ماکروگیمیفیکیشن «آمریکایی-اسرائیلی» و پایه های اقتصادی ترور اسماعیل هنیه در تهران

با نگاهی جامع به زوایای ترور اسماعیل هنیه، درمی یابیم که پیوست ها و دلالت ها و زمینه های اقتصادی مسئله به شدت پررنگ است.
کد خبر: ۴

اقتصاد معاصر؛ با نگاهی جامع به زوایای ترور اسماعیل هنیه، درمی یابیم که پیوستها و دلالتها و زمینه های اقتصادی مسئله به شدت پررنگ است.

 

زاده شدن ارز جهان روا

باید به عقب تر بازگردیم. ایالات متحده، در ژوئیه ۱۹۴۴ کنفرانس برتنوودز (Bretton-Woods Conference) را ترتیب داد و طی این کنفرانس با وجود مقاومت سایر کشورها، با فشار و اولتیماتوم به کشورهای درگیر جنگ، مرجعیت دلار برای مبادلات جهانی را تثبیت کرد؛ مشروط بر اینکه هر دلار، پشتوانه مقدار مشخصی طلا داشته باشد. در عوض، در اوت ۱۹۴۵ با کشتار فجیع اتمی در ژاپن، اقتدار جبهه خودی را به رخ دشمن کشید و کار جنگ را یکسره کرد.


ارز جهانروا خواص متعددی دارد، و برای منتشرکننده آن ارز مزایای جدی ایجاد میکند. ازجمله اینکه چون در همه دنیا پذیرفته است، و واسطۀ مبادلات بین کشوری قرار میگیرد، حجم عظیمی از آن در دنیا به عنوان ابزار مبادله قابل انتشار است؛ به این معنی که آمریکا بهواسطه این نوع از تقاضای پول، میتواند تا حد اشباع برای مبادله، دلار بدهد و کالا و خدمات بگیرد، بدون اینکه این دلار پشتوانۀ واقعی جدی داشته باشد. به این دلیل است که میبینیم ایالات متحده طی دهههای متمادی، اصطلاحاً تراز تجاری (Balance of trade یا به اختصارBOT) منفی (یعنی حجم واردات بیش از صادرات) دارد؛ و تراز تجاری منفی طی دههها برای این کشور ضایعهای ایجاد نکرده است، درحالیکه چنین شرایطی برای کشورهای عادی قابل تصور نیست؛ چهاینکه کشور دیگر، برای واردات، باید ارز کافی داشته باشد؛ و آن ارز علیالقاعده از صادرات تأمین میشود، و لذا تراز منفی تجاری نمیتواند پایدار و ادامه دار باشد.


برآمدن پترودلار

دو دهه از انعقاد برتنوودز گذشت و متعاقب جنگ در ویتنام و دیگر مسائل، از ۱۹۶۵ شرایط تورمی در آمریکا ایجاد شد و نهایتاً در ۱۵ اوت ۱۹۷۱ ریچارد نیکسون، رئیسجمهور وقت ایالات متحده بهناچار قواعد برتنوودز را زیر پا گذاشت؛ او پشتوانۀ طلا را از دلار برداشت و طی دستوری اعلام کرد که کشورها دیگر نمیتوانند به ازای داراییهای دلاری خود، طلا درخواست کنند. وی گفت:

 


"قدرت پول یک کشور براساس قدرت اقتصادی آن کشور است؛ و اقتصاد امریکا قدرتمندترین اقتصاد دنیاست که با دیگر کشورها فاصله زیادی دارد. بر این اساس من از رئیس خزانهداری خواستم که اقدامات لازم برای دفاع از دلار در مقابل سفتهبازی را انجام دهد. من از رئیس خزانهداری آقای «کانالی» خواستم تا بطور موقت قابلیت تبدیل پذیری دلار به طلا جز داراییهای ارزشمند را به حال تعلیق درآورد."
از اینجا، صاحبان «فد» (The Federal Reserve) - انتشاردهندگان دلار - برای حفظ هژمون ارز جهانروای خود بازیگری جدید به صحنه آوردند: اسرائیل! این رژیم البته کمی پیشتر هم وجود داشت، اما نقش او در منطقه از سالهای ابتدای دهه ۱۹۷۰ جدی شد. در این سالها، طراحی جدیدی با نام پترودلار صورت گرفت. «عمران نزار حسین» اندیشمند مسلمان ساکن آمریکا در این خصوص معتقد است:

 

