدید تجهیزات
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس با اشاره به گلایهمندی کشاورزان در مناطق آمل، بابلسر و قائمشهر از خرد شدن اراضی، عدم صرفه اقتصادی کشاورزی سنتی و فرسودگی شدید تجهیزات از تکلیف وزارتخانههای جهاد کشاورزی و علوم، معاونت علمی ریاست جمهوری و جهاد دانشگاهی برای اجرایی کردن برنامه نوسازی ماشین آلات کشاورزی، سورتینگ و شالیکوبی خبر داد و گفت: همچنین وزارت جهاد کشاورزی مکلف است تا پایان سال حداقل ۳۰ درصد شالیکاران را در قالب تعاونیها و شرکتهای سهامی سازماندهی کند.
حجت الاسلام و المسملین پژمانفر با اشاره به بازدید از دو شهر فریدونکنار و بابلسر از عرضه محصولات برنج به صورت فلهای و بدون بستهبندی و برندینگ استاندارد خبر داد و گفت: سود حاصل از صادرات عمدتا به دلالان میرسد، از این رو وزارت جهاد کشاورزی مکلف شد تا پایان سال نسبت به استقرار صنایع تبدیلی کشاورزی دانش بنیان با سهام داری کشاورزان اقدامات لازم را به عمل آورد و بر اساس الگوهای نوین تأمین مالی، مانند تآمین مالی جمعی و ... نسبت به جذب سرمایه اقدام نماید. همچنین سازمان شیلات و سازمان توسعه تجارت نیز موظف شدند تا صادرات خاویار و محصولات دریایی استان را حمایت کنند.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس با بیان اینکه در اجرای طرحهای یکپارچهسازی، ساماندهی بیمه کشاورزی، مدیریت منابع آب و توسعه صنایع تبدیلی ترک فعل وجود دارد، اضافه کرد: همچنین عدم هماهنگی بین دستگاهها منجر به نبود انسجام میان جهاد کشاورزی، وزارت نیرو، محیط زیست و کشور در اجرای طرحها شده است.
وی با اشاره به اینکه فقر زیرساخت و فناوری موجب شده تا کشاورزی همچنان سنتی، فاقد مکانیزاسیون به روز و صنایع تبدیلی استاندارد باقی بماند، بیان کرد: استفاده از سموم غیرمجاز و آلودگی آب آشامیدنی تهدیدی برای سلامت عمومی است، همچنین ضعف حمایتهای اقتصادی موجب مهاجرت روستاییان شده است./خانه ملت