| ۱۴۰۳/۰۶/۲۸ | ۱۰:۳۲
گزارش میدانی خبرنگار «اقتصاد معاصر» از نانواییهای مرکز شهر تهران؛
خود مختاری کامل نانواهایی در تعیین قیمت
چند روز پیش قیمتهای جدید نان در پایتخت مشخص و توسط مسؤولان صنفی اعلام شد. بررسیها نشان میدهد این اقدام به مثابه اجازه افزایش قیمت به نانواهایی بوده و اکثر نانواهایی مرکز پایتخت اساسا وقعی به این مصوبه نمینهند.
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ با افزایش قیمت انوع نان بار دیگر بحث گران فروشی در نانواییها داغ شد. اما این بار یک تفاوت خاص در این مسئله وجود دارد. پیش از این نانواها از ترفندهایی مانند پاشیدن کنجد، استفاده از سبزیهای معطر و... برای گران فروشی استفاده میکردند اما حالا بدون هیچ ارزش افزوده و ترسی اقدام به گران فروشی میکنند.
قیمت نان اخیرا در استانهای مختلف اصلاح شده بود اما از سال ۱۴۰۰ تاکنون در تهران تغییر قیمتی را شاهد نبودیم.
تغییر قیمتها به ترتیب زیر است؛
۱-نان سنگک ساده از ۳ به ۵ هزار تومان
۲-نان بربری ساده با آرد نوع یک، از هزار و ۸۰۰ تومان به ۲ هزار و ۵۰۰ تومان
۳-بربری ساده با آرد نوع دو، ۲ هزار و ۵۰۰ تومان به ۳ هزار و ۵۰۰ تومان
۴-نان لواش با آرد نوع یک، از ۵۰۰ تومان به ۷۰۰ تومان
۵-لواش با آرد نوع دو، از ۶۰۰ و ۵۰ به ۹۰۰ تومان
۶-تافتون با آرد نوع یک، از ۹۰۰ تومان به هزار و ۲۶۰ تومان
۷-نان سنتی تافتون نوع دو از هزار و ۲۰۰ به هزار و ۵۰۰ تومان
۸-نان ماشینی تافتون با آرد نوع یک، از ۷۰۰ به ۸۵۰ تومان
۹-نان ماشینی تافتون نوع دو از هزار به هزار و ۲۰۰ تومان
گرانفروشی در مرکز تهران
بررسیهای میدانی در انواع نانواییهای مرکز تهران که از گرانی شمال شهر و قیمت ثابت جنوب شهر دور هستند، حکایت از گرانفروشی بدون واهمه دارد.
به طور مثال نان سنگک ساده با نرخ مصوب ۵۰۰۰ تومان است اما همین نان در نانواییهای مختلف با ارقام متفاوتی به فروش میرسد. از سنگک ۱۰ هزار تومانی تا سنگک ۱۵ هزار تومانی به وفور در نانواییها یافت میشود.
نان بربری نیز به همین منوال سیر گرانفروشی را طی میکند و از نرخ ۶ هزار تومانی که ۲۵۰۰ تومان گرانتر از نرخ مصوب است آغاز و تا ۱۰ هزار تومان در هر بربری طعم گرانی را میچشد.
این مسئله در دیگر نانها مثل انواع تافتون و لواش نیز صادق است به شکلی که لواش با قیمت مصوب ۹۰۰ تومان تا ۳۰۰۰ تومان به فروش میرسد.
فاصلههای پرمعنا
این فاصلههای معنا دار در قیمت و فروش باعث نارضایتی جامعه شده است. در حالی که مردم از مسؤولان ذی ربط تقاضای برخورد با گرانفروشی را دارند.
آرد مورد استفاده نانواییها
آرد مورد استفاده نیز همان نوع یک است چرا که تا ۸۰% آرد نانواییهای تهران از این آرد تامین میشود. در نانواییها عموما کیسههای زرد رنگ، آرد یارانهای نوع دو و کیسههای سفید رنگ حاوی آرد نان یارانهای نوع یک هستند.
روشهای گرانفروشی
روشهای گرانفروشی نیز ساده است چرا که در دستگاه خرید نان به جای ۳ بار ضربه به معنای خرید سه سنگک ۵ هزار تومانی، ۶ ضربه میزنند و سه سنگک را به قیمت هر سنگک ۱۰ هزار تومان به فروش میرسانند.
اسنپفود؛ روی گرانفروشان را سفید کرد!
در این میان فروشگاهها و نانواییهای اسنپ فود نیز نان را با قیمت مصوب نمیفروشند. به طور مثال: ۱-لواش مصوب ۹۰۰ تومانی به قیمت ۱۵۰۰ تومان با پیک ۲۸ هزار تومانی، ۲-تافتون خراسانی با قیمت مصوب ۱۴۰۰ تومان به قیمت ۴۵۰۰ و پیک ۲۲ هزار تومانی، ۳-بربری با قیمت مصوب ۳۵۰۰ تومانی با قیمت ۵۰۰۰ و پیک ۲۸ هزار تومانی، ۴-سنگک مصوب ۵۰۰۰ با قیمت ۸۰۰۰ تومان و پیک ۲۹ هزار تومانی به فروش میرسند.
وعده برخورد چه شد؟
معاون اقتصادی استانداری تهران در ۱۹ شهریور ماه سال جاری با بیان این که کمک هزینه نانوایان قطع نمی شود گفته بود؛ از ماه آینده هیچ ویرایشی در سهمیه آرد نانوایان نخواهیم داشت، یعنی اگر نانوایان تخلف یا کم فروشی داشه باشند، در کارنامهشان مشخص است و تخلفات نانوایی ها بادقت رصد می شود.
مرجع برخورد کجاست؟
طبق قاعده سازمان تعزیرات حکومتی، به عنوان مرجع اختصاصی برخورد با تخلفات صنفی و بهداشتی شناخته میشود.
لینک کپی شد
گزارش خطا
1
ارسال نظرات