"در آن زمان طرحی ریختند. استراتژی آنها این بود که یک جنگ ایجاد کنند. جنگ ۱۹۷۳ میلادی که میان اعراب و اسرائیل روی داد با هدف نجات دادن دلار صورت گرفت. در این جنگ روایتهای ظاهری، داستان ظاهری را روایت میکند؛ اما داستان پشتپرده گویای حقایقی دیگر است. انور سادات، رئیسجمهور وقت مصر میدانست که او یکی از هنرپیشههای این بازی است؛ و اسرائیل نیز میدانست که این یک نقشه ساختگی است؛ و این بازی را انجام دادند و توانستند به دنیا بباورانند که این یک جنگ واقعی است. تا جنگ شروع شد کشورهای عربی صادرات نفت خود را قطع کردند؛ و این همان چیزی بود که صهیونیست ها میخواستند. زمانیکه قیمت نفت چهار برابر شد ارزش پول آمریکا هم چهار برابر شد؛ نفت از هر بشکه ۴۰ دلار به ۱۶۰ دلار در هر بشکه رسید؛ و این همان چیزی بود که صهیونیست ها می خواستند. درواقع کشورهای عربی ۴ برابر ثروتمندتر شدند و هنری کسینجر یهودی را گسیل کردند که ملک فیصل، پادشاه وقت عربستان را فریب دهد و متأسفانه او نیز در دام هنری کسینجر افتاد. هنری کسینجر به فیصل گفت تمام چیزی که باید انجام بدهید برای اینکه پولدارتر بشوید این است که فقط و فقط نفت خود را با دلار به فروش برسانید. فیصل این درخواست را قبول کرد و این آغاز «پترودلار» بود."


«ویلیام انگدال» (Frederick William Engdahl) در کتاب «یک قرن جنگ؛ سیاستهای نفتی انگلوآمریکایی و جهان جدید» (A Century of War: Anglo-American Oil Politics and the New World) معتقد است تصمیم اساسی برای نجات دلار در کنفرانس «بیلدربرگ» گرفته شد. وی خاطرنشان میکند این گروه ۸۴ نفره در آن سال در «سالتسجوبادن» (saltsjöbaden hotel) سوئد و با حضور «هنری کیسینجر» وزیر خارجه وقت، «شولتز» (Charlotte Mailliard Shultz) وزیر خزانهداری وقت و «جیمز آکینز» (James Elmer Akins) سفیر وقت آمریکا در عربستان گردآمدند؛ این پیشنهاد نفتی را «والتر لوی» مطرح کرد و افراد فوق مأموران عملیاتی شدن این تصمیم شدند. به این ترتیب آمریکاییها به عنوان نمایندگان سیاسی فدرال رزرو، شوک نفتی را ایجاد و مدیریت کردند. روزنامۀ آمریکایی «ویکتوریا ادووکیت» (The Victoria Advocate) در تاریخ چهارشنبه ۷ جولای سال ۱۹۷۷ درمقالهای با عنوان «ادعای رسوایی قیمت نفت» (oil price scandal claimed) از قول جیمز آکینز، فاش کرد که شاه ایران میگفت ایالات متحده اگر مدافع افزایش قیمت نفت نباشد، لااقل نسبت به آن بیتفاوت است. همچنین در راهاندازی پروژه پترودلار از نقش «ملک فیصل» نیز نمیتوان گذشت. او در توافقی با سیاستمداران ایالات متحده، با گرفتن امتیازاتی – از جمله افزایش حق رأی در صندوق بینالمللی پول – بر انجام معاملات نفتی با دلار پای فشرد و پروسۀ پترو دلار را اجرا کرد. اکنون پس از 40 سال از گذشت این رویداد، هنوز تقریباً تمام نفت خام دنیا و فرآوردههای آن کماکان به دلار معامله میشود.

 

ماکرو-گیمیفیکیشن

اسرائیل یک دولت درجهدو است که به مدد سحر و جادوی تصویرگری غرب بالا آمد و برکشیده شد، با این هدف اساسی که سطح تنش را در منطقه بالا نگاه دارد، و منافع ابرکمپانیهای چندملیتی را که بخصوص در آمریکا حضور دارند، تأمین نماید. ساختارهای سیاسی متلاطم کشورهای همسایه فلسطین نیز مؤید این مدعاست. طی هشت دهه اسراییل توانسته نقش تنشآفرین خود در منطقه را بهخوبی ایفا کند.
بنابراین یک ماکروگیمیفیکیشن بین اسرائیل و آمریکاییهای ذینفع برقرار است: اسرائیل سطح تنش را بالا نگاه میدارد، همواره از ایران و مسلمانان برای کشورهای توسعهیافته تصویر یک هیولای دهشتناک و بربرصفت میسازد و این تصویر را به مدد شبکۀ رسانههای جهود بزک میکند، تفرقه و اختلال در روابط بین کشورها و گروههای اسلامی را سامان میدهد، عمیقترین ابرپروژههای امنیتی و نظامی – مانند تأسیس ساواک (به روایت حسین فردوست) و موارد دیگر - را در این منطقه به بهترین نحو پیش میبرد؛ و به این ترتیب مسیر را هموار میکند، که علاوه بر نفع کوتاهمدت اما کلان کمپانیهای غربی (مانند مهماتسازیها و تاجران اسلحه)، منافع بزرگتر و پایدارتر آنان – مانند تثبیت جایگاه دلار - نیز تأمین شود. در عوض این خدمات، آمریکا این دولت را برساخته و حیات او را تضمین و پشتیبانی کامل میکند و تمام مشکلات او را یک تنه پاسخ میدهد. این دو همدیگر را متوازن پیش میبرند و کاستی و قوت هریک، با کاستی و قوت دیگری کاملاً همبسته است. اینجا این نکتۀ کلیدی معنا مییابد که «وقوع هیچ جنگی بدون پیوست اقتصادی معنا ندارد»! 


