فایننشال تایمز در گزارشی مطرح کرد؛

سود یک تریلیون دلاری بانک‌های آمریکایی از نرخ بهره بالا

بانک‌های آمریکایی در دو سال اخیر که نرخ بهره در این کشور روندی افزایش داشت، توانسته اند برای سپرده‌های خود نزد فدرال رزرو بهره‌های بالاتری دریافت کنند اما در مقابل نرخ‌های کمتری را به بسیاری از سپرده‌گذاران خود پرداخت کنند؛ این امر موجب سودآوری هنگفت برای بانک های آمریکایی شده است.
سود یک تریلیون دلاری بانک‌های آمریکایی از نرخ بهره بالا
کد خبر:۳۱۶۱

به گزارش اقتصاد معاصر به نقل از فایننشال تایمز، بانک‌های آمریکا در طول دوره دو و نیم ساله اخیر که بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) نرخ بهره را افزایش می‌داد، سودی به ارزش یک تریلیون دلار کسب کردند. این بانک‌ها برای سپرده‌های خود نزد فدرال رزرو بهره‌های بالاتری دریافت کردند، اما نرخ‌های کمتری را به بسیاری از سپرده‌گذاران خود پرداخت کردند.

در حالی که نرخ‌های برخی سپرده‌ها مطابق با نرخ بهره هدف فدرال رزرو که بیش از ۵ درصد بود، افزایش یافت، اما اکثریت قریب به اتفاق سپرده‌گذاران، به‌ویژه در بانک‌های بزرگ مانند جِی‌پی مورگان (JPMorgan) و بانک آمریکا (Bank of America)، بهره‌های بسیار کمتری دریافت کردند. در پایان سه‌ماهه دوم، میانگین بانکی در آمریکا فقط ۲.۲ درصد بهره به سپرده‌گذاران خود پرداخت می‌کرد. این عدد بیشتر از ۰.۲ درصد دو سال پیش است، اما بسیار کمتر از نرخ بهره ۵.۵ درصدی است که بانک‌ها خود می‌توانند از فدرال رزرو دریافت کنند. 

این پرداخت‌های کمتر به سپرده‌گذاران، برای بانک‌ها ۱.۱ تریلیون دلار درآمد اضافی از بهره ایجاد کرد که حدود نیمی از کل درآمدی است که بانک‌ها در آن مدت کسب کرده‌اند. به طور کلی، بانک‌های آمریکایی حدود دو سوم از منافع افزایش نرخ‌های بهره فدرال رزرو از مارس ۲۰۲۲ تا اواسط سال جاری را جذب کردند. آنها نزدیک به ۶۰۰ میلیارد دلار بهره به سپرده‌گذاران پرداخت کردند. این موضوع در تضاد شدید با اروپا است، جایی که برخی دولت‌ها مالیات‌های غیرمنتظره‌ای بر بانک‌هایی که از افزایش نرخ‌های بهره سود می‌برند، اعمال می‌کنند.

می‌توان گفت که بانک‌ها مانند پمپ‌بنزین‌ها هستند که معمولاً قیمت‌ها را سریع افزایش می‌دهند و به کندی کاهش می‌دهند. بانک‌ها نیز در افزایش نرخ‌های پیشنهادی برای سپرده‌ها کند هستند، اما به سرعت آنها را کاهش می‌دهند.

 

در حالی که بسیاری از تحلیل‌گران پیش‌بینی می‌کردند که رقابت از سوی شرکت‌های فناوری مالی و سهولت جابجایی پول توسط مصرف‌کنندگان، بانک‌ها را مجبور به پرداخت سهم بیشتری از نرخ‌های بالاتر به سپرده‌گذاران کند، اما محاسبات فایننشال تایمز نشان می‌دهد که بانک‌ها توانستند بخش زیادی از این مزایا را حفظ کنند.

ورشکستگی بانک سیلیکون ولی (Silicon Valley) و برخی دیگر از بانک‌های میان رده آمریکایی در اوایل سال ۲۰۲۳، بسیاری از بانک‌های کوچک‌تر و متوسط را مجبور کرد تا برای جلوگیری از خروج سپرده‌گذاران، نرخ‌های خود را افزایش دهند. بانک‌های بزرگ‌تر، اما شاهد هجوم نقدینگی بودند که به آنها اجازه داد نیاز به تطبیق نرخ‌های بالاتر در سایر جا‌ها را به تأخیر بیندازند.

هرچند فدرال رزرو روز چهارشنبه ای که گذشت با کاهش نیم درصدی نرخ بهره، شروع به کاهش سیاست‌های پولی خود کرده است، اما سهام بانک‌ها روز پنجشنبه گذشته رشد کرد چراکه سرمایه‌گذاران عقیده دارند نرخ‌های پایین‌تر و اقتصادی نسبتاً سالم، باعث افزایش تقاضا برای وام و رونق فعالیت‌های سرمایه‌گذاری خواهد شد.

ارسال نظرات