مسئول مکانیزاسیون گلخانه‌های کشور در گفت‌وگو با اقتصاد معاصر مطرح کرد؛

رخسار زرد «گلخانه»های ایران

معاون بخش تحقیقات مهندسی گلخانه، در موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، ضمن تبیین وضعیت گلخانه‌ها در کشور، چالش‌های این حوزه را برشمرد.
کد خبر: ۳۷۸۵

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ در موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی بخشی تحت عنوان مهندسی گلخانه وجود دارد؛ فعالیت این بخش در شاخه‌های سازه، پوشش، انرژی، هوشمندسازی، مکان‌یابی، تناسب اقلیمی و فناوری‌های پس از برداشت است. فرزاد آزاد شهرکی در گفت‌وگوی تفصیلی با «اقتصاد معاصر» شرایط گلخانه‌داری در کشور را بررسی کرد. توضیحات او، نشان‌گر این است که علی‌رغم پتانسیل قابل توجه در کشور، عدم سامان داشتن حوزه‌های گوناگون مرتبط با گلخانه، ازجمله انرژی (گاز و برق)، آب، آموزش، مهندسی و فناوری، اقتصاد و مسائل تخصصی کشاورزی موجب ایجاد چالش‌های گوناگون در این حوزه شده است.

 

اقتصاد معاصر: می‌دانیم که اقتصادی بودن برای تولیدکننده، مساوی با تولید است؛ اگر چنین باشد، افزایش تولید را شاهد خواهیم بود. 

 

اگر در گلخانه، مولفه‌ها و تجهیزات و فرآیندهای مرتبط با مهندسی را در نظر بگیریم، همگی منجر به تولید اقتصادی می‌شود. به عنوان مثال اگر در احداث گلخانه مکان‌یابی و انتخاب اقلیم مناسبی داشته باشید، آن وقت برای پایین آوردن دمای گلخانه به انرژی و برق زیادی نیاز نیست. اخیرا در فصل زمستان مشکلات متعددی در زمینه قطعی گاز داشتیم و گلخانه‌ها متضرر شدند، اما اگر گلخانه‌ها در نقاط مطلوبی احداث شوند و گاز مناسب داشته باشند یا طوری باشد که به انرژی گرمایی احتیاجی نداشته باشند، این ریسک کمتر خواهد شد. 

 

7.10 فناوری ///// رخسار زرد «گلخانه»های ایران

 آزاد شهرکی (نفر وسط) در بازدید از گلخانه

 

اقتصاد معاصر: آیا با توجه به موضوع اقلیم که می‌تواند شاخصه‌های بسیاری را در بحث تولید متاثر کند، احداث گلخانه و تولید محصولات کشاورزی در گلخانه اساسا در کشور ما توجیه‌پذیر است؟ 

 

کشور ما یک کشور گرم و خشک است؛ اعتقاد شخصی من این است که هنوز با بحران آب مواجه نشده‌ایم و بیشتر با بحران مدیریت مصرف آب درگیر هستیم. هدف اصلی از احداث گلخانه و محیط‌های کنترل‌شده کشاورزی، بالا بردن راندمان مصرف آب است. اولین استراتژی احداث گلخانه در کشور این است که محصولات از فضای باز به محیط‌های کنترل شده و گلخانه انتقال یابند و بهره‌وری مصرف آب بالا برود. در کشور‌های پیشرفته اگر بهره‌وری استفاده از آب برای محصول گوجه فرنگی ۱۰۰ تن در هکتار باشد، این میزان در گلخانه به ۵۰۰ تن در هکتار و حتی با فناوری بسیار عالی به ۱۰۰۰ تن در هکتار می‌رسد و بهره‌وری آب چند ده برابر خواهد شد.