درماندگی آمریکا و اسرائیل
آمریکاییها و اسرائیلیها در گرداب سختی درماندهاند: هفتم اکتبر، یک گروه کوچک فلسطینی، بدون اینکه از سوی اعراب و حتی هموطنانشان در کرانۀ باختری (تا همین حالا) تأیید شوند، اولین حمله به داخل خاک اسرائیل را از سال ۱۹۴۸ تا آن تاریخ به سامان رساندند، و کل معادلات نظامی و امنیتی منطقه را تغییر دادند، و حفرهای بزرگ در ماکروپروژه و آرایش پیشساخته مشترک آمریکایی-اسرائیلی ایجاد کردند. واقعیت میدان را ببینید:

 

سرزمین موعود دیگر هرگز برای ساکنان آن حتی امن نیست؛ از شمال توسط لبنان، و از جنوب توسط غزه تهدید میشود؛ اینها جز تهدیدات از سوی سوریه و ایران و عراق و یمن است! مقادیر معتنابهی از شمال و جنوب اسرائیل از سکنه خالی شده، و مهاجران سکنیگزیده در آن مناطق، اکنون در بدترین شکل، کار و زندگی خود را از دست دادهاند و در اقامتگاههای موقت مرکز اسرائیل ساکنند؛ مهاجرت معکوس قطعی است؛ اقتصاد کشور دچار اختلال جدی شده است؛ دریا، به روی این کشور تقریباً بسته شده، و اقتصاد اسرائیل تنها به مدد تنفس مصنوعی برخی کشورهای منطقه کموبیش زنده مانده؛ فرسایش بصورت روزافزون، اسرائیل را به سوی اضمحلال میبرد. به معنی واقعی کلمه این کشور دیگر جای زندگی نیست! 


در یورش تاریخی اسراییل به غزه هم، با وجود اینکه خاک بخش اعظم این سرزمین به توبره کشیده شده، واضح است که اسرائیل به همه اهدافش دست پیدا نکرده است. تونلها، گروههای مجاهد فلسطینی، مسئلۀ اسرای دربند حماس و ... همگی در جای خود باقی است. 
به این ترتیب اسرائیل نتوانسته مقاومت مردمی نهادینهشده در غزه را و بغض فروخفته و فزایندۀ مردم این سرزمین را خاموش کند. حتی این حجم از کشتار سبعانه، تنها حدود ۴۰ هزار نفر را به شهادت رسانده و تا حذف دومیلیون و اندی دیگر راه درازی در پیش است، که توان اسرائیل، طبعاً آن را تکافو نخواهد کرد.

 

در ابعاد بینالمللی نیز مذاکرات و آرایش جدید صلح با کشورهای عرب منطقه، و سفارتهایی که یکی پس از دیگری گشوده میشد، از بین رفته است. حتی آیندۀ موضوعات فرامنطقهای که یک جزء کوچکش اسرائیل بود به محاق رفته؛ مانند کریدور «عربمد» که در گرو عادیسازی روابط اعراب با اسراییل بود، و اکنون از حیّز انتفاع افتاده و تقریباً از دستور کار خارج شده است. 


تمام این «تغییر نظم» نتیجۀ رویارویی با گروههای کوچکی است که با توان اندک و با سلاحهای انفرادی و راکتهای ارزانقیمت در برابر اسرائیل ایستادهاند. اسرائیل در بدترین شرایط تاریخ خود قرار دارد.


شرایط آمریکا هم بهتر از اسرائیل نیست. آمریکایی که زمانی ابرقدرت و آقای دنیا بود، و حرکت یک ناو این کشور از پرلهاربر در غرب یا فلوریدا در شرق، یا حتی حجم کیف دستیِ رئیس «فِد»ش معادلات دنیا را تغییر میداد (واقعاً در زمان ریاست آلن گرینسپن (Alan Greenspan) بر فد چنین بود!)؛ یا اینکه به همراه متحدانش در «ناتو» تا چندی پیش پشت دیوارهای کرملین سنگر گرفته بود، اکنون حتی از رویارویی با کشور کوچک و جنگزده و بیرمق سوریه بهشدت احتراز دارد؛ پایگاهها و نیروها و امکانات ابرقدرت سابق برای اولین بار از جنگ دوم جهانی، توسط موشکهای یک کشور دیگر مورد هجمه قرار میگیرد؛ سپس از عراق و افغانستان با سرشکستگی خارج شده، و سنگرهای اقتصادی کلیدی را یکبهیک به کشورهای نوظهور اقتصادی مانند چین و اندونزی و هند و ویتنام وامیگذارد؛ و برگهای برنده، حتی متحدان استراتژیک و گاوهای شیرده خود را به چین میبازد؛ و از پس هر انتخاباتش «ترور» یا «شورش خیابانی» یا «سقوط کنگره» درمیآید، که بهوضوح نشانگر انحطاط و زوال آن جامعه است. جنگ واقعی میان آمریکا و کمپانیهای چندملیتی نوظهور – که بخصوص در چین و هند خانه دارند – در جریان است. به نظر میرسد دور نیست که این اتحادیۀ سنجاقشده از ایالتهای متلوّن، از هم بگسلد. «انفعال مرگبار» توصیف دقیقی از شرایط امروز آمریکاست.


