معاون موسسه ثبت و گواهی نهال و بذر در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

سالانه حدود ۴۰ میلیون اصله نهال در کشور تولید می‌شود

در نهالستان‌های مجوزدار، سالانه حدود ۴۰ میلیون اصله نهال تولید و وارد عرصه‌های باغی کشور می‌شود که این ۴۰ میلیون اصله تحت نظارت موسسه تولید می‌شوند.   
کد خبر: ۳۰۱۵

دکتر عبدالرضا کاوند، معاون موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در گفت‌وگوی تفصیلی با اقتصاد معاصر، ظرفیت‌ها و چالش‌های بخش باغبانی کشور را به همراه یک نمای کلی از نهال‌های استاندارد کشور در دو سطح گواهی‌شده و شناسه‌دار را بررسی کرده که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.   

 

به عنوان پرسش ابتدایی می‌خواهیم بدانیم در کشور هرساله چقدر نهال گواهی شده -مثمر و غیرمثمر- تولید می‌کنیم؟ آیا اعداد و ارقامش مشخص است؟ چقدرش استاندارد است؟ چون از دوستان موسسه تحقیقات علوم باغبانی که می‌پرسیدیم، گفتند جایی که واقعا نهال گواهی‌شده باشد، ما ۵۰ درصد یا بیشتر از دغدغه‌هایمان رفع‌شده است. ۵۰ درصد می‌ماند که با مدیریت مزرعه، باغ و خود کشاورز یا بیماری‌ها و آفات و چیز‌های دیگر مرتبط است اما ۵۰ درصد آنها اذعان دارند که نگرانی‌هایشان رفع می‌شود. خواستم جنابعالی به‌عنوان معاون موسسه اگر نکته‌ای هست، بفرمایید. 

ابتدا این را عرض کنم که در حال حاضر داشتن مجوز برای تولید نهال به موجب قانون، الزامی است. یعنی اگر افرادی می‌خواهند نهال و بذر تولید کنند، ابتدا باید مجوز بگیرند. این پیش‌شرط تولید است. دوم اینکه کسی می‌تواند مجوز بگیرد که برای تولید شرایطی داشته باشد. 

 

ممکن است شرایط را بفرمایید؟ 

اولین شرط، آب کافی و مطمئن است. آبی که جاری نبوده و منشا آن چشمه یا قنات یا چاه عمیق باشد که بشود آن را هدایت کرد. آب جاری را کمتر اجازه می‌دهیم، به این دلیل که می‌تواند ناقل آفات و بیماری‌ها باشد. دومین شرط بحث زمین است. زمینی می‌تواند برای تولید نهال استفاده بشود که جاکار نباشد و ایزولاسیون را رعایت کند و از کانون‌های آلودگی و باغ‌های دیگر فاصله کافی داشته باشد. سومین شرط نیز این بوده، کسی که می‌خواهد نهال تولید کند، باید برای این کار دانش کافی داشته باشد. این سه شرط برای گرفتن مجوز برای تولید نهال، اساسی است. 

 

چه تعداد مجوز توسط موسسه برای تولید نهال در سراسر کشور صادر شده است؟ 

تا الان ۶۴۰ مجوز تولید نهال برای نهالستان‌هایی که شرایط دریافت مجوز را داشته‌اند، صادر شده است. 

 

چه نوع نهالی تولید می‌کنند؟ 

همه گروه‌های محصولی درختان میوه یعنی از گرمسیری، سردسیری، دانه‌دار، هسته‌دار، مرکبات نیمه‌گرمسیری، ریزمیوه‌ها، گیاهان دارویی و حتی بخشی از زینتی‌ها شامل این مجوز‌ها هستند. 

 

از این تعداد نهالستان چه میزان نهال تولید می‌شود؟   

در نهالستان‌های مجوزدار، سالانه حدود ۴۰ میلیون اصله نهال تولید و وارد عرصه‌های باغی کشور می‌شود. این ۴۰ میلیون اصله تحت نظارت موسسه تولید می‌شوند.   

