تجارت ۶۷ میلیارد دلاری ایران با بریکس
اقتصاد معاصر؛ گروه بریکس شامل ۱۰ کشور جهان از جمله ایران است که به دنبال ترسیم نظم نوین جهانی در زمینه اقتصاد و تجارت هستند به طوری که کارشناسان معتقدند عضویت کشورمان در آن از دوجنبه حائز اهمیت بیشتری برای ایران است، چون در گام اول میتواند دلارزدایی از تجارت را به خوبی انجام دهد و در گام بعدی سراغ افزایش صادرات و ارزآوری برود.
بریکس نمادی از «رژیمسازی و ساختارسازی جدید در صحنه بینالمللی» است که توسط قدرتهای در حال ظهور و در مقابل G۷ شکل گرفته و رو به پیشرفت است.
از مهمترین اهداف تشکیل این اتحادیه میتوان به بهبود نظام پولی بانکی جهانی، عزم جدی بر دلارزدایی و تمرکز بر ارزهای ملی، حضور نمایندگانی از همه قارهها، اتخاذ رویکردهای سیاسی ضد هژمون و تجدیدنظر طلبانه و مخالفت با تسلط غرب بر نهادها و ساختارهای بینالمللی اشاره کرد.
از طرف دیگر بررسی میزان جمعیت کشورهای عضو بریکس، نشان میدهد که این گروه تا قبل از عضوگیری جدید، حدود ۴۵ درصد جمعیت و ۳۰ درصد وسعت کل جهان را تشکیل میداد.
در واقع جمعیت کل پنج کشور عضو این گروه دو میلیارد و ۸۳۰ میلیون نفر برآورد شده بود که هم اکنون با عضوگیری جدید گروه بریکس بالطبع تعداد کل جمعیت این گروه تغییر کرده است.
بلاشک این میزان جمعیت بازار گستردهای را دارند به طوری که ۲۰ درصد تجارت جهانی، یک سوم خاک دنیا و یک چهارم تولید ناخالص جهان را به خود اختصاص داده اند به همین دلیل ایران میتواند به سهولت از مزایای بیشمار اقتصادی این امر در راستای توسعه اقتصادی خود بهره ببرد.
با توجه به اینکه یکی از سه رکن اصلی بریکس، امور مالی و اقتصادی است و علاوه بر آن، با توجه به اینکه کشورهای عضو بریکس دارای سهم قابل توجهی از اقتصاد جهانی هستند و همچنین با توجه به محقق شدن عضویت کامل ایران از ابتدای سال جاری میلادی، فرصتی مناسب برای توسعه اقتصادی کشور، فراهم شده است.
باید توجه داشت که ۱۰ کشور عضو بریکس، در مجموع، بیش از ۳۰ درصد تولید ناخالص داخلی بر اساس برابری قدرت خرید کل کشورهای جهان را در حال حاضر، دارا هستند که میزان قابل توجهی است. به همین دلیل میتوان گفت کشورهای عضو گروه بریکس از میزان جمعیت بالایی برخوردار بوده و بازارهای زیادی را برای واردات کالاهای مختلف دارند از این رو ایران میتواند سهم زیادی در صادرات محصولات و کالاهای خود به این کشورها داشته باشد.
بیشترین صادرات ایران به بریکس میتواند شامل نفت، گاز و میعانات گازی باشد با این حال در این شرایط ایران باید نقش جدیدی پیدا کند تا بتواند بیش از پیش در تامین انرژی کشورهای هم پیمان خود که در بریکس هستند، ایفای نقش کند.
از این رو در این گزارش به ابتدا به تفکیک به بررسی تجارت ایران با کشورهای عضو بریکس و سپس به جمع بندی میزان تجارت کل ایران با همه کشورهای عضو بریکس خواهیم پرداخت.
امارات
در سال ۱۳۹۹ میزان صادرات کالاهای ایرانی به امارات متحده عربی به ۴ میلیون و ۷۸۴ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۲۰۶ میلیون دلار رسید، میزان واردات از این کشور نیز ۵ میلیون و ۱۳۵ هزار تن به ارزش ۹ میلیارد و ۷۵۳ میلیون دلار رسید.