حملۀ تروریستی در تهران - ابعاد، دلالتها و زمینه ها

اکنون، ترور اسماعیل هنیه را میتوان بهدرستی تحلیل کرد. این ترور قطعاً با عاملیت اسرائیل و پشتیبانی فنی آمریکا انجام شده است. چرا؟ 

 

۱. آمریکا و اسرائیل هر دو نیازمند افزایش تنش هستند. درمورد اسرائیل نوشتیم. هم در ابعاد داخلی و هم خارجی، اسرائیل نیازمند تغییر معادلات جنگ و لااقل تصویر کردن یک نمای ناقص و معوج و کاریکاتوری از پیروزی، برای فرار از تصویر یک شکست قطعی است. آمریکا هم با توجه به تنشهای هویتی، نیازمند صدور تنشهای داخلیِ متعددش به بیرون از مرزهاست. هژمون دلار باید پایدار بماند، اقتصاد بحرانزده و ایالتهای بهزور سنجاقشده، و التهابات سیاسی باید جایگزین خارجی داشته باشد و مهمتر از همۀ اینها منطقهای که آمریکا را – حتی از کشور افغانستان – پس زده، نباید برای چین و رقبای دیگر آمریکا امن بماند. 


۲. تنش نباید تمامعیار باشد. در شرایطی که عرض شد، هم آمریکا و هم اسرائیل، عمیقاً از رویارویی تمامعیار با ایران (و کوچکتر از ایران) احتراز دارند. ابعاد و نسبت گروه مسلح کوچک یورشبرنده در هفتم اکتبر را با کشور ایران مقایسه کنید. احتمالاً رویارویی تمامعیار (All-out War) جبهۀ مقاومت با اسرائیل، برای جبهۀ مقاومت هزینۀ سنگینی خواهد داشت، اما موجودیت اسرائیل، و منافع پایۀ آمریکا را صدها برابر عمیقتر از فردای هفتم اکتبر به چالش خواهد کشید. پس استراتژی در این مرحله، استراتژی اقدام پایینتر از سطح درگیری کامل (Gray Zone Strategy) است. ترور شهید سلیمانی، شهید فخریزاده، و بعدتر شهدای دیگر ایرانی، همگی در همین سطح تحلیل میشود.
۳. موضوع احیای همبستگی طیف نزدیک به کامالا هریس با اسرائیل نیز مطرح است. در تنش بین ایران و اسرائیل، طبعاً هریس به نفع اسرائیل موضع خواهد گرفت. پس این اقدام برای متأثر کردن انتخابات آمریکا نیز کارکردهایی دارد.


۴. به نظر میرسد پاسخهای گذشتۀ ایران به اسرائیل بهقدر کافی «بازدارنده» نبوده، و پاسخ جدید باید «سختتر» از گذشته باشد. بیم آن میرود که استمرار این شرایط، به ارتقاء سطح تهدیدها و گسترش اقدامات اسرائیل به ارکان نظام و افراد کلیدی ایران و محور مقاومت بینجامد.
۵. اسرائیل تا جایی ماندگار است که گیمیفیکیشن پیشگفته ماندگار است؛ و ارتباط وثیق و مثالزدنی آمریکا و اسرائیل تا جایی ادامه دارد که این رژیم، منافع گروههای خاص آمریکایی را تأمین کند. طبعاً وقتی اسرائیل کارکرد خود را از دست بدهد، عدم پشتیبانی آمریکا، و طبعاً سقوط اسرائیل، حتمی خواهد بود.

 

به نظر میرسد اینکه دو استراتژیست بزرگ دنیای کنونی – هنری کیسینجر و همچنین رهبر انقلاب– از پایان اسرائیل سخن میگویند، به دلیل پایان این گیمیفیکیشن است.


چالشهای اقدام ناگزیرِ متقابل، برای ایران چه خواهد بود؟ به بازارها نگاه کنید: حاکمیت از ابزارهای حکمرانی کافی برای ساماندادن به اقتصاد کشور کمبهره است. حاصل اینکه بازار قاچاق و فساد و رانت و سوداگری و فرار سرمایه و انتظارات مخرب و اقتصاد غیررسمی و ... داغ است. طبعاً اهرم قدرتمند «انتظارات بازیگران اقتصادی داخلی» در پی جنگ فعال خواهد شد و چنانچه پاسخ بازدارنده و کافی وجود نداشته باشد، قیمت ارز و بهتبع آن سایر قیمتها دچار شوک افزایشی خواهند شد؛ و برعکس اگر مانند تهاجم اخیرمان به خاک فلسطین اشغالی این پاسخ با اقتدار نسبی توأم باشد، پاسخ بازارها آرامش و اعتماد و رشد خواهد بود.


