
جزئیات بلوکهشدن طلا و ارز ۷ کشور توسط غربیها در ۴۶ سال اخیر

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ یکی از ابزارهای اعمال قدرت توسط کشورهای مدعی رهبری جهان و سلطه گر، ابزار تحریم است و معمولا این ابزار با توسعه بانکداری الکترونیک، بسیار هوشمندتر هم شده است. بستر سوئیفت دلاری و سوئیفت یورویی کمک زیادی به هوشمند شدن تحریمهای آمریکا کرده است.
به صورت مشخص، آمریکا در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی، ۱۲ میلیارد دلار از داراییهای ایران را مسدود کرد و این منابع تاکنون رفع مسدودی نشده است. علاوه بر این آمریکا و کشورهای اروپایی به تبعیت از آمریکا در برهههای مختلف میلیارد دلار از دارایی کشورها را بلوکه کردهاند.
جدول زیر که برگرفته از گزارش پژوهشکده پولی و بانکی است، نشان میدهد از سال ۱۹۷۹ تا ۲۰۲۲ در مجموع ۶۲۵ میلیارد و ۳۴۲ میلیون دلار و ۳۱ تن طلای ۷ کشور ایران، کره شمالی، لیبی، سوریه، ونزوئلا، افغانستان و روسیه مسدود شده است.
بیشترین دارایی بلوکه شده مربوط به روسیه با ۳۰۰ میلیارد دلار است. البته همه این منابع برای همیشه بلوکه نبوده و برخی کشورها ازجمله با اقدامات سیاسی، اقتصادی و امنیتی توانستهاند بخشی از این منابع بلوکه شده را وصول کنند.
مانعی در برابر تحریمهای آمریکا
یکی از اهداف کشورهای عضو بریکس ایجاد ساختاری جدید برای معاملات بین بانکی بین المللی و بی نیازی کشورهای عضو از فعالیت در چارچوب سامانه های معاملاتی مرتبط با آمریکا و اروپا است. این اقدام مانع از اعمال تحریم توسط آمریکا خواهد شد، زیرا در این ساختار جدید آمریکا و اروپا توان رصد و نظارت بر معاملات نداشته و ضمن اینکه امکان تحمیل دستور خود به کشورهای عضو را ندارد.
یکی دیگر از آثار شکلگیری بریکس و سامانه جدید معاملاتی کاهش نیاز و اتکای کشورهای به ارزهای جهان روا مانند دلار و یورو است. دیدگاههای مختلفی درباره جایگزینی دلار و یورو وجود دارد که یکی از آنها ایجاد یک ارز بینالمللی و مستقل از یک کشور است. به عنوان مثال، یک واحد پولی جدید توسط بانک بریکس طراحی شود و همه کشورهای عضو در معاملات بین خود از این ارز استفاده کنند.
در این صورت، این ارز دیگر متعلق به هیچ کشوری نخواهد بود و بنابراین کشورها نمیتوانند با سیاست ارزی و پولی خود بر دیگر کشورها اثر بگذارند یا کسری بودجه خود را جبران کنند. ضمن اینکه کشورهای عضو در فضایی بدون تحریم به فعالیت میپردازند و به همین دلیل امکان بلوکه شدن دارایی کشورها که یک اقدام سلطه طلبانه و غیرقانونی است، از بین خواهد رفت.
این عوامل موجب شده تا رئیس جمهور آمریکا، بریکس را تهدیدی برای دلار و اقتصاد آمریکا بداند و در همین راستا سیاستهای تنبیهی مانند افزایش تعرفه واردات برای محصولات صادراتی کشورهای عضو بریکس به آمریکا اعمال کند.