به همین دلیل میتوان گفت تجارت ایران و امارات متحده عربی به ۹ میلیون و ۹۱۹ هزارتن به ارزش ۱۰ میلیارد و ۹۵۹ میلیون دلار میرسد.
این در حالی است که در سال ۱۴۰۲ میزان صادرات کالاهای ایرانی به امارات متحده عربی به ۱۳ میلیون و ۸۱۱ هزار تن به ارزش ۶ میلیارد و ۶۱۱ میلیون دلار رسید و میزان واردات نیز ۱۲ میلیون و ۶۹۰ هزار تن به ارزش ۲۰ میلیارد و ۷۶۷ میلیون دلار بود.
به همین دلیل میتوان گفت تجارت ایران و امارات در سال گذشته به ۲۶ میلیون و ۷۶۷ هزار تن به ارزش ۲۷ میلیارد و ۳۷۸ میلیون دلار رسید.
از این رو میتوان گفت در سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۹ صادرات تهران به ابوظبی با افزایشی ۶۵ درصدی به لحاظ وزنی و رشدی ۸۲ درصدی به لحاظ ارزشی داشته، واردات تهران از ابوظبی نیز در این بازه زمانی با رشد ۶۰ درصدی به لحاظ وزنی و ۵۳ درصدی به لحاظ ارزشی روبرو بوده است.
اما در مجموع نیز تجارت خارجی ایران با امارات متحده عربی به لحاظ وزنی در بازه زمانی مذکور با افزایشی ۶۳ درصدی و به لحاظ ارزشی رشدی ۶۰ درصدی را تجربه کرده است.
ضمن آن که در سال گذشته تراز تجاری مابین دو کشور بیش از ۱۴ میلیارد و ۱۵۶ میلیون دلار منفی برای ایران بوده، این در حالی است که این میزان در سال ۱۳۹۹ حدود ۸ میلیارد و ۵۴۷ میلیون دلار به ضرر ایران بوده است بنابراین تراز تجاری نیز رشدی ۵ میلیارد و ۶۰۹ میلیون دلاری به نفع امارات داشته است.
برزیل
در سال ۱۳۹۹ میزان صادرات کالاهای ایرانی به برزیل به ۳۶۹ هزار و ۱۰۰ تن به ارزش ۶۸ میلیون و ۱۰۰ هزار دلار رسید، میزان واردات از این کشور نیز ۸۷۱ هزارتن به ارزش ۳۳۴ میلیون دلار رسید.
به همین دلیل میتوان گفت تجارت ایران و برزیل به یک میلیون و ۲۴۰ هزار و ۱۰۰ تن به ارزش ۴۰۲ میلیون و ۱۰۰ هزار دلار میرسد.
این در حالی است که در سال ۱۴۰۲ میزان صادرات کالاهای ایرانی به برزیل به ۱۹۱ هزار و ۱۰۰ تن به ارزش ۶۲ میلیون و ۷۰۰ هزار دلار رسید و میزان واردات نیز ۳۰۸ هزار و ۶۰۰ تن به ارزش ۳۶۴ میلیون دلار بود.
به همین دلیل میتوان گفت تجارت ایران و برزیل در سال گذشته به ۴۹۹ هزار و ۷۰۰ تن به ارزش ۴۲۶ میلیون و ۷۰۰ هزار دلار رسید.
از این رو میتوان گفت در سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۹ صادرات تهران به برازیلیا با کاهشی ۹۳ درصدی به لحاظ وزنی و کاهشی ۹ درصدی به لحاظ ارزشی داشته، واردات تهران از برازیلیا نیز در این بازه زمانی با کاهشی ۱۸۲ درصدی به لحاظ وزنی و رشدی ۸ درصدی به لحاظ ارزشی روبرو بوده است.
اما در مجموع نیز تجارت خارجی ایران با برزیل به لحاظ وزنی در بازه زمانی مذکور کاهشی ۱۴۸ درصدی و به لحاظ ارزشی رشدی ۶ درصدی را تجربه کرده است.
ضمن آن که در سال گذشته تراز تجاری مابین دو کشور ۳۰۱ میلیون دلار به نفع برزیل بوده، این در حالی است که این میزان در سال ۱۳۹۹ حدود ۲۶۶ میلیون دلار به نفع برزیل بوده است بنابراین تراز تجاری نیز در سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۹ کاهشی ۳۵ میلیون دلاری داشته است.