یک چالش دیگر هم وجود دارد: انتظارات خارجی! اخیراً و در پیآمد اقدامات شهید رئیسی در گشایشهای بینالمللی – مانند بریکس و شانگهای و اقدامات منطقهای و غیره – پس از مدتها پای گروههای تجاری خارجی، بخصوص چینیها به کشور باز شده است. مراودات صاحب این قلم با گروههای خارجی نشان میدهد که این گروهها بهوضوح ایران را کشوری ناامن و عقبمانده میدانند، و از مشاهداتشان در اولین سفر به ایران معمولاً شگفتزده میشوند. یکی از این گروهها نقل میکردند که ما تا پیش از سفر به ایران اینطور فکر میکردیم که شما با گاری و ارابه جابهجا میشوید! گروه دیگر در اقامتگاه خود در محلۀ اوین تهران تمهیدات امنیتی ویژه تدارک دیده بود که در شبیخون تروریستهای مسلح ایرانی تابآوری داشته باشد! خب، این تصویر چوله از فرهنگ و زندگی و امنیت و رفاه ایرانی، در پی جنگ با اسرائیل در کوتاهمدت تشدید خواهد شد؛ مگر آنکه اثرات بلندمدت ثبات و اقتدار کشور، بر این فضا غالب شود.

 

جمع بندی
نگاه به دلالتهای اصلی موضوع، ما را از گمراهی و سردرگمی میرهاند و از کنش و واکنش نادرست ما جلوگیری خواهد کرد. هر طراحی که برای پاسخ به ترور اتفاق بیفتد – چه جنگ مستقیم، چه افزایش فشار مقطعی، چه افزایش فشار فرسایشی، چه کاهش تمام این موارد – باید واقعبینانه و ناظر به حل مسائلی باشد که اصالتاً و واقعاً طرفین درگیر آن هستند.