 

اقتصاد معاصر: پس می‌توان گفت گلخانه در کل توجیه‌پذیر است؟ آیا احداث هر گلخانه‌ای، حتی خرد، توجیه‌پذیر است؟ 

 

گلخانه یک تکنولوژی هزینه‌بر است و همچنین نیازمند آموزش مناسب است. با توجه به این نکته، ابتدا باید در کشور مناطق یا قطب‌هایی که از نظر اقلیمی که پتانسیل این کار را داشته باشند به این کار اختصاص دهیم. در وهله دوم این گلخانه‌ها از نظر مساحت باید توجیه‌پذیر باشند. امروزه موسسه فنی و مهندسی به این نتیجه رسیده که گلخانه‌هایی با متراژ یکی‌دو هکتار، از نظر بهره‌بردار و همچنین کمک به کشاورزی کشور، صرفه اقتصادی و کارایی لازم را ندارد، به این دلیل که حتی گلخانه‌های کوچک نیز به مجوز برق و گاز نیاز دارند و باید برای آنها آب تهیه شده و سازه‌ای بنا شود، اما بهره‌وری آنها به میزان گلخانه‌های بزرگ نخواهد بود! با این استدلال هرچه گلخانه‌ها به سمت بزرگ بودن بروند، بهره‌وری بیشتری خواهند داشت.

 

ذکر این نکته را هم لازم می‌دانم که هر شخصی نباید به دنبال این کار برود؛ ابتدا باید به این کار علاقه داشته و با فناوری گلخانه آشنا باشد و دوره‌های گلخانه‌داری را طی کند تا بتواند به بهره‌وری مدنظر دنیا برسد. اکنون در کشور ما بهره‌وری گلخانه ممکن است از فضای باز نیز کمتر باشد!

 

اقتصاد معاصر: با توجه به آمار، سطح زیر کشت گلخانه‌های کشور به چه میزان است؟

 

آمار کشور عدد ۲۲ هزار هکتار را نشان می‌دهد.

 

اقتصاد معاصر: چند درصد از این عدد، راندمان پایین‌تر از تولید فضای باز را شامل می‌شود؟

 

بسیار جزئی است. متاسفانه برخی از گلخانه‌های ما به سبب شرایط تورمی و ناپایدار اقتصاد کشور به بهره‌برداری نرسیده‌اند. در بسیاری از نقاط سازه‌هایی را می‌بینید که رها شده‌اند؛ دلیل این موضوع این است که سرمایه کشاورز صرف بنا کردن سازه و گلخانه شده و به علت عدم حمایت و تخصیص تسهیلات به بهره‌برداری نرسیده است. مضاف بر این، در بسیاری از نقاط نیز کشاورزیِ گلخانه، معیشتی بوده و تولیداتی انجام می‌دهند. 

 

نکته دیگر این است که یارانه‌ای بودن انرژی و گاز به بهره‌ور نبودن گلخانه‌های ما دامن می‌زند. در حال حاضر قیمت گاز برای گلخانه‌ها ۱۰۰ تومان در متر مکعب است؛ این رقم با قیمت جهانی گاز که یک دلار است همخوانی ندارد و در نتیجه کشاورزان به دنبال اصلاح سیستم و بهره‌وری گلخانه خود نیستند. البته این موضوع نیاز به زیرساخت‌هایی مثل فناوری مناسب و کمک به صادرات دارد که اگر صورت بپذیرند، به فناور شدن گلخانه‌ها کمک خواهند کرد.

 

اقتصاد معاصر: طی ۲۰ سال گذشته مهم‌ترین چالش در بحث گلخانه و گلخانه‌داری ایران چه بوده است؟ با توجه به برنامه هفتم در سال‌های آتی راهکار و راهبرد چیست؟

 

در برنامه هفتم توسعه دیده شده که به منظور آزادسازی اراضی کشاورزی جهت استفاده محصولات استراتژیک‌تر و دانه‌های روغنی، محصولات فضای باز به گلخانه‌ها منتقل شوند. در بحث چالش‌های موجود نیز می‌توان به رقابت تولیدات محصولات سبزی و سیفی در فضای باز و گلخانه اشاره کرد. امروزه بسیاری از محصولات گلخانه‌ای را در فضای باز نیز تولید می‌کنیم که این چالش باید به تعادل برسد. 

 

مورد دوم؛ بسیاری از گلخانه‌های ما بهره‌ور نیستند و راندمان کارشناسی در گلخانه‌ها پایین است. به عبارت دیگر آنگونه که مورد انتظار بوده، به بهره‌وری کشور کمکی نکرده‌اند.