 

یعنی تمام نهال‌های کشور زیر نظر موسسه و استاندارد هستند؟ 

بله اما در دو سطح گواهی‌شده و شناسه‌دار هستند. گواهی نهال عبارت از کیفیت و سلامت بذر و همچنین نهال با کلیه استاندارد‌های مصوب است. 

 

یعنی ۴۰ میلیون نهال گواهی‌شده داریم؟ 

نه. عرض کردم که ۴۰ میلیون استاندارد هستند، نه گواهی‌شده. گواهی‌شده بالاترین سطح استاندارد است، یعنی هم استاندارد‌های فیزیکی را پوشش می‌دهد و هم پایه‌اش درست است. رقمش درست، قد و قامت، ارتفاع، قطر و تعداد شاخه و ریشه آن نیز درست است. همچنین عاری از عوامل قرنطینه‌ای بوده و قطعا از مواد اولیه غیرویروسی در تولید آن استفاده شده است. این به معنی گواهی‌شده، تلقی می‌شود. درجات پایین‌تری از استاندارد هم داریم که وضعیت آن را هم در ایران و هم در دنیا، توضیح خواهم داد. 

 

خب، از حیث فنی آیا الان ما دانش و توان کافی برای گواهی همه نهال‌های تولیدی کشور را داریم؟ یعنی موسسه این توان را دارد که تمام کشور را پوشش دهد و گواهی کند؟   

بله، قطعا موسسه این توان را دارد. 

 

پس چرا تمام آن ۶۴۰ واحد ارقام گواهی‌شده را تولید نمی‌کنند؟ مساله اقتصادی در بین است؟ 

نه، به‌عکس تولید نهال گواهی‌شده بسیار اقتصادی است که توضیح خواهم داد اما موضوع این بوده که پیش‌شرط گواهی نهال، دسترسی تولیدکننده به مواد اولیه عاری از ویروس است. تامین این مواد به عهده سازمان‌های گوناگون بوده و اینجا هنوز محقق نشده است. 

 

چه تعدادی نهال گواهی‌شده در کشور وجود دارد؟ 

حدود ۳ میلیون اصله در کشور وجود دارد. 

 

مابقی چطور؟ 

ما بقیه را هم رها نکرده‌ایم. اظهار خود فرد را ملاک قرار داده‌ایم. گفته‌ایم که خب، حالا شما اگر امروز نتوانستید استاندارد ویروس گیلاس تک‌دانه مشهد را کسب کنی، این نهالت را از کجا گرفته‌ای؟ می‌گوید باغ فلانی یا باغ خودم. گفته‌ایم آنجا را باید کلینیک‌های تحت پوشش حفظ نباتات رصد کنند که مشکل قرنطینه‌ای نداشته باشد. نهالی که از این تیپ مواد مادری تولید می‌شود هم تحت نظارت ما محسوب می‌شود. استاندارد این، یک پله پایین‌تر است و به نام نهال شناسه‌دار شناخته می‌شود.

پس گواهی شده یعنی نهالی که حداکثر استاندارد را دریافت کرده ولی شناسه‌دار یک رده پایین‌تر است. 

 

اگر بخواهیم یک روزی به آنجا برسیم که تمام نهال‌ها گواهی‌شده باشد، باید چه کنیم؟ 

باید منابع اولیه که در اختیار موسسات تحقیقاتی مثل موسسه علوم باغبانی در کشور توزیع می‌شود، عاری از ویروس تولید بشود و تولیدکنندگان مجوزدار به مواد اولیه عاری از ویروس دسترسی داشته باشند. آن زمان ۴۰ میلیون نهال را هم می‌شود، گواهی کرد. 

 

آیا در این زمینه از کشور‌های اروپایی و آمریکا خیلی عقب هستیم؟ یعنی در کشور‌های پیشرفته تمام نهال‌ها و درختان گواهی‌شده است؟ 

این برنامه ۵۰ سال است که در اروپا و ۷۰ تا ۸۰ سال است که در آمریکا آغاز شده اما در هردو مورد حدود ۶۰ تا ۶۵ درصد نهال‌هایشان گواهی‌شده‌اند. در ادبیات آنها هم تعداد زیادی از نهال‌ها به عنوان «نهال استاندارد» شناخته می‌شود که ما از آنها به نهال‌های شناسه‌دار یاد می‌کنیم. 

