
جای پای شاخص بورس در ارتفاع ۳.۲ میلیون واحد محکم شد

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ در جریان معاملات روز گذشته بازار سرمایه، شاخص کل بورس بالاخره به قله جدید و ارتفاع ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد دست یافت. رسیدن به این قله به لطف رشد ۱.۱۳درصدی نماگر اصلی بازار سرمایه رقم خورد. این در حالی است که شاخص هموزن نیز دیروز با رشد ۰.۴۹ درصدی به سطح ۹۶۸ هزار واحد رسید و قله قبلی خود را پشت سر گذاشت.
به باور کارشناسان، خوش رقصی شاخصهای بازار سهام بیارتباط با آهنگ خبرهای سیاسی نیست و پس از انتشار اخبار مثبت از مذاکرات روز یکشنبه ایران و آمریکا در عمان، امیدهایی مبنی بر پیشرفت گفتوگوها و رفع تحریمها شکل گرفته است. به همین دلیل بورس تهران نیز همانند همه بازارهای دارایی نسبت به این موضوع حساسیت نشان داد. در مقابل فعلا در بازارهای رقیب از جمله ارز و طلا هم فعلا رفتاری مبنی بر جذب ندینگی و سرمایه و صعود دوباره قیمتها دیده میشود.
بر این اساس امروز هم شرایط در بازار سرمایه متعادل و مثبت بود، هر چند که در دقایق پایانی معاملات حجم عرضهها فزونی یافت که برخی افزایش عرضهها را به تعطیلی پنجشنبه و جمعه نسبت میدهند که به صورت سنتی ریسکگریزها ترجیح میدهد در این دو روز تعطیل به دلیل عدم پیشپینیپذیر بودن جو خبری، اقدام به سبک کردن پرتفوی سهام خود کنند. این در حالی است که عدمقطعیتهای حاکم بر وضعیت مذاکرات سیاسی و سناریوهای گوناگون مبنی بر احتمال توافق میان تهران و ایالات متحده نیز در بروز این رفتارها در این دسته از سهامداران بیتاثیر نیست.
بر این اساس نگاهی به معاملات امروز بازار سرمایه نشان میدهد شاخص کل بورس با ثبت رشد ۳۰ هزار واحدی، ۰.۹۴ درصد دیگر بر ارتفاع خود افزود و تا ارتفاع ۳ میلیون و ۲۳۶ هزار واحد پیش رفت. شاخص کل هموزن نیز با افزایش ۴ هزار واحدی مواجه شد و در فرابورس ایران نیز شاخص کل این بازار با رشد ۱۰۸ واحدی به استقبال تعطیلات پایان هفته رفت.
افزون بر این در جریان معاملات امروز بازار سرمایه، از ۳۵۷ نماد معاملاتی فعال در بورس، ۵۰ درصد معادل ۱۷۹ نماد معاملاتی مثبت و ۵۰ درصد معادل ۱۷۸ نماد منفی بودند. در فرابورس نیز از ۳۸۶ نماد فعال در این بازار، ۴۴ درصد معادل ۱۶۸ نماد معاملاتی مثبت و ۵۶ درصد معادل ۲۱۸ نماد منفی بودند. همچنین در پایان معاملات امروز، ۲۶ درصد معادل ۹۲ نماد معاملاتی در بورس با صف خرید و ۴ درصد معادل ۱۶ نماد با صف فروش مواجه شدند. در فرابورس هم ۲۷ درصد معادل ۱۰۶ نماد با صف خرید و ۱۴ درصد معادل ۵۵ نماد با صف فروش به کار خود پایان دادند. ضمن اینکه در پایان معاملات ارزش صفهای خرید نیز ۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان در برابر ۲۶۴ میلیارد تومانی بود که در صف فروش بودند.
علاوه بر این ۹۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی نیز از بازار سهام خارج شد و صندوقهای درآمد ثابت نیز با ورود ۲۴۲ میلیارد تومانی نقدینگی مواجه بودند.
در خصوص خبرهای داخلی تاثیرگذار یا به نوعی مورد توجه بازار سرمایه، میتوان به تعویق یک هفتهای معرفی گزیه دولت به مجلس اشاره کرد که در آخرین اظهارنظرها در این رابطه پیمان فلسفی نماینده مردم تهران با اعلام انتظارات مجلس از وزیر پیشنهادی اقتصاد، سوابق اجرایی مدنیزاده را مبهم و بررسی ابهامات را ضروری دانسته و گفته انتظار میرفت دولت زودتر اقدام به معرفی وزیر اقتصاد کند.
با این حال، نامه معرفی وزیر پیشنهادی که قرار بود ابتدای هفته جاری به مجلس ارائه شود، هنوز اعلام وصول نشده است. همچین مجلس از وزیر پیشنهادی اقتصاد، انتظار رویکردی کاملا تحولگرا و متفاوت با گذشته دارد. برنامهریزی وزیر باید به گونهای باشد که تحولات محسوسی در شاخصهای کلیدی اقتصاد ایجاد شود. این شاخصها شامل کاهش نرخ تورم، کنترل حجم نقدینگی، افزایش ارزش پول ملی و کاهش وابستگی به ارزهای خارجی است.
در حوزه بینالملل مشخصا مذاکرات سیاسی نیز اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه، ادعای بنبست در مذاکرات ایران و آمریکا را رد کرده و گفته تصریح طرفین بر ادامه کار، نشان از تداوم این روند دارد.
وزارت خارجه عمان به عنوان واسط و تسهیلکننده این مذاکرات در تعامل با ایران و طرف آمریکایی، زمان و مکان دور آینده و پنجم را اعلام خواهد کرد. رایزنیها برای تعیین زمان مناسب طرفین نیز در حال انجام است.
در مجموع باید گفت در هفتهای که گذشته وضعیت پس از یکی دو هفته نامناسب، بر وفق مراد بازار سرمایه بود؛ هر چند که برخی کارشناسان معتقدند بازار سهام سریعتر از سایر بازارها واکنش نشان داده و در حال پیشخور کردن اخبار خوش احتمالی است. با این حال این روزها بازار سهام به دلیل نبود وضعیتی پایدار در زمین سیاست خارجی و مشخص نبودن رویکرد اقتصادی دولت، روند مثبت پایداری را تجربه نمیکند.