
فنر بورس در فشردهترین وضعیت ۱۰۴ ماه اخیر/ نسبت P به E به کمتر از ۶ رسید

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ نسبت قیمت به سود، یکی از شاخصهای کلیدی تحلیلگران بازار سرمایه برای سنجش وضعیت بازار و سهمهای مختلف است. بالا رفتن این شاخص، نشانگر حبابی شدن بازار (یا سهم) بوده و در مقابل، پایین بودن آن، نشاندهنده حباب منفی بازار یا به عبارت دیگر، فشرده بودن فنر بازار (یا سهم) است.
میانگین تاریخی نسبت قیمت به سود در بازار سرمایه حدود ۷ است. البته این نسبت برای هر یک از صنایع فعال در بازار متفاوت بوده و آخرین آمارهای سازمان بورس از وضعیت بازار سرمایه در مرداد امسال نشان میدهد که این نسبت برای بازار سرمایه به ۵.۸ رسیده که به میزان چشمگیری کمتر از میانگین تاریخی آن است.
این عدد نشان میدهد که بازار سرمایه در مرداد امسال حباب منفی داشته و قیمت بسیاری از سهمها نسبت به سود تقسیمی آنها پایین آمده است.
بالاترین نسبت P به E بازار سرمایه در تیر ماه سال ۹۹ و مصادف با اوج گرفتن حباب تاریخی بورس ثبت شد و به ۴۲ رسید. پس از آن با انفجار حباب بازار، شاخص کل روند نزولی به خود گرفت و سقوط تاریخی بورس آغاز شد. پس از سقوط شاخص و افت قیمت سهمها، جو بیاعتمادی بیسابقهای در جامعه نسبت به بازار سرمایه شکل گرفت که تبعات آن تاکنون ادامه یافته و اثر آن را میتوان در نسبت کلیدی P به E مشاهده کرد.
خروج مداوم سرمایه سهامداران حقیقی و کاهش چشمگیر حضور و فعالیت آنها از شاخصترین نشانههای بیاعتمادی عمومی به بازار سرمایه طی سالهای اخیر است. انتشار اوراق گواهی سپرده ۳۰ درصدی در اواخر سال گذشته توسط بانک مرکزی و حوادث سیاسی ماههای اخیر، عوامل دیگری بودند که به تشدید رکود بازار سرمایه و فرار سرمایهگذاران حقیقی از آن دامن زدند.