 

در بحث اقتصادی کار شما چقدر اثربخش است؟ آیا بازدهی اقتصادی نهال گواهی‌شده بالاتر است؟ 

هزاران مقاله بین مقالات معتبر دنیا در این ارتباط وجود دارد که می‌گوید نهال عاری از ویروس در مقایسه با نهالی که به ویروس آلودگی دارد، حداقل ۳۰ درصد تفاوت عملکرد دارد و البته در بحث‌های صیانتی و حاکمیتی هم، در حفظ باغ‌های کشور کار شما خیلی کلیدی و مهم است.

البته. فرض کنید که «آتشک» یک بیماری قرنطینه‌ای برای دانه‌دار‌هایی همچون سیب و گلابی و به باشد. نهالی که تحت عنوان شناسه‌دار با تایید حفظ نباتات تولید می‌شود، اگر نبود، تمام باغ‌های کشور الان ریشه‌کن می‌شد. بنابراین نهال شناسه‌دار هم به اندازه خودش اهمیت دارد، چون عاری از عوامل قرنطینه‌ای هست اما چون منابع اولیه‌اش هنوز با دسترسی کامل به عوامل پاک تامین نشده، درجه دو محسوب می‌شود. 

 

گردش مالی کل تولید نهال در کشور چقدر است؟ 

در سال چیزی حدود ۵ هزار میلیارد تومان نهال تولید و عرضه می‌شود. می‌بینید که رقم بالایی است و اگر پایداری تولید داریم، اگر تامین نیاز داخلی داریم، اگر صادرات میوه و محصولات سردرختی را داریم، حاکی از زحمات زنجیره تولید و نظارت بر تولید نهال است. 

 

آیا روی ارقام وارداتی هم نظارت دارید؟ 

جالب است بدانید ما در ارتباط با تولید نهال درختان میوه، در کشور کاملا و صد درصد خودکفا هستیم. البته به استثنای یک رقم خرمای مجول که اخیرا به کشور وارد شده، البته تولید داخل هم داریم. پس نه‌ تنها نیاز داخل کشور را تولید می‌کنیم، بلکه سالی ۲ تا ۳ میلیون اصله به صورت رسمی و تحت پروتکل‌های موسسه صادرات داریم.

درمورد گردو که مهمترین محصول خشکبار کشور است، ۱۷۰ هزار هکتار باغ گردو در کشور داریم. زنجیره تولید نهال گواهی‌شده گردو در کشور، کاملا نهادینه شده است و کشور کاملا در این زمینه بی‌نیاز است. در ارتباط با دانه‌دار‌ها یعنی سیب و گلابی و به، تقریبا ۴۰ تا ۴۵ درصد از نیاز کشور از نهال گواهی‌شده تامین می‌شود. 

 

ما الان چقدر نهال کاشته‌شده در کشور داریم؟ 

ما حدود  ۲.۷ تا ۳ میلیون هکتار باغبانی داریم. این را تقریبا در ۶۲۵ ضرب کنید تا تعداد اصله‌ها به دست آیند.

 

مطابق قانون ما باید باغ‌های درجه سه را اصلاح و نوسازی کنیم. با این ارقام که می‌فرمایید پس یک کار بزرگ و درازمدت است. 

ببینید ۳۰ درصد از باغات کشور، یعنی حدود یک میلیون هکتار، سنشان بالای حد استاندارد است و نیاز به اصلاح و نوسازی دارد، یعنی ما یک چیزی حدود ۶۲۵ میلیون اصله نهال برای نوسازی اینها نیاز داریم. ولی این نکته را عرض کنم که این ظرفیت کاملا در کشور وجود دارد و نیاز به واردات نداریم. 

 

البته به نظر می‌رسد بخش تحقیقاتی ما کند حرکت می‌کند. 

بله، دقیقا. سرعت تحقیقات ما در پاسخگویی به تنش‌های خشکی، شوری، کم‌آبی، دسترسی به ژرم‌پلاسم جدید برای ما یک ضرورت است اما نیازی نیست کامیون‌کامیون وارد کنیم. بلکه موسسه علوم باغبانی به عنوان متولی این کار می‌تواند برود پایه‌های جدید و ارقام جدید دنیا را شناسایی کند و در حد دوسه اصله بیاورد. اینجا بخش خصوصی ما ید طولایی در تکثیر دارد. 