چین
در سال ۱۳۹۹ میزان صادرات کالاهای ایرانی به چین به ۲۲ میلیون و ۱۰۵ هزار تن به ارزش ۷ میلیارد و ۵۴۵ میلیون دلار رسید، میزان واردات از این کشور نیز ۳ میلیون و ۵۶۲ هزار تن به ارزش ۹ میلیارد و ۸۴۰ میلیون دلار رسید.
به همین دلیل میتوان گفت تجارت ایران و چین به ۲۵ میلیون و ۶۶۷ هزارتن به ارزش ۱۷ میلیارد و ۳۸۵ میلیون دلار میرسد.
این در حالی است که در سال ۱۴۰۲ میزان صادرات کالاهای ایرانی به چین به ۴۶ میلیون و ۶۷۳ هزار تن به ارزش ۱۳ میلیارد و ۹۱۵ میلیون دلار رسید و میزان واردات نیز ۵ میلیون و ۷۵۱ هزار تن به ارزش ۱۸ میلیارد و ۵۳۹ میلیون دلار بود. به همین دلیل میتوان گفت تجارت ایران و چین در سال گذشته به ۵۲ میلیون و ۴۲۴ هزار تن به ارزش ۳۲ میلیارد و ۴۵۴ میلیون دلار رسید.
از این رو میتوان گفت در سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۹ صادرات تهران به پکن با افزایشی ۵۳ درصدی به لحاظ وزنی و رشدی ۴۶ درصدی به لحاظ ارزشی داشته، واردات تهران از پکن نیز در این بازه زمانی با رشد ۳۸ درصدی به لحاظ وزنی و ۴۷ درصدی به لحاظ ارزشی روبرو بوده است.
اما در مجموع نیز تجارت خارجی ایران با چین به لحاظ وزنی در بازه زمانی مذکور با افزایشی ۵۱ درصدی و به لحاظ ارزشی رشدی ۴۶ درصدی را تجربه کرده است.
ضمن آن که در سال گذشته تراز تجاری مابین دو کشور حدودا ۴ میلیارد و ۶۲۴ میلیون دلار منفی برای ایران بوده، این در حالی است که این میزان در سال ۱۳۹۹ حدود ۲ میلیارد و ۲۹۵ میلیون دلار به ضرر ایران بوده است بنابراین تراز تجاری نیز رشدی ۲ میلیارد و ۳۲۹ میلیون دلاری به نفع چین داشته است.
روسیه
در سال ۱۳۹۹ میزان صادرات کالاهای ایرانی به روسیه به یک میلیون و ۴۳ هزار تن به ارزش ۵۰۱ میلیون دلار رسید، میزان واردات از این کشور نیز ۲ میلیون و ۹۳۳ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۳۰ میلیون دلار رسید. به همین دلیل میتوان گفت تجارت ایران و روسیه به ۳ میلیون و ۹۷۶ هزارتن به ارزش یک میلیارد و ۵۳۱ میلیون دلار میرسد.
این در حالی است که در سال ۱۴۰۲ میزان صادرات کالاهای ایرانی به روسیه به ۲ میلیون و ۱۸۲ هزار تن به ارزش ۹۴۶ میلیون دلار رسید و میزان واردات نیز ۳ میلیون و ۳۵۳ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۶۹۱ میلیون دلار بود.
به همین دلیل میتوان گفت تجارت ایران و روسیه در سال گذشته به ۵ میلیون و ۵۳۵ هزار تن به ارزش ۲ میلیارد و ۶۳۷ میلیون دلار رسید. از این رو میتوان گفت در سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۹ صادرات تهران به مسکو با افزایشی ۵۲ درصدی به لحاظ وزنی و رشدی ۴۷ درصدی به لحاظ ارزشی داشته، واردات تهران از مسکو نیز در این بازه زمانی با رشد ۱۲ درصدی به لحاظ وزنی و ۳۹ درصدی به لحاظ ارزشی روبرو بوده است.
