
ژاپن تسلیم سیاستهای تعرفهای ترامپ شد

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از فایننشال تایمز؛ دونالد ترامپ اعلام کرد ایالات متحده و ژاپن بر سر یک «توافق تجاری بزرگ» به توافق رسیدهاند که به موجب آن، آمریکا تعرفه ۱۵ درصدی بر کالاهای وارداتی از ژاپن اعمال خواهد کرد. این نرخ کمتر از تعرفه ۲۵ درصدی است که ترامپ پیشتر به اعمال آن تهدید کرده بود، اما نسبت به نرخ ۱۰ درصدی قبل از مذاکرات افزایش یافته است.
این اقدام نشان میدهد ترامپ همچنان مصمم است سیاستهای تجاری تهاجمی خود را ادامه دهد و حتی متحدان نزدیک ایالات متحده نیز از این سیاست مستثنی نخواهند بود. دهها کشور با ضربالاجل اول اوت برای رسیدن به توافق مواجه هستند و ترامپ اعلام کرده در غیر این صورت، تعرفههای بیشتری اعمال خواهد کرد.
ژاپن بزرگترین اقتصادی است که پس از آغاز سیاست «تعرفههای متقابل» ترامپ در ماه آوریل، با آمریکا به توافق رسیده است. ترامپ گفته است ژاپن بازار خود را به روی خودروها و برنج آمریکایی باز خواهد کرد؛ دو موضوعی که در مذاکرات دو کشور از مسائل اصلی اختلافی به شمار میرفتند.
ترامپ در شبکه اجتماعی خود نوشت: «توافق بزرگی با ژاپن به نتیجه رساندیم. ژاپن بازار خود را به روی تجارت، شامل خودرو، کامیون، برنج، برخی محصولات کشاورزی و سایر اقلام باز خواهد کرد و تعرفه ۱۵ درصدی به ایالات متحده پرداخت خواهد کرد.»
وی اشارهای نکرد که آیا ژاپن از تعرفههای بالای واردات خودرو یا تعرفه ۵۰ درصدی آمریکا بر فولاد و آلومینیوم معاف خواهد شد یا خیر. نخستوزیر ژاپن، شیگرو ایشیبا، اعلام کرد تعرفه واردات خودروهای ژاپنی به آمریکا به ۱۵ درصد کاهش یافته و هیچ محدودیتی بر میزان صادرات خودرو به این کشور اعمال نخواهد شد. یک مقام آمریکایی نیز کاهش تعرفه خودروها و قطعات ژاپنی به ۱۵ درصد را تأیید کرد.
صنعت خودروسازی، رکن اصلی اقتصاد ژاپن است و بخش عمدهای از مازاد تجاری ۶۳ میلیارد دلاری این کشور با ایالات متحده را تشکیل میدهد. پس از اعلام این توافق، سهام خودروسازان ژاپنی از جمله تویوتا و هوندا افزایش قابل توجهی یافت و ارزش ین کمی کاهش پیدا کرد، در حالی که شاخص بورس ژاپن رشد مثبتی را تجربه کرد.
با این حال، برخی مقامات در آمریکا معتقدند این توافق میتواند به ضرر صنعت خودروسازی داخلی باشد، زیرا تعرفه واردات خودروهای ژاپنی با محتوای پایین آمریکایی کمتر از تعرفه خودروهای تولیدشده در آمریکای شمالی با محتوای بالای آمریکایی خواهد بود.
مذاکرات میان آمریکا و ژاپن در هشت دور و با حضور مقامات ارشد دو کشور از جمله وزیر بازرگانی و وزیر خزانهداری آمریکا برگزار شد تا مفاد این توافق نهایی گردد. پیش از این، آمریکا توافقاتی با بریتانیا و اندونزی به امضا رسانده و برای کاهش تنشهای تجاری با چین تلاش کرده است.
ترامپ همچنین اعلام کرده است ژاپن بیش از ۵۵۰ میلیارد دلار در ایالات متحده سرمایهگذاری خواهد کرد، هرچند جزئیات دقیقی از این سرمایهگذاری ارائه نشده است. به گفته نخستوزیر ژاپن، این سرمایهگذاریها با هدف ایجاد زنجیرههای تأمین مقاوم در حوزههایی نظیر نیمهرساناها، کشتیسازی، انرژی و هوش مصنوعی انجام خواهد شد.
ترامپ همچنین از توافق دو کشور برای راهاندازی سرمایهگذاری مشترک در حوزه گاز طبیعی مایع (LNG) در آلاسکا خبر داده است. این توافق در حالی به دست آمده که حزب لیبرال دموکرات ژاپن به رهبری ایشیبا در انتخابات اخیر مجلس علیا شکست خورده و توانایی او در مدیریت کشور و تصویب قوانین محدود شده است.
در حالی که ترامپ روابط میان آمریکا و ژاپن را «بسیار خوب» توصیف کرده، این توافق در شرایطی حاصل شده است که روابط دو کشور بر سر افزایش هزینههای دفاعی مورد مطالبه واشنگتن، با تنش همراه شده است.