 

ضمن اینکه می‌توانیم با کار‌های اصلاحی که چندین سال است انجام می‌دهید، متناسب با اقلیم هم بشود. 

بله. ما الان ۶۵ یا ۶۸ واحد کشت‌بافت در کشور داریم که از موسسه مجوز دارند و تحت نظارت موسسه کار می‌کنند. اینها ظرفیت‌های نهفته کشور هستند. واقعا می‌شود از برکات همه همکاران استفاده کنیم.

یک بخش‌هایی از متد‌های اصلاح کلاسیک دارد کنار گذاشته می‌شود. ما در این حوزه شاید نیازمند سرمایه‌گذاری بیشتری هستیم، شاید هم نیازمند این باشیم که یک مقداری بخش خصوصی به‌روزتر بشود.  

ما در کشورمان تنوع ژنتیکی خوبی داریم. پس اگر دوستان ما در مجموعه موسسه علوم باغبانی و پژوهشکده‌های تابعه که طی سنوات گذشته هم خوب کار کرده‌اند، روی این موضوع هم تمرکز کنند، کشور بهره خوبی خواهد برد. ما در کشور جریان مستمر تولید در حوزه باغی را داریم. الحمدلله ثبات دارد. مثل زراعت نیست که گاهی بالا پایین بشود. 

 

پس می‌فرمایید نیازی به خارج از کشور نداریم؟   

ما بانک ژن غنی در اختیار داریم اما با این وجود دسترسی به منابع ژنتیک دنیا یک ضرورت است. ما نباید خودمان را از دنیا دور نگه داریم. از فناوری‌های روز، از کار‌های تحقیقاتی، برای خشکی، برای شوری، برای مکانیزاسیون در بخش کشاورزی و باغبانی، حتما باید استفاده کنیم. یکی از استراتژی‌ها می‌تواند این باشد که موسسه علوم باغبانی و پژوهشکده‌های تابعه آن یا دانشگاه‌ها می‌توانند روی واردات ارقام جدید متمرکز شوند.