ارسال نظرات

تامین اجتماعی از بیمه کارگران سر باز زد؟
دومین شهرک مولد شیلاتی راه‌اندازی می‌شود
یارانه دهک‌های چهارم تا نهم واریز شد
مشکلات رفع تعهدات ارزی واردکنندگان با ایجاد تبصره حل شود
نتیجه بیست و یکمین حراج اوراق مالی اسلامی دولتی اعلام شد
انتصاب مدیرعامل‌های شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت، نفت مناطق مرکزی و شرکت نفت و گاز
نیازی به خرید حمایتی تخم‌مرغ در بازار نداریم
کاهش معاملات مسکن زمینه‌ساز تشدید در بازار شد
خرید تضمینی گندم ۱۷ درصد افزایش یافت
چرخش بازار سهام به نفع خریدار از میانه هفته کاری که گذشت ثبت شد
حراج سکه مرکز مبادله دوم مهر ماه برگزار می‌شود
توزیع روزانه مرغ تهران به ۱۵۰۰ تن رسید
اسقاط ۱۴۰ هزار خودروی فرسوده در ۶ ماه
قیمت سکه و طلا در بازار آزاد ۲۹ شهریور ۱۴۰۳
تبادلات مالی قاره آفریقا به ۱۵۰۰ میلیارد دلار رسید
۹۰ میلیارد تومان کالا‌های اموال تملیکی در حراج‌های برخط به فروش رفت
تورم عمده‌فروشی در هند کاهش یافت
پس از لبنیات، رب گوجه‌فرنگی هم گران شد
بن‌بست تامین مالی نهضت ملی مسکن از بانک‌ها/ دولت روش جدید طراحی کند
فرصت‌های زیادی در حوزه کشاورزی تانزانیا معرفی شده است
سند راهبردی صنعت شیرینی و شکلات ایران رونمایی شد
آیا با ۳ میلیارد تومان می‌توان در تهران خانه خرید؟
به‌روزرسانی سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان اتوبوسی تا ۲ ماه آینده
سرنوشت نامعلوم برنامه افزایش سرمایه بانک‌ها
ترافیک در محور چالوس و هراز سنگین است
قطعا با تعطیلی پنجشنبه‌ها مخالفیم
سیگنال مهم گروسی به بازار ارز/ کف قیمتی دلار باز هم شکسته می‌شود؟
بورس در حال احیا شدن است
قالیباف: اجازه نمی‌دهیم هیچ تصمیمی خارج از مدار برنامه هفتم توسعه گرفته شود
بازار کریپتو سبز پوش شد
عارف: راهبرد دولت چهاردهم، کاهش تورم و جلوگیری از افزایش قیمت کالاهای اساسی است
این افراد مشمول دریافت یارانه اول مهر می‌شوند
مطالبه ۲۹ همت مالیات از محل کشف فرار مالیاتی
وزارت صمت برای کاهش ارزبری موبایل چه کرد؟
جذابیت سرمایه‌گذاری خارجی در بخش انرژی‌های تجدیدپذیر ایران
۵۴ درصد از مسکن‌های روستایی مقاوم سازی شده است
به روزرسانی سامانه پایش تردد ناوگان اتوبوسی تا دو ماه آینده
افزایش محسوس دمای هوا از ابتدای مهر؛ تشدید بارش‌ها در ۱۲ استان
قیمت مسکن طی یک سال اخیر ۱۷ درصد رشد داشته است
قیمت انواع خودرو‌های داخلی امروز پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳
فرصت بخشودگی بدهی‌های مالیاتی به اتمام رسید
«مکانیزاسیون» نقش قابل توجهی در تامین امنیت غذایی دارد
بار ترافیکی در آزادراه تهران-کرج تا پایان سال کاهش می‌یابد
از کند شدن رشد اقتصادی تا ناتوانی مردم در خرید مسکن
همچنان ۲ شرکت سود سهام عدالت را واریز نکردند
افزایش ظرفیت تولید نیروگاهی و رفع محدودیت‌های شبکه از اولویت‌های گذر از پیک برق ۱۴۰۴
ثبت قراردادهای خرید و فروش مسکن در سامانه خودنویس تکمیل شد
تب خرید ملک ایرانی‌ها در ترکیه افتاد
همتی:تغییر پاسخگویی به مطالبات جامعه است
قیمت تلویزیون‌های محبوب در بازار شهریور ۱۴۰۳
بوی برجام به بازار فردوسی رسید
درخواست بیش از یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی
تشدید بارش‌ها تا هفته آینده در نوار غربی کشور
آمار جالب از تعداد خانواده‌هایی که خودروی شخصی دارند
واردات خودروهای کارکرده لغو می شود؟
توسعه سالانه ۲۰ هزارهکتار باغ زیتون در برنامه هفتم
اولین نقض قانون بانک مرکزی در دولت چهاردهم!
بازار خودرو مشتری ندارد
بررسی مجدد لوایح مرتبط باFATF در مجمع تشخیص محدودیتی ندارد
آقای وزیر؛ حواستان هست برای چه کسانی حکم می‌زنید؟
الزام صدور صورتحساب الکترونیکی از اول مهرماه
اعلام ۴ بازیگر قدرت در سهام فولادی‌ بورس
تاثیر ناترازی انرژی در تولید خودرو
کاهش حداقلی قیمت خودرو‌های داخلی
بخشودگی جرائم مالیاتی به پرونده‌های هیئت‌های حل اختلاف هم رسید
یک واحد ۶۰ متری نوساز در محله‌های مختلف تهران چند؟
وزیر اقتصاد: دولت برای رفع ناترازی‌ها برنامه دارد
رشد صادرات میلگرد و گندله سنگ‌آهن در کنار اُفت فروش سایر محصولات زنجیره فولاد
آغاز واریز حقوق شهریور بازنشستگان کشوری
پشت پرده نفوذ در مرکز ارسال پیام پیجرها
سقوط پول اسرائیل پس از انفجار پیجرها در لبنان
یارانه ۴۷۰ همتی دولت به گاز/ صنعت و نیروگاه بیشترین دریافت‌کنندگان گاز
قیمت جدید محصولات سایپا 28 شهریور
پرداخت ۶ هزار میلیارد تومان سود به حساب سهامداران
ایستگاه تزریق گاز مارون عملیاتی شد
ثبت بیش‌از یک میلیون قرارداد اجاره در سامانه خودنویس
رد پای سیاست مالی ضدتورمی دولت سیزدهم در رشد اقتصادی بهار ۱۴۰۳
کشاورزان استفاده از بذر مرغوب و بوجاری را در دستور کار قرار دهند
اعزام بیش از ۸۱ هزار زائر عمره از ۱۵ فرودگاه
کاهش ۱۴ واحد درصدی سوددهی فولاد امیرکبیر کاشان
صدور بیش از ۵ هزار شناسه یکتا در درگاه ملی مجوز‌های کسب و کار
تزریق ۲۷ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی‌ها به بورس امروز
استفاده از متانول برای تولید بنزین
امکان عرضه برق نیروگاه‌های کوچک‌مقیاس‌ از طریق بورس فراهم شد
احداث ۵۷ میلیارد مترمکعب مخزن سد برای ذخیره سیلاب ها و روان‌آب‌ها
بلاتکلیفی ۵۰۰ میلیون دلار ثبت سفارش خودرو
مپنا اوراق اجاره منتشر می‌کند