 

مورد سوم که در دوسه سال اخیر بروز پیدا کرده، این است که با چالش انرژی مواجه شده‌ایم و شرکت‌های نفت و غیره بطور مداوم به موسسه فشار وارد می‌کنند تا راهکاری برای این موضوع پیدا کنیم. کار‌هایی صورت گرفته و جداول سوختی برای شرکت نفت تهیه شده که بر اساس آن سوخت را به گلخانه‌ها تخصیص دهند. لازم به ذکر است که قطعا به دلیل ناترازی انرژی، گاز و برق، این چالش در آینده گریبان‌گیر کشور خواهد شد. حتما باید به استفاده از فناوری در گلخانه تاکید داشته باشیم تا به هدررفت انرژیِ کمتری در گلخانه‌ها برسیم. 

 

7.10 فناوری ///// رخسار زرد «گلخانه»های ایران

 شهرکی (سمت راست) در بازدید از یک گلخانه

 

اقتصاد معاصر: پس در حال حاضر مهم‌ترین چالش ما انرژی است؟

 

بله!

 

اقتصاد معاصر: رشد و توسعه تجهیزات فناوری و ورود دانش در عرصه‌های فنی و مهندسیِ حوزۀ گلخانه قابل قبول است؟ 

 

بله! قطعا قابل قبول است. لازم به ذکر است که با همکاری معاونت باغداری و دفتر توسعه گلخانه‌ها اقداماتی به منظور کمک به ساماندهی سازه پوشش تجهیزات و تاسیسات گلخانه‌ای انجام شده است ولی به دلیل عدم نظم، با خروجی خوبی مواجه نشده‌ایم. موسسه به دنبال سامان دادن این اوضاع بوده تا تجهیزاتی که بهره‌وری بیشتر برای کشاورز و پایداری منابع برای کشور را به همراه دارند در اولویت قرار بگیرند و اگر قرار به تخصیص تسهیلات باشد، این تجهیزات پوشش داده شوند.

 

اقتصاد معاصر: در فرمایش شما متوجه شدم که موسسه فنی و مهندسی مرجع شرکت ملی پخش و فرآورده‌های نفتی و شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت است؛ درست است؟

 

بله مراوداتی داریم. همچنین استانداردِ انرژی در گلخانه را نیز منتشر کرده‌ایم و تمام اعداد و ارقام مربوط به تخصیص سوخت با مشورت ما انجام می‌شود.

 

اقتصاد معاصر: فرمودید در فناوری‌های پس از برداشت نیز دخیل هستید؛ گمان می‌کنم این موضوع بسیار مهم باشد، زیرا با ضایعات بسیاری در تولیدات محصولات کشاورزی مواجه هستیم. چرا این موضوع در کشور حل نمی‌شود؟

 

مشکل اول ما این است که در این رابطه داده نداریم. زمانی که می‌خواهیم مشکلی را حل کنیم، ابتدا باید داده‌هایی در آن رابطه داشته باشیم تا بتوانیم بهتر به آن موضوع بپردازیم.

 

مورد دیگر این است که سلیقه‌ای عمل می‌کنیم. به عنوان مثال می‌دانید برای تولید یک کیلوگرم گوجه چند متر مکعب آب یا انرژی مصرف می‌شود؟ اگر این موضوع را بازگو کنیم شاید متولیان و مسئولان، بیشتر بر روی آن فکر کنند. متاسفانه به آن میزان که بر روی تولید تمرکز می‌شود، بر روی کاهش ضایعات توجهی وجود ندارد. از شخصی که به عنوان مثال از سیستمی در جهت کاهش ضایعات گوجه فرنگی استفاده می‌کند تقدیر نمی‌شود، در عوض از شخصی که ۱۰ کیلوگرم گوجه فرنگی بیشتری تولید می‌کند تقدیر می‌شود! این‌ها مسائل سیاستی هستند و فنی نیستند.