ارسال نظرات

بازبینی در منابع و مصارف هدفمندی یارانه ها برای رفع ناترازی
تصویب کاهش ساعت کاری به ۴۰ ساعت در هفته
تشکیل اتحادیه کشورهای اسلامی از رویا تا واقعیت
علت کمبود بنزین سوپر مشخص شد
کاهش دمای هوا در بیشتر مناطق کشور در راه است
وزیر اقتصاد به ازبکستان سفر کرد
تولید ۲۰ میلیون تنی فولاد ایران در ۸ ماه
اطلس ۱۰ میلیون تومان ارزان شد
کاهش ریسک، الزام مردمی‌شدن اقتصاد است
هزینه‌های تولید در ایران از چه عواملی تاثیر می‌پذیرد؟
سالانه حدود ۴۰ میلیون اصله نهال در کشور تولید می‌شود
تخلیه نخستین محموله‌ ترانزیتی‌ خودرو در بندر سیریک‌
کسری ۳۰ هزار میلیارد تومانی صنعت برق در سال ۱۴۰۲
زمان واریز وام ۳۰ میلیونی بازنشستگان تامین اجتماعی
اعلام قیمت خرید تضمینی دانه‌های روغنی
خداحافظی کاربران واتس‌اپ با پیام‌های ناشناس ناخواسته
۴۱ نکته کلیدی و محوری درباره رعایت ایمنی در معادن
انتصابات جدید در سازمان اداری و استخدامی کشور
بارقه‌های امید در بورس؛ رشد خالص ورودی پول حقیقی و ارزش معاملات خرد
آغاز پذیره نویسی نخستین صندوق سرمایه‌گذاری املاک و مستغلات از شنبه
کوتاه آمدن مالک تلگرام در مقابل حفظ اطلاعات کاربران
اجرای طرح ملی سنجش نرخ کیفیت کالا برای ۸۰ قلم کالا
گزارشی از شیوع تب کریمه کنگو در تهران نداشتیم
نرخ بیکاری در ایران کمتر از ۶ کشور اروپایی شد
بررسی موقعیت جغرافیایی و خصوصیات کلی دشت مغان
پرداخت ۶۷ همت وام ازدواج در ۵ ماه
جزئیات وام ۱۹,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ تومانی یک بانک به گروه خودش
آیا با یک میلیارد و پانصد میلیون تومان می‌توان صاحب‌خانه شد؟
طلا به اوج ۸ ماهه خود رسید
افرادی در کابینه با پرداخت تسهیلات مسکن مخالف هستند
فروش ۲۵۹ کیلوگرم شمش طلا در حراج حضوری مرکز مبادله
تکمیل ۳۷۰ هزار واحد مسکن ملی تا سال ۱۴۰۴
تنها حدود ۵۰۰ میلیارد تومان از سود سهام عدالت وصول نشده است
افزایش ارزش معاملات سهام یکی از نشانه‌های ورود پول به بازار است
میزان ارز مصرفی کشور برای نهاده‌های دامی و دارو افزایشی شد
لایحه بودجه سال آینده در صورت توافق با مجلس به صورت دوسالانه ارائه می‌شود
فاصله طبقاتی افزایش یافت/ جهش ۲۰۰ درصدی هزینه‌های زندگی ظرف سه سال
انتشار ۱۶۹ همت اوراق بدهی در نیمه نخست امسال
نیاز به افزایش تولید ۷۷۰ میلیون متر مکعبی گاز داریم
۲ سامانه هوشمند معاملات مسکن را بشناسید
امیدواری سرمایه‌گذاران به آینده بورس افزایش پیدا کرده است
واکاوی آمارهای مختلف از کسری بودجه
معرفی پر بازده‌ترین بازارها در ۵ سال گذشته
مصرف انرژی در کشور ۲ برابر استاندارد جهانی است
آغاز عرضه بنزین سوپر در تهران
ایمیدرو در تامین تجهیزات ایمنی معادن تعهد خود را اجرا نکرد
پذیره‌نویسی الکترونیک حق‌تقدم ۲۰ ناشر در نیمه نخست امسال
نگاهی به افت‌وخیزهای بازار کریپتو
صدور مجوز افزایش سرمایه ۶۹ شرکت در نیمه نخست امسال
اجرای سامانه نوین آبیاری در برنامه هفتم نیازمند سالانه ۱۴۷ همت اعتبار
آرامش بازار مسکن در نیمه دوم سال بیشتر می‌شود
آتش‌سوزی‌های سریالی در انبار‌های گمرک تهران
