
آمریکا پشت نقاب آزادی بیان اقتصاد برزیل را هدف گرفت

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از فایننشال تایمز؛ دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، تهدید کرده است که تعرفهای ۵۰ درصدی بر کالاهای وارداتی از برزیل اعمال خواهد کرد و دولت این کشور را به نقض آزادی بیان متهم کرده است؛ اقدامی که بهطور قابل توجهی سطح تنشها میان واشنگتن و بزرگترین اقتصاد آمریکای لاتین را افزایش داده است.
ترامپ روز چهارشنبه با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی Truth Social، دولت لوئیز ایناسیو لولا دا سیلوا را به دلیل نحوه برخورد با ژایر بولسونارو، رئیسجمهور سابق و راستگرای برزیل، بهشدت مورد انتقاد قرار داد.
او ضمن اشاره به پرونده قضایی بولسونارو که به اتهام تلاش برای کودتا تحت پیگرد قرار گرفته، وی را «رهبری بسیار محترم در سطح جهانی» خواند و روند قضایی علیه او را «شکار جادوگر» توصیف کرد و خواستار پایان فوری آن شد.ترامپ همچنین اعلام کرد این تعرفه سنگین از اول اوت اجرایی میشود و دلیل آن را علاوه بر مسائل تجاری، «حملات پنهان برزیل به انتخابات آزاد و حقوق بنیادین آزادی بیان آمریکاییها» عنوان کرد.
او دیوان عالی برزیل را متهم کرد که «صدها دستور مخفی و غیرقانونی سانسور» علیه پلتفرمهای آمریکایی شبکههای اجتماعی صادر کرده و آنها را با جریمههای سنگین و حتی اخراج از برزیل تهدید کرده است.در پی انتشار این اظهارات، ارزش پول ملی برزیل بیش از ۲.۳ درصد کاهش یافت و شاخص بورس این کشور نیز روند نزولی را تجربه کرد.
نامه ترامپ به برزیل هشتمین نامهای بود که او در همان روز برای کشورهای مختلف ارسال کرد؛ اقدامی که بخشی از سیاست جدید فشار آمریکا به ۲۲ کشور طی روزهای اخیر است تا این کشورها را به پذیرش توافقات تجاری موردنظر واشنگتن یا تحمل تعرفههای سنگین وادار کند.
ترامپ پیشتر در همان روز تعرفههایی بین ۲۵ تا ۳۰ درصد بر واردات از کشورهای الجزایر، برونئی، عراق، لیبی، مولداوی، فیلیپین و سریلانکا اعمال کرده بود و چند روز پیشتر نیز کشورهای ژاپن و کرهجنوبی را به وضع تعرفه تهدید کرده بود.
نکته قابل توجه این است که در حالیکه نامههای ارسالی به سایر کشورها عمدتاً با لحنی مثبت و تأکید بر روابط تجاری دو کشور نوشته شده بود، نامه خطاب به برزیل لحنی صریح و انتقادی داشت.تعرفه ۵۰ درصدی اعلامشده از سوی ترامپ، بهمراتب بیشتر از تعرفه ۱۰ درصدی است که پیشتر در قالب تعرفههای «متقابل» علیه برزیل وضع شده بود.
پس از اعلام قصد ترامپ برای اعمال تعرفه جدید علیه برزیل، اما پیش از اعلام نرخ ۵۰ درصدی، جرالدو آلکیمین، معاون رئیسجمهور و وزیر تجارت برزیل، این اقدام را «ناعادلانه» خواند و تأکید کرد که کشورش برای آمریکا مشکلی ایجاد نکرده است.
او در جمع خبرنگاران در برازیلیا اظهار داشت: «دلیلی برای افزایش تعرفه علیه برزیل وجود ندارد.ریکا با بسیاری از کشورها کسری تجاری دارد، اما در تجارت با برزیل مازاد دارد.»براساس آمار دفتر نماینده تجاری ایالات متحده، آمریکا در سال ۲۰۲۴ بالغ بر ۷.۴ میلیارد دلار مازاد تجاری کالایی با برزیل داشته است.
آلکیمین هشدار داد که اعمال تعرفه جدید بر کالاهای برزیلی به اقتصاد آمریکا نیز لطمه خواهد زد و بهعنوان نمونه به صنعت فولاد اشاره کرد و گفت: «برزیل سومین خریدار بزرگ زغالسنگ فولادسازی آمریکا است. ما محصول نیمهتمام را تولید و به آمریکا صادر میکنیم تا آن را به محصول نهایی تبدیل کنند. بنابراین، با افزایش مالیات، هزینه زنجیره تأمین خودشان را بالا میبرند.»
طبق گزارش رسانههای محلی، دولت برزیل بلافاصله تشکیل جلسه اضطراری داد.تنش میان دولت ترامپ و دولت چپگرای لولا، دو دموکراسی بزرگ قاره آمریکا را در آستانه بحران دیپلماتیک قرار داده است.
حمایت ترامپ از بولسونارو، جریان راست افراطی برزیل را که معتقد است سیاستهای قضایی برای مقابله با اطلاعات نادرست دیجیتال به شکل ناعادلانه محافظهکاران را هدف قرار میدهد، تقویت کرده است.دادستانهای برزیل بولسونارو را به طراحی یک کودتای نافرجام برای باقیماندن در قدرت پس از شکست در انتخابات ۲۰۲۲ متهم کردهاند، اما او هرگونه تخلف را رد کرده است.
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، پیشتر اعلام کرده بود که واشنگتن در حال بررسی تحریم یکی از قضات دیوان عالی برزیل به نام الکساندر دی مورائس است که دستور حذف حسابهای شبکههای اجتماعی متهم به انتشار اخبار جعلی را صادر کرده است.
این قاضی سال گذشته با ایلان ماسک، مالک شبکه اجتماعی X (توییتر سابق)، وارد مناقشه شد و برای مدتی کوتاه فعالیت این پلتفرم را در برزیل ممنوع کرد.نامه اخیر ترامپ به برزیل پس از تهدید به وضع تعرفه ۱۰ درصدی بر اعضای گروه بریکس ارسال شد. برزیل از اعضای مؤسس این گروه بهشمار میرود. ترامپ اعضای بریکس را به اتخاذ سیاستهای ضدآمریکایی متهم کرده است.
در نشست اخیر بریکس که این هفته در ریودوژانیرو برگزار شد، لولا به تهدید ترامپ پاسخ داد و بر لزوم یافتن جایگزین برای دلار آمریکا در مبادلات تجاری تأکید کرد؛ موضوعی که پیشتر نیز با واکنش منفی ترامپ روبهرو شده بود.همچنین وزارت خارجه برزیل در واکنش به بیانیه سفارت آمریکا در حمایت از بولسونارو، کاردار آمریکا را احضار کرد.دیوان عالی برزیل از هرگونه اظهار نظر در این خصوص خودداری کرده است.