هشدار نارنجی هواشناسی به ۹ استان +ورود سامانه بارشی جدید از جمعه
انتصاب فامیلی در وزارت نفت!
فعلا سایپا طرح فروش ویژه ندارد
مردم منتظر کاهش قیمت سکه و طلا نباشند
آغاز واریز حقوق شهریور بازنشستگان کشوری
اعلام نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح خودرو های فرسوده+ لینک اسامی برندگان/ نتایج طرح مادران کی اعلام می شود؟
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران فردا اعلام می‌شود
انتصاب فامیلی در وزارت نفت!
اصلی‌ترین منبع انرژی جهان در سال ۲۰۲۳ چه بود؟
نبرد کریدور‌ها در غرب آسیا
مطالبات گندمکاران تا پایان شهریور پرداخت می‌شود
خبر مهم از صدور احکام همسان سازی حقوق بازنشستگان+ زمان افزایش حقوق
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران اعلام شد+ لینک اسامی برندگان
احکام جدید بازنشستگان تامین اجتماعی چه زمانی صادر می‌شود؟
دامنه نوسان فردا شنبه ۲۴ شهریور چقدر خواهد بود؟
ثبت نام فروش فوق العاده محصولات ایران خودرو+ جدول و شرایط
مطالبات گندم‌کاران و برنامه مجلس برای آنان
سوال اصلی ما از فرزین در رابطه با وام ازدواج است
مجوز افزایش قیمت خودرو صادر شد/ میزان افزایش قیمت‌ها چقدر خواهد بود؟
وعده‌های اقتصادی مسعود پزشکیان
آزادسازی واردات آیفون ۴ میلیارد دلار هزینه ارزی دارد
تصمیم جدید دولت درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزئیات
واریز ۴۰ همت از مانده مطالبات گندمکاران با عاملیت بانک کشاورزی
نتایج قرعه کشی ایران خودرو + اسامی برندگان با کد ملی
نهادهای اقتصادی مشمول تعطیلی پنجشنبه نمی‌شوند
منابع تولید برق ده اقتصاد بزرگ جهان
تقویت ارزش پول ملی؛ مسئله‌ای اساسی و بلندمدت
تاب‌آوری بالای بازار ارز در پیچ‌وتاب شوک‌های سیاسی
ثبت نام خودرو‌های سایپا از امروز ۲۰ شهریور ۱۴۰۳+جزئیات و شرایط ثبت نام
آغاز واریز بزرگ برای این بازنشستگان از امروز ۲۰ شهریور+ جزئیات
همتی: گره کور واردات خودرو باز شد
تاخیر ۴ روزه در واریز حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
بهره‌وری تخصیص منابع با ارتقای نظام اعتبارسنجی
جزئیات واریز وجه برای برندگان ایران خودرو+ مهلت و جدول قیمت
ضرورت دیپلماسی اقتصادی با همسایگان و تشکیل زنجیره ارزش منطقه‌ای در دولت چهاردهم
اعلام اسامی برندگان قرعه کشی ایران خودرو+ لینک اسامی برندگان
بنزین بانک‌ها روی آتش لاتاری خودرو
خوداتکایی و ارزش سالانه یک میلیارد یورو، آورده زنجیره تولید بذر در کشور 
همه چیز درباره ارز اربعین
اشاعه اقتصاد رفاقتی، توسعه نابرابری اجتماعی
۶ ظرفیت همکاری اقتصادی ایران و عراق
مجتمع معدنی و صنعتی مس سونگون ورزقان
نتایج قرعه‌کشی طرح مادران ایران‌ خودرو منتظر پاسخ ثبت‌ احوال
رویه اولویت‌دهی به فیش‌های در صف تخصیص ارز خودکار شد
 زنگ خطر بیکاری در آمریکا به صدا درآمد 
افزایش صادرات گاز روسیه به چین و تغییر معادلات در بازار انرژی
ورود سامانه بارشی جدید به کشور از پایان هفته
واریز مطالبات گندمکاران از مرز ۱۶۰ همت گذشت
همسان‌سازی حقوق بازنشستگان به کجا رسید؟
اوکراین در یک قدمی ورشکستگی/ اوراق قرضه یورویی بلای جان زلنسکی شد
تحولات تجاری جهان در آینه موقعیت ژئواکونومیک ایران
رشد تولید گندم همزمان با رشد ۱۷ درصدی خرید تضمینی
ریزش آوار بورس بر سر سرمایه گذاران
جزئیات تازه از رسوب خودرو‌ها در گمرک منطقه ویژه بم
برنامه پاک‌نژاد شبیه اوجی است؟
یارانه ۱۲۵۰ همتی سوخت در سال ۱۴۰۲
بریکس و نظم نوین اقتصاد جهانی
شاخص فضای کسب و کار در دولت سیزدهم بدتر شد/ «محدودیت اینترنت» عامل اصلی
اعلام شرایط فروش بلیت پروازهای اربعین
خشکی تالاب گاو خونی منشأ ریز گرد‌ها و آلودگی هوا‌ی استان اصفهان
خروج سرمایه از چین تا کجا ادامه می‌یابد؟
۹۹ درصد بذر مورد نیاز کشور در داخل کشور تولید می‌شود
۸ پیش‌شرط‌ برای شروع «جراحی اقتصادی»
۱۳ توصیه رهبر انقلاب به دولت چهاردهم
عقب‌نشینی باکو از کریدور زنگزور؟
افت تولید و فروش بنگاه‌ها/ قطعی برق و کمبود نقدینگی متهمان اصلی
عوامل ناترازی بنزین چیست؟
روایتی مستند از استقراض روزانه بانک آینده از بانک مرکزی
کودتا علیه سازمان جامعه اقتصادی کشور‌های غرب آفریقا
آغاز واریز حقوق شهریور بازنشستگان تامین اجتماعی +جدول اولویت ها
فرصت‌سوزی ۱.۲ میلیارد دلاری
انتقال پایتخت اقتصادی، عبور از بن‌بست توسعه
تولید محصولات لبنی ؛ صنعتی حساس و استراتژیک در صنایع غذایی کشور
کوچ تسهیلات مسکن به سمت ساخت و ساز
شرایط فروش فوق‌العاده و اقساطی ۲ خودرو از امروز ۲۰ شهریور ۱۴۰۳ +جدول قیمت
کدام لوازم خانگی بیشترین مصرف برق را دارند؟
بورس، دوباره جان می‌گیرد؟
تذکر به دولت درباره اجرای قانون همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزئیات
شیر کیلویی ۱۸ هزار تومان، لبنیات را ۲۵ تا ۳۰ درصد گران می‌کند
تغییر جهت شاخص کل بورس در معاملات اخیر/ تحول بورس نیازمند تصمیمات کلان است
ساخت‌و‌ساز در فاز رکودی
تداوم کاهش نرخ اخزا/ اخزا وارد کانال ۲۹ درصد شد
اعلام نتایج قرعه‌کشی طرح مادران ایران خودرو امروز ۲۵ شهریور
وضعیت جاده‌های کشور امروز ۱۸ شهریور ۱۴۰۳
ایست مقام پولی به دور باطل افزایش نرخ‌های بهره
عوارض خروج از کشور گران شد
چگونه عوامل متعدد بازار کریپتو را تحت فشار قرار دادند؟
کاهش ۱۰/۲ درصدی سرمایه‌گذاری در املاک چین
گزارش