بررسی منابع و مصارف یارانه‌های ۴۰۴ در سازمان برنامه
عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی به ۱۲.۴ همت رسید
وزیر نیرو برای حضور در نشست «بریکس» عازم روسیه می‌شود
رشد بورس روی موج خوش‌بینی
ثبت نام ایران خودرو ویژه مادران از امروز ۳ مهر
آثار سیاست‌گذاری اقتصادی دولت چطور در ۲ دهه کمرنگ شد
قیمت کارخانه ای محصولات ایران خودرو در مهرماه+ جدول
لانینا در راه ایران/هواشناسی:پاییز خوبی را پیش‌بینی نمی‌کنیم
مشاوران املاک از طریق سامانه خودنوس حذف نمی‌شوند
۴۰۵ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی‌ها به بازار سرمایه تزریق شد
اجاره‌نشینی در ایران کمتر از ۸۸ کشور جهان
توضیحات بانک مرکزی درباره یک خبر
واردات ۱۲ میلیون تن کالای اساسی در ۶ ماهه امسال
رشد تجارت غیرنفتی با کشورهای همسایه
سالانه ۳۵۰هزارهکتار سامانه نوین آبیاری ایجاد می شود
تحقق خودکفایی با تولید ۱۵ میلیون تن گندم
۲۲ هزار و ۲۴۶ خودرو سواری در ۶ ماهه امسال وارد کشور شد
منع ۱۸۰ روز برای ثبت سفارش سکه مرکز مبادله در صورت عدم مراجعه برای دریافت
پیش بینی زمستان سرد و راهکار های جلوگیری از ناترازی گاز
عملکرد ناامیدکننده بنیاد مسکن در واگذاری زمین در روستا‌ها
افزایش ۱۰ هزار مگاواتی مصرف برق تا دوم مهر ماه/ لزوم مصرف بهینه برق
۴ امتیاز مالیاتی ویژه دولت به موجران
افزایش قیمت شیرخام هنوز ابلاغ نشده است
آغاز واریز حقوق شهریور بازنشستگان کشوری
فعلا سایپا طرح فروش ویژه ندارد
انتصاب فامیلی در وزارت نفت!
مردم منتظر کاهش قیمت سکه و طلا نباشند
اعلام نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح خودرو های فرسوده+ لینک اسامی برندگان/ نتایج طرح مادران کی اعلام می شود؟
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران فردا اعلام می‌شود
معرفی ۶ معیار جدید امتیاز دهی همستر
مطالبات گندمکاران تا پایان شهریور پرداخت می‌شود
خبر مهم از صدور احکام همسان سازی حقوق بازنشستگان+ زمان افزایش حقوق
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران اعلام شد+ لینک اسامی برندگان
شبیخون شبانه همستر/ کاربران متقلب حذف شدند!
احکام جدید بازنشستگان تامین اجتماعی چه زمانی صادر می‌شود؟
ثبت نام فروش فوق العاده محصولات ایران خودرو+ جدول و شرایط
دامنه نوسان فردا شنبه ۲۴ شهریور چقدر خواهد بود؟
سوال اصلی ما از فرزین در رابطه با وام ازدواج است
مطالبات گندم‌کاران و برنامه مجلس برای آنان
وعده‌های اقتصادی مسعود پزشکیان
روایتی مستند از استقراض روزانه بانک آینده از بانک مرکزی
مجوز افزایش قیمت خودرو صادر شد/ میزان افزایش قیمت‌ها چقدر خواهد بود؟
آزادسازی واردات آیفون ۴ میلیارد دلار هزینه ارزی دارد
تصمیم جدید دولت درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزئیات
نهادهای اقتصادی مشمول تعطیلی پنجشنبه نمی‌شوند
نتایج قرعه کشی ایران خودرو + اسامی برندگان با کد ملی
تاخیر ۴ روزه در واریز حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
ثبت نام خودرو‌های سایپا از امروز ۲۰ شهریور ۱۴۰۳+جزئیات و شرایط ثبت نام