ارسال نظرات

صادرات ۷۷۰ میلیون دلاری تهران به اسلام‌آباد در ۹ ماه
دولت برای تحقق همزمان رونق تولید و کنترل تورم برنامه بدهد
ایران واردات برنج از هند را ۴۰ درصد کاهش داد
کسری‌های سه‌قلو در اقتصاد ایران
ناترازی بودجه و بازتولید چالش‌های اجتماعی
پیشنهاد ۲ برابر شدن سقف معافیت مالیاتی حقوق‌بگیران
۴ ریشه اصلی ناترازی بانک‌ها
۲۰ درصد پول گندم کاران هنوز پرداخت نشده است
کاهش ۱۳درصدی ورودی آب به سدها
امروز آخرین مهلت شرکت در مزایده ۲۸۳ اموال تملیکی
قیمت روز گوشی‌های سامسونگ، امروز ۱۶ مهر ۱۴۰۳
قیمت روز خودرو‌های داخلی و خارجی در بازار آزاد دوشنبه ۱۶ مهر ماه ۱۴۰۳
رشد ۹.۴ درصدی تجارت خارجی کشور در تابستان
توضیحات سخنگوی صنعت آب درباره افزایش تعرفه آب
پروازها به حالت عادی بازگشت
هشدار هواشناسی/ رگبار و رعد و برق در ۳ استان جنوبی و شرقی
گزارش جدید دیوان محاسبات از عملکرد مالی ۶ ماهه دولت
تحقق ۹۷ درصدی بودجه سال ۱۴۰۲ سازمان ملی زمین و مسکن
توضیحات مقام مسئول فرودگاه امام درباره لغو پروازهای امشب
پلاک سوم چیست؟ تغییر پلاک خودروها در آینده
ورود دادستانی به گودبرداری جدید نزدیک باغ ملی گیاه‌ شناسی
زمان برگزاری حراج بعدی شمش طلا مشخص شد
تاکید رئیس جمهور بر اصلاح فوری روند فعالیت شرکت‌های دولتی زیان‌ده
حمله احتمالی به ایران چه تبعاتی برای اسرائیل دارد؟
افزایش نسبی دمای هوا از اواسط هفته
سقف معافیت مالیاتی حقوق ۲۴ میلیون تومان می‌شود
پیش‌بینی تولید ۸ میلیون تن مرکبات برای امسال
محدودیت دامنه نوسان، با توجه به شرایط سیاسی، یک اقدام احتیاطی چند روزه است
پشت پرده تعویق انتخابات نظام مهندسی
ریسک‌های تحمیل شده بر بازار از اختیارات سازمان بورس خارج هستند
مالیات ستانی عادلانه رویکرد نظام مالیاتی است
وزیر نفت: تلاشگران صنعت نفت در جزیره خارگ مردانه پای کار ایستاده‌اند
سطح باغات چای کشور ۱۸ هزار هکتار است
حل سریع مساله «جای پارک» به کمک «هوش مصنوعی»
هشدار عضو کمیسیون کشاورزی درباره توسعه فانتزی روستاها
رفع ممنوعیت واردات آیفون باید بررسی شود
یک پنجم متقاضیان وام ودیعه مسکن موفق به دریافت تسهیلات شده‌اند
علت تغییر سقف سوختگیری روزانه بنزین چیست؟
ابهام در حکم فرزین برای ۲ عضو شورای فقهی بانک مرکزی
بررسی موانع اجرایی قانون توسعه و حمایت از صنایع دریایی
افزایش قیمت سکه و طلا به دلیل تنش‌های منطقه است
قیمت مسکن در منطقه ۱۱ تهران چند؟
مطالبات دامداران با تاخیر ۳ ماهه پرداخت می‌شود
تعداد جلسات حراج سکه مرکز مبادله افزایش می یابد
خودرو اکستریم ۴ میلیاردی با دلار ۱۰۰ هزار تومانی عرضه می‌شود؟
اصلاح فاصله نرخ ارز نیما و آزاد، درآمد دولت را افزایش می‌دهد
لزوم توجه به مطالبات منطقی در بازار سرمایه
