فروش ۲۰ میلیارد دلاری اوراق قرضه بین‌المللی توسط ژاپنی‌ها

در پی اعمال تعرفه‌های تجاری جدید از سوی دونالد ترامپ و افزایش بی‌ثباتی در بازارهای جهانی، سرمایه‌گذاران ژاپنی طی دو هفته بیش از ۲۰ میلیارد دلار از اوراق قرضه بین‌المللی خود را واگذار کردند. این موج فروش که یکی از بزرگ‌ترین خروج سرمایه‌ها از اوراق بین‌المللی طی دو دهه اخیر به شمار می‌رود، نشانه‌ای از گسترش اثرات سیاست‌های اقتصادی آمریکا بر تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران جهانی است.
فروش ۲۰ میلیارد دلاری اوراق قرضه بین‌المللی توسط ژاپنی‌ها
کد خبر:۲۰۸۶۵

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر به نقل از فایننشال تایمز؛ در پی تشدید نوسانات بازارهای جهانی، سرمایه‌گذاران ژاپنی بیش از ۲۰ میلیارد دلار از اوراق قرضه بین‌المللی خود را واگذار کردند؛ اقدامی که تحت تاثیر تعرفه‌های تجاری تازه‌ اعلام‌ شده از سوی رئیس‌ جمهور آمریکا، نشان‌دهنده گسترش موج بی‌ثباتی وال‌استریت به بازارهای مالی جهان است. 

طبق آمار اولیه منتشرشده از سوی وزارت دارایی ژاپن، موسسات مالی خصوصی این کشور از جمله بانک‌ها و صندوق‌های بازنشستگی، در هفته منتهی به ۴ آوریل حدود ۱۷.۵ میلیارد دلار از اوراق قرضه بلندمدت خارجی را فروخته‌اند و در هفته بعد نیز ۳.۶ میلیارد دلار دیگر را از پرتفوی خود خارج کرده‌اند. 

ژاپن با در اختیار داشتن حدود ۱.۱ تریلیون دلار اوراق خزانه‌داری آمریکا در بخش‌های دولتی و خصوصی، بزرگ‌ترین دارنده خارجی این اوراق است. از این‌رو تحرکات سرمایه‌گذاران ژاپنی در این بازار، به‌ طور گسترده رصد می‌شود و اغلب به‌ عنوان شاخصی برای سنجش رفتار سرمایه‌گذاران در قبال بدهی دولت آمریکا تلقی می‌گردد. 

میزان فروش اخیر، یکی از بزرگ‌ترین خروج سرمایه‌ها از اوراق بین‌المللی طی یک بازه دو هفته‌ای از زمان آغاز ثبت این داده‌ها در سال ۲۰۰۵ تاکنون به شمار می‌رود. 

این موج فروش پس از آن شکل گرفت که دونالد ترامپ در ۲ آوریل با اعلام تعرفه‌های سنگین تجاری که از آن با عنوان «روز رهایی» یاد کرد، موجی از بی‌ثباتی را به بازارهای سهام و اوراق قرضه جهانی وارد کرد. آمریکا، در این میان در مرکز این نوسانات قرار داشت.

در روزهای پس از این تصمیم، شاخص S&P ۵۰۰ در وال‌استریت حدود ۱۲ درصد سقوط کرد؛ هرچند با اعلام تعلیق ۹۰ روزه اجرای بخشی از این تعرفه‌ها، بخشی از افت خود را جبران کرد اما هم‌زمان بازار اوراق خزانه‌داری ایالات متحده نیز با فشار فروش شدیدی مواجه شد و بازده اوراق ۱۰ ساله در هفته منتهی به ۱۱ آوریل، بیشترین رشد هفتگی خود از سال ۲۰۰۱ تاکنون را ثبت کرد. 

هرچند گزارش وزارت دارایی ژاپن مشخص نمی‌کند که دقیقا کدام اوراق قرضه به فروش رفته‌اند اما به گفته تومواکی شیشیدو، استراتژیست ارشد بانک نومورا بخش عمده این فروش‌ها به احتمال زیاد مربوط به اوراق خزانه‌داری آمریکا یا اوراق رهنی تضمین‌ شده توسط دولت فدرال بوده است. 

وی توضیح می‌دهد که برخی از این واگذاری‌ها می‌تواند به دلیل بازتخصیص سبد دارایی‌ها از سوی صندوق‌های بازنشستگی ژاپنی باشد یا اینکه بانک‌ها و شرکت‌های بیمه برای کاهش ریسک ناشی از نوسانات نرخ بهره، اقدام به فروش اوراق کرده باشند.
در حال ویرایش//موج فروش ۲۰ میلیارد دلاری اوراق توسط ژاپنی‌ها؛ واکنش بازارها به تعرفه‌های ترامپ

همچنین فروش دارایی از سوی مدیران سرمایه‌گذاری آمریکایی و تسویه معاملات اهرمی از سوی صندوق‌های پوشش ریسک در آمریکا و سایر کشورها نیز در تشدید فشار فروش نقش داشته است اما نکته مهم، حجم بالای فروش اوراق خارجی از سوی سرمایه‌گذاران ژاپنی است که بار دیگر نشان داد چگونه نوسانات بازارهای مالی آمریکا می‌تواند بر سایر نقاط جهان اثر بگذارد. 

برخی تحلیل‌گران معتقدند کاهش شدید شاخص‌های سهام در آمریکا، موجب بر هم خوردن تعادل سبد سرمایه‌گذاری صندوق‌های بازنشستگی ژاپنی شده و آنها را وادار کرده تا برای بازگشت به ساختار هدف‌گذاری‌ شده، بخشی از اوراق دولتی آمریکا را بفروشند. از سوی دیگر، برخی تحلیلگران می‌گویند که بخشی از این فروش‌ها ممکن است ناشی از پایان یافتن معاملات پوشش ریسک ارزی از سوی بانک‌های ژاپنی بوده باشد. 

در این معاملات که با عنوان Carry Trade شناخته می‌شوند، سرمایه‌گذاران از کشورهایی با نرخ بهره پایین مانند ژاپن وام می‌گیرند و در بازارهایی با بازدهی بالاتر سرمایه‌گذاری می‌کنند. ژاپن به دلیل نرخ بهره پایین، معمولا به‌ عنوان بازار تامین مالی در این نوع معاملات مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

با این حال، استفان آنگریک، اقتصاددان موسسه Moody’s Analytics بر این باور است که اگرچه حجم فروش اوراق خزانه‌داری از سوی سرمایه‌گذاران ژاپنی قابل‌ توجه بوده اما این رقم به‌ تنهایی نمی‌تواند افزایش شدید بازده اوراق در دو هفته نخست آوریل را توضیح دهد. 

وی می‌گوید: «اعداد ممکن است بزرگ به نظر برسند اما در مقیاس بازار اوراق قرضه، این تغییرات فقط یک موج جزئی هستند.»

وی یادآور شد که بازار اوراق خزانه آمریکا به‌ طور متوسط، روزانه نزدیک به یک تریلیون دلار گردش مالی دارد.

ارسال نظرات