واریز ۴۰ همت از مانده مطالبات گندمکاران با عاملیت بانک کشاورزی
تقویت ارزش پول ملی؛ مسئله‌ای اساسی و بلندمدت
همتی: گره کور واردات خودرو باز شد
بنزین بانک‌ها روی آتش لاتاری خودرو
یارانه ۱۲۵۰ همتی سوخت در سال ۱۴۰۲
تاب‌آوری بالای بازار ارز در پیچ‌وتاب شوک‌های سیاسی
بن‌بست تامین مالی نهضت ملی مسکن از بانک‌ها/ دولت روش جدید طراحی کند
آغاز واریز بزرگ برای این بازنشستگان از امروز ۲۰ شهریور+ جزئیات
جزئیات واریز وجه برای برندگان ایران خودرو+ مهلت و جدول قیمت
بهره‌وری تخصیص منابع با ارتقای نظام اعتبارسنجی
ضرورت دیپلماسی اقتصادی با همسایگان و تشکیل زنجیره ارزش منطقه‌ای در دولت چهاردهم
ثبت نام ایران خودرو ویژه مادران از امروز ۳ مهر
رویه اولویت‌دهی به فیش‌های در صف تخصیص ارز خودکار شد
تحقق خودکفایی با تولید ۱۵ میلیون تن گندم
اعلام اسامی برندگان قرعه کشی ایران خودرو+ لینک اسامی برندگان
مجتمع معدنی و صنعتی مس سونگون ورزقان
«کاتب» جایگزین «خودنویس» در بازار املاک می‌شود؟
اشاعه اقتصاد رفاقتی، توسعه نابرابری اجتماعی
۶ ظرفیت همکاری اقتصادی ایران و عراق
ورود سامانه بارشی جدید به کشور از پایان هفته
همسان‌سازی حقوق بازنشستگان به کجا رسید؟
نتایج قرعه‌کشی طرح مادران ایران‌ خودرو منتظر پاسخ ثبت‌ احوال
۹ اقدام برای «تسهیل تجارت» اقتصاد ایران
توزیع توکن همستر انجام شد
چراغی که به تولید رواست به مسکن حرام است!
افزایش صادرات گاز روسیه به چین و تغییر معادلات در بازار انرژی
شیر کیلویی ۱۸ هزار تومان، لبنیات را ۲۵ تا ۳۰ درصد گران می‌کند
قیمت خودرو های وارداتی امروز ۲۱ مرداد ۱۴۰۳
خشکسالی پاییزی در انتظار ایران
یارانه ۴۷۰ همتی دولت به گاز/ صنعت و نیروگاه بیشترین دریافت‌کنندگان گاز
واریز مطالبات گندمکاران از مرز ۱۶۰ همت گذشت
تحولات تجاری جهان در آینه موقعیت ژئواکونومیک ایران
جزئیات تازه از رسوب خودرو‌ها در گمرک منطقه ویژه بم
بریکس و نظم نوین اقتصاد جهانی
شاخص فضای کسب و کار در دولت سیزدهم بدتر شد/ «محدودیت اینترنت» عامل اصلی
بورس، دوباره جان می‌گیرد؟
تذکر به دولت درباره اجرای قانون همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزئیات
۱۳ توصیه رهبر انقلاب به دولت چهاردهم
عقب‌نشینی باکو از کریدور زنگزور؟
فرصت‌سوزی ۱.۲ میلیارد دلاری
آغاز واریز حقوق شهریور بازنشستگان تامین اجتماعی +جدول اولویت ها
برنامه پاک‌نژاد شبیه اوجی است؟
خرید تضمینی گندم یک میلیون و ۶۳۴ هزار تن افزایش یافت
کوچ تسهیلات مسکن به سمت ساخت و ساز
فرصت‌ها و چالش‌های الحاق پاکستان به کریدور شمال-جنوب
عوامل ناترازی بنزین چیست؟
خروج سرمایه از چین تا کجا ادامه می‌یابد؟
پاشنه‌آشیل بازار توافقی ارز چیست؟
۸ پیش‌شرط‌ برای شروع «جراحی اقتصادی»
۴ مسیر غیرقیمتی مدیریت مصرف بنزین
عوارض خروج از کشور گران شد
تاثیر تصمیم جدید فدرال رزرو بر نرخ بیت‌کوین
اعلام نتایج قرعه‌کشی طرح مادران ایران خودرو امروز ۲۵ شهریور
دولت چهاردهم و مسئله متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان
رشد تولید ۴ محصول زراعی ایران در سال زراعی جدید
قیمت جدید محصولات سایپا 28 شهریور
گزارش