گرای ۴ زیرساخت حیاتی اسرائیل به فتاح ایرانی
نفت چطور افسار بازار ارز را به دست بانک مرکزی داد؟
«کارایی» در اقتصاد ایران
۱۴۰ کیلو شمش طلا در حراج امروز فروخته شد+قیمت
بانک مرکزی بر محدوده معامله ارز در بازار توافقی نظارت کند
اقساط تسهیلات نهضت ملی مسکن بعد از اتمام پروژه‌ها شروع می‌شود
مدیرعامل شرکت توانیر در سمت خود ابقا شد
بندهای مالی اساسنامه سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای ابلاغ شد
خالی بودن اسکله‌های بنادر هرمزگان از کشتی، صحت ندارد
تماس تلفنی تبلیغاتی ممنوع شد
دیوان محاسبات استقراض برای پرداخت کسری هدفمندی را تایید کرد
کمک ۴۰ میلیارد تومانی مردم ایران به «لبنان»، «غزه» و «یمن»
۷۲ درصد از مالیات مشاغل ماده تبصره ۱۰۰ صفر شد
توصیه به صبر در بورس قرمزپوش
قیمت جدید گوشت قرمز امروز ۱۵ مهر ۱۴۰۳ اعلام شد+ جدول
ورود نخستین خودروهای برقی به ناوگان پلیس راه
سن جدید بازنشستگی اعلام شد/ اعلام جزییات
اعمال محدودیت تردد در محور منجیل- رودبار به مدت ۳ ماه
تعیین تکلیف بیش از ۲۰ همت کالای اموال تملیکی در نیمه نخست امسال
۱۵۰ میلیون تومان وام مسکن به کم‌ درآمدها پرداخت می‌شود
درخواست ۵ شرکت متانولی برای دریافت مجوز تولید بنزین
آموزش خرید سکه طلا از مرکز مبادله ایران + جدول زمانی عرضه
پرونده تخلفات کروز دوباره به جریان افتاد
کاهش قیمت گوشت در گرو تسریع صدور پروانه‌های دامداری
مرکز بهره‌برداری ماموریت‌های فضایی ایران آغاز به کار کرد
بزرگترین بسته محرک اقتصادی چین
قوه قضائیه به پرونده تخلف گسترده ایران‌خودرو ورود می‌کند
قیمت ۱۰۰۰ توکن همستر به تومان چقدر شد؟ آیا همستر رشد می کند؟
وزیر جهاد کشاورزی: ۲۰ درصد از مطالبات گندم کاران باقیمانده است
تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی به کجا رسید؟
ورود موج بارش‌های پاییزی پی در پی به کشور از روز یکشنبه
همه چیز درباره سامانه ثبت نام وام ازدواج ve.cbi.ir + مشاهده وضعیت ثبت نام
آغاز واریز حقوق شهریور بازنشستگان کشوری
فعلا سایپا طرح فروش ویژه ندارد
انتصاب فامیلی در وزارت نفت!
بازار کریپتو تحت تأثیر فدرال رزرو
مردم منتظر کاهش قیمت سکه و طلا نباشند
ثبت نام ایران خودرو ویژه مادران از امروز ۳ مهر
قیمت گوشی موبایل امروز یکشنبه ۸ مهر ۱۴۰۳ + جدول
جایگزین نیسان آبی معرفی شد
نبرد کریدور‌ها در غرب آسیا
اعلام نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح خودرو های فرسوده+ لینک اسامی برندگان/ نتایج طرح مادران کی اعلام می شود؟
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران فردا اعلام می‌شود
اعلام روش ثبت‌نام در سامانه جدید وام قرض‌الحسنه ازدواج
عربستان هدف نفت ۱۰۰ دلاری را کنار می‌گذارد
