
تحقق بیش از ۱۱ هزار میلیارد ریال تامین مالی زیرساختها از مسیر اوراق سلف موازی استاندارد برق

به گزارش اقتصاد معاصر؛ اوراق سلف موازی استاندارد برق یکی از ابزارهای بورس انرژی ایران به جهت تامین مالی پروژههای زیرساختی و توسعهمحور به شمار میآید. امروز مورخ ۷ خرداد ۱۴۰۴، آخرین روز معاملاتی نماد سحرا ۰۴۱ وابسته به شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی بود. این اوراق در تاریخ ۹ اسفند ۱۴۰۲ با سررسید ۱۵ ماهه انتشار یافت. برابر با امیدنامه این اوراق، هدف از عرضه تامین مالی طرحهای سرمایهای و تملک داراییهای سرمایهای در بخش احداث و توسعه نیروگاه بود.
یکی از اهداف اوراق سلف موازی استاندارد در بورس انرژی ایران آن است که تولیدکنندگان انرژی بتوانند با پیشفروش محصولات خود از طریق این اوراق، بدون نیاز به دریافت وام بانکی و با هزینه کمتر، نقدینگی مورد نیاز خود را تامین کنند. اندازه هر قرارداد نماد سحرا ۰۴۱، ۸,۷۶۰ کیلووات ساعت برق بوده که با حجم عرضه ۲۳۲ هزار و ۴۹۶ اوراق منتشر شد.
روش عرضه اولیه این اوراق حراج ناپیوسته و ارزش انتشار آن معادل ۱۲ هزار ۲۲۰ میلیارد ریال بوده است. باتوجه به اینکه اوراق به کسر خریداری شدند، ارزش محقق شده انتشار قریب به ۱۱ هزار و ۳۷۴ میلیارد ریال بود. باتوجه به اینکه قیمت پایانی اوراق در آخرین روز معاملاتی بیش از نرخ اختیارخرید تبعی بوده، با اعمال اختیارخرید از سوی ناشر، مبنای تسویه اوراق معادل نرخ اختیارخرید تبعی خواهد بود. در صورت درخواست تسویه نقدی از سوی دارندگان اوراق، طی حداکثر ۳ روز کاری پس از آخرین روز معاملاتی تسویه انجام خواهد شد. همچنین این تامین مالی میتواند کمک شایان توجهی در زمینه رفع ناترازی برق در کشور باشد.
در همین زمینه خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفتوگویی با علی صابری مدیرکل دفتر بودجه و تامین منابع شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی انجام داد. او در ابتدا با اشاره به فرآیندهای قانونی عنوان کرد: با استناد به قانون بودجه سال ۱۴۰۲، مصوبه شورای اقتصاد و انجام پیشبینیهای لازم در بودجه شرکت، موفق به انتشار اوراق سلف موازی استاندارد برق شدیم.
صابری درباره محل مصرف اوراق گفت: محل مصرف تامین مالیهای انجام شده باتوجه به مصوبه شورای اقتصاد مشخص بوده و این مبلغ در خدمت توسعه طرحهای نیروگاهی قرار خواهد گرفت. برخی پروژههای نیروگاهی نیمه تمام وجود داشت که از خلال این ابزار تامین مالی کمک بزرگی به اتمام آنها شد. امیدواریم که این امر بخشی از ناترازی انرژی را جبران کند. نیروگاه سهند و نیروگاه ری از جمله پروژههایی نیمه تمام بودند که بخشی از هزینه آنها از طریق بورس انرژی ایران تامین مالی شد.
او با اشاره به هزینههای سنگین تاسیس نیروگاه حرارتی افزود: گرچه هزینه تمام شده نیروگاهها بسیار بالاتر از رقم تامین مالی است، تامین مالی محقق شده بخشی از نقدینگی برای تکمیل پروژههایی را فراهم کرد که بیش از ۷۰۰ مگاوات برق در اختیار شبکه قرار خواهد داد. بورس انرژی در سالهای اخیر تنوع بسیاری به ابزارهای مالی در حوزه برق داد و این امر خصوصا در حوزه تامین مالی کمکرسان بوده است. تابلو برق سبز و تابلو برق آزاد دو ابزار ارزشمند در راستای توسعه معاملات برق بود. همچنین ما این افتخار را داشتیم که اولین اوراق سلف موازی استاندارد برق را به عنوان شرکتی دولتی منتشر کنیم و این دستاوردها با کمک بورس انرژی محقق شد. هرچه به سمت بازار سرمایه حرکت کنیم، شفافیت هزینهکردها افزایش یافت و باتوجه به نیاز ما به تامین مالی پروژهها، در آینده نیز با کمک بورس انرژی حتما از ابزارهای تامین مالی بهره خواهیم برد.
مدیرکل دفتر بودجه و تامین منابع شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی اشاره کرد: اوراق سلف موازی استاندارد امکان تسویه فیزیکی نیز داشت. در آینده و به منظور ایجاد انگیزه بیشتر برای سرمایهگذاران، باید به سمت تسویه فیزیکی حرکت کنیم گفتنی است، یکی دیگر از چالشهای ما حفظ اعتبار شرکت بود که با تسویه این اوراق نشان دادیم، برنامهریزی مالی لازم و کافی وجود داشت.