«اقتصاد معاصر» دخل‌وخرج دولت از محل اوراق بدهی را بررسی کرد؛

انتشار ۱۶۹ همت اوراق بدهی در نیمه نخست امسال

گزارش جدید وزارت اقتصاد نشان می‌دهد دولت از ابتدای امسال تاکنون ۱۶۹ هزار میلیارد تومان اوراق بدهی منتشر کرده که معادل دوسوم رقم مشخص شده در قانون بودجه ۱۴۰۳ است.

«اقتصاد معاصر» بررسی می‌کند؛

آتش‌سوزی‌های سریالی در انبار‌های گمرک تهران

حوادث آتش‌سوزی در انبار‌های گمرک غرب تهران و سازمان اموال تملیکی، زنگ خطر امنیتی در این نهاد‌ها را به صدا درآورده است.

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

رشد بورس روی موج خوش‌بینی

شاخص بورس با رشد ۳۶ هزار واحدی خود در روز جاری نشان داد سهامداران فعلا روی موج خوش‌بینی در بازار سرمایه به دادوستد مشغول هستند و فعلا به اوج‌گیری تنش‌های منطقه‌ای بی‌اعتنا هستند.

«اقتصاد معاصر» بررسی می‌کند؛

اجاره‌نشینی در ایران کمتر از ۸۸ کشور جهان

آمار‌ها نشان می‌دهند که درصد مالکیت مسکن در ایران بیشتر از ۸۸ کشور جهان از جمله فرانسه، انگلیس، آمریکا، آلمان، قطر و عربستان است.

یادداشت و تحلیل

حسن حیدری، کارشناس اقتصادی

آثار سیاست‌گذاری اقتصادی دولت چطور در ۲ دهه کمرنگ شد

تحریم‌های اقتصادی در بلندمدت با کاهش مصرف و تضعیف هم‌زمان دولت و بخش خصوصی همراه شده است تضعیف دولت سبب می‌شود نفوذ و فراگیری دولت در اقتصاد کاهش‌یافته، کارایی دولت کاهش یابد و توان سیاست‌گذاری نهاد دولت کم شود که در بلندمدت رشد اقتصادی را تحت تأثیر منفی خود قرار می‌دهد.

کامران ندری، کارشناس اقتصادی

۴ راهکار مهار تورم در بودجه‌ریزی

دولت باید مساله تورم را جدی بگیرد و حل آن را همچون بودجه‌ریزی در راس برنامه‌های خود قرار دهد، از همین‌رو سازگاری سیاست‌های مالی دولت با سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی یک ضرورت گریزناپذیر می‌شود. با توجه به نزدیک بودن به ایام تدوین بودجه، ۴ پیشنهاد از جمله اصلاحات تدریجیِ قیمت‌ها به سیاست‌گذار توصیه می‌ شود.

امیرحسین موسوی، پژوهشگر اقتصادی

بارقه‌های کم‌رمق شدن رشد اقتصادی

بانک مرکزی در گزارش اخیر خود از رشد اقتصادی ۳.۲ درصدی در سه ماهه اول سال ۱۴۰۳ خبر داد اما با وجود این رشد مثبت، کاهش سرعت آن علامت هشداری را برای تداوم روند آن به صدا درآورده است.

حمید حاج اسماعیلی، کارشناس بازار کار و کارگری

ساختار نظام پرداخت حقوق و دستمزد باید اصلاح شود

راهبرد اشتباه دولت برای تعیین دستمزد، خود عامل خیلی از مشکلاتی بوده که امروز ما در بازار کار کشور شاهد آن هستیم، به طوری که کاهش بهره‌وری نیروی کار و کاهش بهره‌وری سرمایه که عوارض این نوع اقدامات بوده، باعث دوری کشور از روند توسعه شده است.

گفت وگو

دبیر انجمن زغال سنگ ایران در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

ایمیدرو در تامین تجهیزات ایمنی معادن تعهد خود را اجرا نکرد

دبیر انجمن زغال سنگ ایران با بیان اینکه سازمان ایمیدرو باوجود تعهدات خود برای تامین تجهیزات ایمنی معادن اقدامی انجام نداده است، گفت: با توجه به شرایط می‌توان تایید کرد که وضعیت معادن زغال‌ سنگ کرمان 100 برابر وخیم‌تر از معدن طبس است.

رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

تولیدکننده و مصرف‌کننده خودرو ناراضی هستند

رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: وضعیت خودروسازی به گونه‌ای است که هم تولیدکننده گلایه دارد و هم مصرف‌کننده ناراضی است و باید این رویه اصلاح شود.

مدیرکل دفتر شبه قاره هند سازمان توسعه تجارت در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

قوانین صادراتی باید تغییر کنند

مدیر کل دفتر شبه قاره هند سازمان توسعه تجارت ایران گفت: برای حل مشکلات و چالش‌های پیشروی صادرکنندگان قوانین صادراتی باید مورد بازبینی قرار گیرد.

رئیس اتحادیه طلا و جواهر در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

بازار طلا و سکه التهابی ندارد

رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران بیان کرد: از هفته گذشته تاکنون یک التهاب خاصی را در بازار جهانی شاهد بودیم، به طوری که انس جهانی طلا قیمتی بالای ۲،۶۰۰ دلار را تجربه کرد. با این حال اما بازار‌ داخلی خیلی التهاب نداشته و شرایط مناسبی را طی می‌کند.