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران اعلام شد+ لینک اسامی برندگان
ریشه ۱۴۰ هزار اسرائیلیِ آذربایجانی‌تبار در شمال ارس
بازتاب هزینه‌های جنگ برای اقتصاد اسرائیل در گزارش موسسه S&P
شبیخون شبانه همستر/ کاربران متقلب حذف شدند!
مطالبات گندمکاران تا پایان شهریور پرداخت می‌شود
ثبت نام فروش فوق العاده محصولات ایران خودرو+ جدول و شرایط
خبر مهم از صدور احکام همسان سازی حقوق بازنشستگان+ زمان افزایش حقوق
ایرانی‌ها؛ پرمصرف‌اند یا خوش‌مصرف؟
جزییات ثبت نام بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی
شاهسون‌ها در «دشت مغان» چه کردند؟
احکام جدید بازنشستگان تامین اجتماعی چه زمانی صادر می‌شود؟
دامنه نوسان فردا شنبه ۲۴ شهریور چقدر خواهد بود؟
سوال اصلی ما از فرزین در رابطه با وام ازدواج است
آزادسازی واردات آیفون ۴ میلیارد دلار هزینه ارزی دارد
۱۵ مرکز اقتصادی حساس اسرائیل
مطالبات گندم‌کاران و برنامه مجلس برای آنان
ورشکستگی صندوق بازنشستگی کشور در بحران ناترازی
نحوه ثبت نام غیر حضوری وام بازنشستگان تامین اجتماعی
کارگران هم مشمول لایحه کاهش ساعت کاری می‌شوند
یارانه ۱۲۵۰ همتی سوخت در سال ۱۴۰۲
جزئیات واریز وجه برای برندگان ایران خودرو+ مهلت و جدول قیمت
تصمیم جدید دولت درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزئیات
رشد درآمدهای نفتی کشور باوجود اتفاقات اخیر منطقه
جزئیات بدهی میلیاردی «عظیم زاده» به بانک پارسیان
ثبت نام خودرو‌های سایپا از امروز ۲۰ شهریور ۱۴۰۳+جزئیات و شرایط ثبت نام
رویه اولویت‌دهی به فیش‌های در صف تخصیص ارز خودکار شد
آیا نفت به قیمت جهانی به پالایشگاه‌ها فروخته می‌شود؟
درگاه‌های پرداخت صرافی‌های ارز دیجیتال فعال است
الزام ۱۷ بانک به افزایش سرمایه ۵۱۸ همتی برای فرار از ورشکستگی
مجوز افزایش قیمت خودرو صادر شد/ میزان افزایش قیمت‌ها چقدر خواهد بود؟
نهادهای اقتصادی مشمول تعطیلی پنجشنبه نمی‌شوند
تاخیر ۴ روزه در واریز حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
توزیع توکن همستر انجام شد
بن‌بست تامین مالی نهضت ملی مسکن از بانک‌ها/ دولت روش جدید طراحی کند
تحقق خودکفایی با تولید ۱۵ میلیون تن گندم
نتایج قرعه کشی ایران خودرو + اسامی برندگان با کد ملی
ظرفیت بارگیری نفتکش‌ها در بندر صادراتی ماهشهر افزایش می‌یابد
واریز ۴۰ همت از مانده مطالبات گندمکاران با عاملیت بانک کشاورزی
«کاتب» جایگزین «خودنویس» در بازار املاک می‌شود؟
وزیر نفت: برای حضور در بازار نفت و گاز تاجیکستان آماده‌ایم
همتی: گره کور واردات خودرو باز شد
آغاز واریز بزرگ برای این بازنشستگان از امروز ۲۰ شهریور+ جزئیات
پایداری تولید نفت صادراتی در مناطق نفت‌خیز جنوب
ضرورت تسریع در ساخت کریدور هند-ایران-ارمنستان
گزارش

