فاصله طبقاتی افزایش یافت/ جهش ۲۰۰ درصدی هزینههای زندگی ظرف سه سال
به گزارش اقتصاد معاصر؛ جدیدترین آمار منتشر شده از دخلوخرج خانوادههای شهری و روستایی نشان میدهد در سال گذشته متوسط هزینههای یک خانواده شهری با رشد ۵۰.۶ درصد نسبت به سال ۱۴۰۱ به رقم ۲۰۶ میلیون و ۵۲۵ هزار تومان رسیده است، به بیان دیگر یک خانواده در طول یک ماه زندگی در شهر، به طور میانگین، بیش از حدود ۱۷ میلیون تومان هزینه کرده است. اما در این مدت، هزینههای یک خانواده روستایی رشد کمتری نسبت به شهرنشینان داشته است و با افزایش ۴۰.۳ درصدی نسبت به سال قبل به طور میانگین، ۱۱۰ میلیون و ۶۵۹ هزار تومان بوده است که به ازای هر ماه، حدود ۹ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان میشود.
جهش سه ساله هزینه ها
هزینههای سالانه خانوار شهری و روستایی در مقایسه با پایان سال ۱۳۹۹ به ترتیب ۲۳۲ و ۲۲۴ درصد افزایش داشته است؛ به بیان دیگر هزینههای یک خانواده شهری و روستایی در سال ۱۳۹۹ به طور میانگین در هر ماه، حدود ۵ و ۳ میلیون تومان بوده است ولی در سال ۱۴۰۲ به ترتیب ۱۷ و ۹ میلیون تومان شده است.
سهم خوراکی و غیرخوراکیها در سبد هزینههای خانوادهها
در سال ۱۴۰۲، متوسط هزینههای خوراکی و دخانی شهرنشینها با افزایش ۳۶.۶ درصدی نسبت به سال قبل به رقم ۵۱ میلیون و ۴۷۶ هزار تومان رسیده است. رقمی که برای یک خانواده روستایی به طور متوسط ۴۳ میلیون و ۷۶۹ هزار تومان بوده که نسبت به سال قبل تر، ۳۳.۲ درصد افزایش داشته است.
از سوی دیگر، نگاهی به هزینههای غیرخوراکی خانوارها در سال گذشته نشان میدهد که یک خانواده شهری در سالی که گذشت، به طور میانگین ۱۵۵ میلیون و ۴۸ هزار تومان هزینه غیرخوراکی داشته که در مقایسه به سال قبل تر، ۵۵.۹ درصد رشد داشته است. این عدد برای خانواده روستایی به طور متوسط ۶۶ میلیون و ۸۸۹ هزار تومان برآورده شده است که نسبت به سال ۱۴۰۱، افزایش ۴۵.۴ درصدی داشته است.
درآمدها چقدر بیشتر شد؟
رشد هزینههای خانوادههای شهری و روستایی در شرایطی است که درآمدها نیز در این مدت قد کشیده است. بهگونهای که در سال گذشته، متوسط درآمد یک خانواده شهری با رشد ۵۳.۹ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ به رقم ۲۵۶ میلیون و ۹۳۷ هزار تومان رسیده است. رقمی که نشان میدهد ماهانه به طور متوسط، ۲۱ میلیون و ۴۱۱ هزار تومان به حساب یک خانوار واریز شده است.
از سوی دیگر، یک خانواده روستایی در سال گذشته به طور میانگین ۱۴۹ میلیون و ۲۹۲ هزار تومان درآمد داشته که نسبت به سال ۱۴۰۱، افزایش ۵۱.۴ درصدی را به ثبت رسانده است. این در شرایطی است که درآمد سالانه ۲۵۶ و ۱۴۹ میلیون تومانی شهرنشیان و روستاییها در سال گذشته نسبت به پایان سال ۱۳۹۹، به ترتیب ۲۴۴ و ۲۵۵ درصد رشد داشته است.
زندگی در کدام استان، گرانتر و ارزانتر است؟
اطلاعات مرکز آمار نشان میدهد در سال گذشته، بیشترین درآمد و هزینه برای خانوارهای تهرانی بوده است که به ترتیب (به طور متوسط) ۳۳۰ و ۳۸۱ میلیون تومان درآمد و هزینه داشته اند. در مقابل خانوارهای آذربایجان غربی کمترین درآمد و هزینه را در سال گذشته داشته اند. به گونهای که مردم این استان، سال قبل به طور متوسط ۱۰۷ میلیون تومان هزینه و ۱۶۳ میلیون تومان نیز درامد داشته اند.
اختلاف طبقاتی افزایش یافت
یکی از شاخصهای سنجش نابرابری درآمد جامعه، ضریب جینی است که عددی بین صفر و یک (صفر و صددرصد) است که در آن، صفر به معنی توزیع کاملاً برابر درآمد یا ثروت و یک به معنای نابرابری مطلق در توزیع است.
حال آمار رسمی نشان میدهد در سال گذشته، این شاخص رشد داشته است. بهگونهای که ضریب جینی در سال ۱۴۰۲ به ۰.۳۹۷۹ افزایش یافته است. شاخصی که برای شهرنشینان نیز رشد داشته و به ۰.۳۸۲۰ رسیده است، اما برای خانوارهای روستایی، روند متفاوت بوده و با کاهش نسبت به سال قبلتر به ۰.۳۵۸۳ رسیده است./تابناک