اما در مجموع نیز تجارت خارجی ایران با روسیه به لحاظ وزنی در بازه زمانی مذکور با افزایشی ۲۸ درصدی و به لحاظ ارزشی رشدی ۴۲ درصدی را تجربه کرده است. ضمن آن که در سال گذشته تراز تجاری مابین دو کشور حدودا ۷۴۵ میلیون دلار منفی برای ایران بوده، این در حالی است که این میزان در سال ۱۳۹۹ حدود ۵۲۹ میلیون دلار به ضرر ایران بوده است بنابراین تراز تجاری نیز رشدی ۲۱۶ میلیون دلاری به نفع روسیه داشته است.
عربستان
ایران و عربستان در سال ۱۳۹۹ هیچگونه مراوده تجاری اعم از صادرات و واردات از هم نداشتند و حتی در سال گذشته نیز کل تجارت ایران با این کشور به ۵۳۱ تن به ارزش ۳۶۸ هزار دلار رسید که آن هم حاصل صادرات ایران به عربستان بوده است.
به همین دلیل میتوان گفت صادرات و تجارت ایران با عربستان در سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۹ با رشدی ۱۰۰ درصدی هم به لحاظ وزنی و هم به لحاظ ارزشی روبرو بوده است. از طرف دیگر طبیعتا تراز تجاری کشورمان نسبت به سال ۱۳۹۹ با رشدی ۳۶۸ هزار دلاری روبرو بوده است.
هند
در سال ۱۳۹۹ میزان صادرات کالاهای ایرانی به هند به ۶ میلیون و ۲۵۷ هزار تن به ارزش ۹۶۹ میلیون دلار رسید، میزان واردات از این کشور نیز ۲ میلیون و ۲۰۵ هزار تن به ارزش ۲ میلیارد و ۱۴۰ میلیون دلار رسید.
به همین دلیل میتوان گفت تجارت ایران و هند به ۸ میلیون و ۴۶۲ هزار تن به ارزش ۳ میلیارد و ۱۰۹ میلیون دلار میرسد. این در حالی است که در سال ۱۴۰۲ میزان صادرات کالاهای ایرانی به هند به ۶ میلیون و ۹۶۲ هزار تن به ارزش ۲ میلیارد و ۱۷۳ میلیون دلار رسید و میزان واردات نیز یک میلیون و ۴۷۷ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۹۱۶ میلیون دلار بود. به همین دلیل میتوان گفت تجارت ایران و هند در سال گذشته به ۸ میلیون و ۴۳۹ هزار تن به ارزش ۴ میلیارد و ۸۹ میلیون دلار رسید.
از این رو میتوان گفت در سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۹ صادرات تهران به دهلی نو با افزایشی ۱۰ درصدی به لحاظ وزنی و رشدی ۵۵ درصدی به لحاظ ارزشی داشته، ولی واردات تهران از دهلی نو نیز در این بازه زمانی با کاهشی ۴۹ درصدی به لحاظ وزنی و کاهشی ۱۲ درصدی به لحاظ ارزشی روبرو بوده است.
اما در مجموع نیز تجارت خارجی ایران با هند به لحاظ وزنی در بازه زمانی مذکور تغییری خاصی نداشته ولی به لحاظ ارزشی رشدی ۲۴ درصدی را تجربه کرده است.
ضمن آن که در سال گذشته تراز تجاری مابین دو کشور ۲۵۷ میلیون دلار مثبت برای ایران بوده، این در حالی است که این میزان در سال ۱۳۹۹ حدود یک میلیارد و ۱۷۱ میلیون دلار به نفع هند بوده است بنابراین تراز تجاری نیز رشدی یک میلیارد و ۴۲۸ میلیون دلاری به نفع ایران داشته است.
اتیوپی
در سال ۱۳۹۹ میزان صادرات کالاهای ایرانی به اتیوپی به ۴۰ تن به ارزش ۱۶۰ هزار دلار رسید، میزان واردات از این کشور نیز ۳ هزار و ۹۲۲ تن به ارزش ۴ میلیون و ۵۹۶ هزار دلار رسید. به همین دلیل میتوان گفت تجارت ایران و اتیوپی به ۳ هزار و ۹۶۲ تن به ارزش ۴ میلیون و ۷۵۶ هزار دلار میرسد.