وزارت انرژی آمریکا اعلام کرد؛

یک‌سوم تجارت دریایی نفت جهان زیر سیطره ایران

به اذعان وزارت انرژی آمریکا نزدیک به یک‌سوم تجارت دریایی نفت جهان از طریق تنگه‌ای انجام می‌شود که در جنوب ایران قرار دارد و در باریک‌ترین نقطه تنها ۲۱ مایل عرض دارد.

بررسی آمارهای وزارت بازرگانی پاکستان نشان می‌دهد؛

صادرات ۷۷۳ میلیون دلاری تهران به اسلام‌آباد در ۹ ماه

آمار‌های وزارت بازرگانی پاکستان نشان می‌دهند که صادرات ایران به این کشور در ۹ ماهه نخست سال جاری میلادی با رشد ۲۱ درصدی مواجه شده و به بیش از ۷۷۰ میلیون دلار رسیده است.

ایران واردات برنج از هند را ۴۰ درصد کاهش داد

وزارت بازرگانی و صنعت هند از کاهش ۴۰ درصدی صادرات برنج این کشور به ایران در ۸ ماهه ۲۰۲۴ خبر داد.

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

ناترازی بودجه و بازتولید چالش‌های اجتماعی

نظام حکمرانی نیازمند اتخاذ سیاست‌های راهگشایی است که ناپایداری تامین مالی عمومی را جبران نماید و ازسوی دیگر با مدیریت کارآمد در توزیع اعتبارات، نابرابری‌های اجتماعی را مهار کند.

یادداشت و تحلیل

مهدی آقازاده، کارشناس اقتصادی

«کارایی» در اقتصاد ایران

«کارایی» یک مفهوم اساسی و پایه در اقتصاد است که به استفاده بهینه از منابع برای دستیابی به نتایج مطلوب با حداقل ضایعات اشاره دارد. این مفهوم نقش مهمی در تعیین بهره‌وری و رقابت‌پذیری یک اقتصاد دارد.

حسن حیدری، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس

آثار بلندمدت عدم تناسب دستمزد‌ها بر سرمایه‌های انسانی

شکل‌گیری سرمایه انسانی، فرآیندی بلندمدت و پرزحمت است و پیچیدگی‌های آن نسبت به سرمایه‌گذاری فیزیکی بسیار بیشتر است.

سهیل فضلی، پژوهشگر روابط بین‌الملل:

کریدور شمال-جنوب؛ برنده رقابت در رویای راه ابریشم جدید 

کریدور شمال-جنوب با توجه به جذابیت‌ها، ویژگی‌ها و دستاورد‌های متعددی که خواهد داشت، می‌تواند برگ برنده‌ای برای کشورمان در برابر کریدور شرق-غرب باشد.

حجت بین‌آبادی، پژوهشگر حوزه بودجه و بانکی

بودجه ۱۴۰۴؛ اولین آزمون سخت اقتصادی دولت چهاردهم

رعایت چهار اصل ارتقای سرمایه اجتماعی با تاکید بر ارتباط صادقانه با مردم، قاعده‌گرایی و ایفای بدون‌ نقصان تعهدات، انجام اصلاحات مستمر با نگاه بلندمدت و حمایت از محرومان و توانمندسازی جامعه، به‌ عنوان اصول کلی حاکم بر لایحه بودجه در بخشنامه بودجه ۱۴۰۴ ذکر شده‌ است. 

گفت وگو

محمدامین حق‌گو، کارشناس اقتصادی

دولت برای تحقق همزمان رونق تولید و کنترل تورم برنامه بدهد

کنترل تورم به دو دلیل اصلی به مهم‌ترین مساله اقتصاد ایران بدل شده است؛ دلیل نخست اینکه ارتباط مستقیمی بر معیشت و سفره مردم دارد و دلیل دوم نیز به کارخانه‌های تولیدی و صنعتی باز می‌گردد که در شرایط تورمی، کل زنجیره تولید به واسطه نوسانات قیمتی در تامین مواد اولیه و قیمت نهایی، دچار آسیب می‌شود.

گیتی صادقیان، پژوهشگر اقتصادی

کسری‌های سه‌قلو در اقتصاد ایران

بررسی تاثیر سیاست پولی نشان می‌دهد که سه کسری در ایران برقرار است اما سیاست پولی بر سازوکار شکل‌گیری این کسری‌ها بی‌تاثیر تلقی می‌شود.

حسن حیدری، کارشناس اقتصادی؛

۴ ریشه اصلی ناترازی بانک‌ها

مالکیت بانک‌ها، دخالت دولت در صنعت بانکی، معماری نظام حکمرانی شرکتی در بانک‌ها از ریشه‌های اصلی ناترازی بانک‌ها محسوب می‌شود.

عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران و چین در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

بانک مرکزی بر محدوده معامله ارز در بازار توافقی نظارت کند

عضو هیات رئیسه اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین ضمن تشریح مزیت‌های بازار ارز توافقی، بهبود روند بازگشت ارز حاصل از صادرات فعالان اقتصادی را به عنوان یکی از ویژگی‌های این بازار معرفی کرد.