
TSMC، نخستین شرکت آسیایی با ارزش یک تریلیون دلار

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ شرکت تایوانی TSMC، بزرگترین تولیدکننده تراشه در جهان، به نخستین شرکت آسیایی تبدیل شد که ارزش بازار آن به یک تریلیون دلار رسید. این نقطه عطف مهم نخستینبار در روز جمعه ثبت شد و از آن زمان تاکنون حفظ شده است.
افزایش چشمگیر ارزش این شرکت، نتیجه تقاضای فزاینده جهانی برای تراشههای پیشرفته هوش مصنوعی است؛ رشدی که TSMC را در کنار غولهای فناوری آمریکایی چون انویدیا، اپل، مایکروسافت، آلفابت (شرکت مادر گوگل)، آمازون و متا در باشگاه شرکتهای تریلیون دلاری قرار داده است. در میان اعضای این باشگاه، فقط عضو غیرآمریکایی دیگر، شرکت ملی نفت و گاز عربستان سعودی، آرامکو است.
TSMC نقشی کلیدی در زنجیره تامین جهانی فناوری ایفا میکند. این شرکت، تراشههای مورد نیاز شرکتهای بزرگ آمریکایی، از جمله انویدیا و اپل را تولید میکند. به گزارش رویترز، در سال ۲۰۲۴ حدود ۷۰ درصد از درآمد این شرکت از مشتریان آمریکای شمالی تامین شده است. هفته گذشته، TSMC پیشبینی خود از رشد درآمد سالانه را به حدود ۳۰ درصد افزایش داد.
در ژانویه گذشته، دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، تهدید کرد که در راستای احیای تولید داخلی، تعرفههایی تا سقف ۱۰۰ درصد بر تراشههای ساخت خارج، از جمله تراشههای تایوانی اعمال خواهد کرد.
با این حال، در ماه آوریل، زمانی که بسته تعرفهای موسوم به «روز آزادی اقتصادی» اعلام شد، تراشهها از فهرست اقلام مشمول تعرفه کنار گذاشته شدند.
در ماه مارس، TSMC از تصمیم خود برای افزایش چشمگیر سرمایهگذاری در ایالات متحده خبر داد. این شرکت، علاوه بر تعهد پیشین ۶۵ میلیارد دلاری، وعده داد که ۱۰۰ میلیارد دلار دیگر برای راهاندازی تاسیسات تولید تراشههای پیشرفته در شهر فونیکس ایالت آریزونا سرمایهگذاری خواهد کرد. TSMC از این پروژه به عنوان «بزرگترین سرمایهگذاری مستقیم خارجی در تاریخ ایالات متحده» یاد کرده است.
تایوان جزیرهای خودگردان است که چین آن را بخشی از قلمرو خود میداند و بر وحدت نهایی با آن اصرار دارد. پکن به شدت با هرگونه مداخله خارجی در امور تایوان مخالف است.