این در حالی است که در سال ۱۴۰۲ میزان صادرات کالاهای ایرانی به اتیوپی به ۳ هزار و ۵۵۳ تن به ارزش یک میلیون و ۵۰۸ هزار دلار رسید و میزان واردات نیز یک هزار و ۳۵۷ تن به ارزش ۲ میلیون و ۱۱۴ هزار دلار بود. به همین دلیل میتوان گفت تجارت ایران و اتیوپی در سال گذشته به ۴ هزار و ۹۱۰ تن به ارزش ۳ میلیون و ۶۲۲ هزار دلار رسید.
از این رو میتوان گفت در سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۹ صادرات تهران به آدیس آبابا با افزایش ۹۹ درصدی هم به لحاظ وزنی و هم ۸۹ درصدی به لحاظ ارزشی بوده، ولی واردات تهران از آدیس آبابا نیز در این بازه زمانی با کاهشی ۱۸۹ درصدی به لحاظ وزنی و کاهشی ۱۱۷ درصدی به لحاظ ارزشی روبرو بوده است. اما در مجموع نیز تجارت خارجی ایران با اتیوپی به لحاظ وزنی با رشدی ۱۹ درصدی و به لحاظ ارزشی در بازه زمانی مذکور کاهشی ۳۱ درصدی را تجربه کرده است.
ضمن آن که در سال گذشته تراز تجاری مابین دو کشور ۶۰۶ دلار به نفع اتیوپی بوده، این در حالی است که این میزان در سال ۱۳۹۹ حدود ۴ میلیون و ۴۳۶ هزار دلار به نفع اتیوپی بوده است بنابراین تراز تجاری نیز در سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۹ هرچند برای ایران منفی بوده ولی کاهشی ۳ میلیون و ۸۳۰ هزار دلاری برای کشورمان به ارمغان داشته است.
آفریقای جنوبی
در سال ۱۳۹۹ میزان صادرات کالاهای ایرانی به آفریقای جنوبی به ۱۲۶ هزار و ۴۰۰ تن به ارزش ۳۷ میلیون و ۹۰۰ هزار دلار رسید، میزان واردات از این کشور نیز ۲ هزار و ۵۰۰ تن به ارزش ۸ میلیون و ۴۰۰ هزار دلار رسید. به همین دلیل میتوان گفت تجارت ایران و آفریقای جنوبی به ۱۲۸ هزار و ۹۰۰ تن به ارزش ۴۶ میلیون و ۳۰۰ هزار دلار میرسد.
این در حالی است که در سال ۱۴۰۲ میزان صادرات کالاهای ایرانی به آفریقای جنوبی به ۴۳۲ هزار و ۶۰۰ تن به ارزش ۱۴۵ میلیون و ۱۰۰ هزار دلار رسید و میزان واردات نیز ۱۷ هزار تن به ارزش ۱۹ میلیون دلار بود. به همین دلیل میتوان گفت تجارت ایران و آفریقای جنوبی در سال گذشته به ۴۴۹ هزار و ۶۰۰ تن به ارزش ۱۶۴ میلیون و ۱۰۰ هزار دلار رسید.
از این رو میتوان گفت در سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۹ صادرات تهران به پرتوریا با افزایش ۷۱ درصدی به لحاظ وزنی و رشدی ۷۴ درصدی به لحاظ ارزشی بوده، واردات تهران از پرتوریا نیز در این بازه زمانی با افزایشی ۸۵ درصدی به لحاظ وزنی و رشدی ۵۶ درصدی به لحاظ ارزشی روبرو بوده است. اما در مجموع نیز تجارت خارجی ایران با آفریقای جنوبی با رشدی ۷۱ درصدی به لحاظ وزنی و رشدی ۷۲ درصدی به لحاظ ارزشی در بازه زمانی مذکور روبرو شده است.
ضمن آن که در سال گذشته تراز تجاری مابین دو کشور ۱۲۴ میلیون دلار به نفع ایران بوده، این در حالی است که این میزان در سال ۱۳۹۹ حدود ۲۹ میلیون دلار به نفع ایران بوده است بنابراین تراز تجاری نیز در سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۹ به ۹۵ میلیون دلار رشد داشته است.
مصر
در سال ۱۳۹۹ میزان صادرات کالاهای ایرانی به مصر به ۱۳ هزار و ۱۰۰ تن به ارزش ۵ میلیون و ۵۶۹ هزار دلار رسید، میزان واردات از این کشور نیز ۷۲۳ تن به ارزش ۳ میلیون و ۸۹۳ هزار دلار رسید.
