بورس تهران کماکان در محاصره ریسکهای مختلف
اقتصاد معاصر؛ بازار سرمایه هفته گذشته را در حالی سپری کرد که شاخصکل بورس با کاهش بیش از ۳درصدی مواجه و نماگر اصلی بازار سرمایه به مرز ۲میلیون واحد رسید، ارتفاعی که حالا بسیار شکننده است و از دست رفتن آن میتواند جو روانی منفی در این بازار را تشدید کند.
این در حالی است که ابهامات سیاسی و اقتصادی و ریسکهای مرتبط با آن کماکان سایه سنگینی را بالای سرم تالار شیشهای و اهالیاش مستدام داشته است و در جریان معاملات امروز نیز این موضوع کماکان خود را در معاملات و روند حرکت شاخص نشان داده و در نهایت شاخص ورس تلاش کرد با رشد هزار واحد خود را در مرز ۲ میلیون واحد نگه دارد.
از سوی دیگر معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس هم از تداوم اعمال محدودیت دامنه نوسان معاملات سهام و حق تقدم، در دامنه مثبت و منفی یک درصد در هفته پیش رو، به منظور کنترل و کاهش هیجانات کاذب موثر بر بازار سرمایه خبر داد که این موضوع نیز بیانگر این نکته است که ریسکهای سیستماتیک و غیرسیستماتیک در این بازار دستکم در کوتاه مدت میهمان تالارنشینان خواهد بود.
همچنین افتتاح و آغاز بکار شانزدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت مالی در تهران در غیاب سازمان بورس و ارکان بازار سرمایه که از پیش برنامهریزی شده بود نیز موجب شد در غیاب این نهادها، جای پاسخگویی به فعالان بازار سرمایه در این رویداد خالی بوده و در این اثنا کار سهامداران معترض به خشونت لفظی نیز کشیده شود.
از نگاهی دیگر و صرف نظر از تداوم ابهامات مربوط به واکنش ایران به ترور اسماهیل هنیه، همچنین ابهام در تعیین تیم اقتصادی دولت نیز بازار سرمایه را دچار سردرگمی کردهاست؛ هر چند که به گفته سخنگوی هیات رئیسه مجلس دولت وعده داده که فردا (۲۱ مردادماه) لیست وزرای پیشنهادی را به مجلس شورای اسلامی معرفی کند؛ و قرار است بعد از اعلام وصول نامه رئیس جمهور درباره وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم، جلسات کمیسیونهای تخصصی با حضور وزرای پیشنهادی برای ارائه برنامههایشان تشکیل شود و در نهایت جلسات علنی مجلس برای بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم از روز شنبه (۲۷ مردادماه) و حداقل در دو نوبت صبح و بعد از ظهر تشکیل خواهد شد.
افزون بر این در حالی بازارهای جهانی طی هفته قبل، با اتفاقات و آمارهای مهمی از جمله گزارش NFP آمریکا و حکایت آمارهای آن از کاهش شدید این شاخص برای برترین اقتصاد دنیا همراه بود که با انتشار این داده، شاخص دلار تضعیف و قیمتهای جهانی تا حدودی تقویت شد، اما ترس از رکود در اقتصاد جهان، همچنان موجب شدهاست تا کامودیتیها شرایط وخیمی داشته باشند.
همچنین در پی انتشار ضعیف دادههای اقتصادی چین، قیمت نفت افت بیش از ۵ درصدی را متحمل شد، و تحکیم فضای رکودی بر اقتصاد دنیا نیز سبب شد در هفته گذشته بورسهای بزرگ دنیا مانند شاخص نیکی ژاپن، با افت شدیدی همراه شود.
از این منظر هم بورس کامودیتیمحور تهران احتمالا از کاهش قیمتهای جهانی متضرر شده و در بلندمدت بر صورتهای مالی شرکتهای صادراتی و سود خالص دلاری بازار، اثرگذار خواهد بود.