به همین دلیل میتوان گفت تجارت ایران و مصر به ۱۳ هزار و ۸۲۳ تن به ارزش ۹ میلیون و ۴۶۲ هزار دلار میرسد.
این در حالی است که در سال ۱۴۰۲ میزان صادرات کالاهای ایرانی به مصر به ۴۲ هزار و ۴۶۵ تن به ارزش ۱۹ میلیون و ۲۸۲ هزار دلار رسید و میزان واردات نیز ۲۵۳ تن به ارزش ۹۱۷ هزار دلار بود.
به همین دلیل میتوان گفت تجارت ایران و مصر در سال گذشته به ۴۲ هزار و ۷۱۸ تن به ارزش ۲۰ میلیون و ۱۹۹ هزار دلار رسید.
از این رو میتوان گفت در سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۹ صادرات تهران به قاهره با افزایش ۶۹ درصدی به لحاظ وزنی و افزایش ۷۱ درصدی به لحاظ ارزشی بوده، ولی واردات تهران از قاهره نیز در این بازه زمانی با کاهشی ۱۸۶ درصدی به لحاظ وزنی و کاهشی ۳۲۵ درصدی به لحاظ ارزشی روبرو بوده است.
اما در مجموع نیز تجارت خارجی ایران با مصر به لحاظ وزنی با رشدی ۶۸ درصدی و به لحاظ ارزشی در بازه زمانی مذکور رشدی ۵۳ درصدی را تجربه کرده است. ضمن آن که در سال گذشته تراز تجاری مابین دو کشور بیش از ۱۸ میلیون دلار به نفع ایران بوده، این در حالی است که این میزان در سال ۱۳۹۹ حدود ۲ میلیون دلار به نفع ایران بوده است بنابراین تراز تجاری نیز در سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۹ رشدی ۱۶ میلیون دلاری برای کشورمان به همراه داشته است.
مجموع تجارت ایران با بریکس
در سال ۱۳۹۹ میزان تجارت ایران با بریکس ۴۹ میلیون و ۴۱۱ هزار تن به ارزش ۳۳ میلیارد و ۴۴۷ میلیون دلار رسید، این در حالی است که در سال ۱۴۰۲ میزان تجارت کشورمان با بریکس ۹۴ میلیون و ۱۶۲ هزار تن به ارزش ۶۷ میلیارد و ۱۷۳ میلیون دلار بود. از این رو میتوان گفت در سال گذشته نسبت به سال ۱۳۹۹ تجارت ایران با بریکس با افزایش ۴۷ درصدی به لحاظ وزنی و افزایش ۵۳ درصدی به لحاظ ارزشی بوده است.
سهم بریکس از کل تجارت ایران
در سال گذشته مجموع تجارت کشور با احتساب نفت، برق، تجارت چمدانی ۱۵۳.۲ میلیارد دلار بوده و همچنین وزن تجارت (بدون نفت خام) نیز به حدود ۱۷۵.۴ میلیون تن رسیده است. از این رو میتوان گفت در سال گذشته به لحاظ وزنی ۵۴ درصد و به لحاظ ارزشی ۴۴ درصد از مجموع تجارت کشورمان با اعضای بریکس انجام گرفت. اما در سال ۱۳۹۹ مجموع تجارت به ۱۴۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۷۳ میلیارد دلار رسید، از این رو میتوان گفت در سال ۱۳۹۹ به لحاظ وزنی ۳۴ درصد و به لحاظ ارزشی ۴۶ درصد از مجموع تجارت کشورمان با اعضای بریکس انجام گرفت.
تراز تجاری با کشورهای بریکس چگونه است؟
تراز تجاری ایران با ۴ کشور هند، عربستان، مصر و آفریقای جنوبی مثبت بوده ولی تراز تجاری با ۵ کشور دیگر بریکس همانند روسیه، چین، اتیوپی، برزیل و امارات منفی بوده است به همین دلیل میتوان نیز به این نکته اشاره کرد که در مجموع تراز تجاری کشورمان با کشورهای عضو بریکس منفی بوده است.