بن‌بست تامین مالی نهضت ملی مسکن از بانک‌ها/ دولت روش جدید طراحی کند

برآوردها نشان می‌دهد شعار ساخت ۴ میلیون مسکن دولت سیزدهم با وجود اظهار نظرهای مسؤولان سابق شکست خورده است. به اعتقاد مهرداد بذرپاش بانک‌ها بیشترین ضربه را به نهضت ملی مسکن زدند. سوال اصلی اینجاست که بهانه همکاری نکردن بانک‌ها تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟ آیا وقت آن نرسیده که یا تصمیم جدیدی اتخاذ شود؟

گزارش اخیر مرکز آمار ترکیه نشان می‌دهد؛

تب خرید ملک ایرانی‌ها در ترکیه افتاد

میزان خرید ملک توسط ایرانیان در ترکیه طی ۸ ماه سال ۲۰۲۴ به کمترین میزان ۶ سال اخیر رسیده است؛ تغییرات در قوانین مهاجرتی ترکیه، افزایش قیمت املاک و نوسانات اقتصادی در ایران و ترکیه نقش مهمی تداوم روند کاهشی خرید ملک توسط ایرانیان در کشور داشته است.

چرا اجازه تسهیلات ۳ میلیارد دلاری به شرکت ملی داده شد؟

اولین نقض قانون بانک مرکزی در دولت چهاردهم!

تصویب تسهیلات ۳ میلیارد دلاری بانک مرکزی به شرکت ملی نفت، جهت افزایش ظرفیت ۲۵۰ هزار بشکه‌ای تولید نفت خام در حالی در شورای اقتصاد به تصویب رسیده که این مصوبه مغایر با بند الف ماده ۶۳ قانون بانک مرکزی است.

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

یارانه ۴۷۰ همتی دولت به گاز/ صنعت و نیروگاه بیشترین دریافت‌کنندگان گاز

طبق محاسبات انجام شده، دولت سالانه ۴۷۰ همت برای تامین گاز پایدار به مشترکان پرداخت می‌کند که بخش نیروگاه و صنعت بیشترین مصرف‌کننده آن هستند.

یادداشت و تحلیل

رضا احسانی، پژوهشگر اقتصادی

تبارشناسی منازعات دوگانه «لیبرال-کمونیست»

این یکی، آن دیگری را «کمونیست» خطاب می‌کند و دیگری این یکی را «نئولیبرال»! اما واقعیت این است که هر دو با هم کم‌وبیش همسو هستند و هوشمندی سیاست‌گذار می‌تواند نقاط درست و غلط هر یک را سرند کند.

مهدی حاجی‌وند، کارشناس بازار سرمایه

رشد ناپایدار بورس در میان مشکلات نقدینگی

رشد ناپایدار امروز شاخص بورس و نماگر‌های اصلی بازار پس از چند روز روند منفی، در حالی اتفاق افتاده است که مشکلات اصلی بازار سرمایه ریشه در کمبود نقدینگی دارد.

احسان قمری، کارشناس اقتصادی

پاشنه‌آشیل بازار توافقی ارز چیست؟

بازار توافقی ارز در راستای تاکید هر چه بیشتر بانک مرکزی بر سیاست‌های تثبیتی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران تشکیل و صادرکنندگان خرد، ضمن خروج از سامانه نیما، قادر خواهند بود تا ارز خود را در این بازار، عرضه نمایند.

صابر آذر، کارشناس ارشد بازار سرمایه

وام عشقی و گمشده مسؤولیت اجتماعی

وام عشقی مجید عشقی، پرده‌ای بر افتاده از یک نمایش طنز بود که از قضا هزینه مالی و معنوی گزافی در منافع عمومی جامعه و به طور خاص، سهامداران و ذی‌نفعان بازار سرمایه داشت.

گفت وگو

کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر» مطرح کرد:

بورس در حال احیا شدن است

یک کارشناس بازار سرمایه گفت: اگر متغیر‌های بنیادی بازار تغییر نکند و ریسک سنگینی نیز بر بازار تحمیل نشود انتظار می‌رود بورس در ۶ ماه دوم سال حداقل در جایگاه ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد قرار گیرد و قله‌های جدیدی را قبل از سال ۱۴۰۴ به ثبت برساند.

رئیس موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»:

«مکانیزاسیون» نقش قابل توجهی در تامین امنیت غذایی دارد

رئیس موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی بیان کرد: دیدگاه ما برای اراضی کوچک‌مقیاس از جنس «کشاورزی معیشتی» است که در صورت ورود ادوات مکانیزه به آن، کشاورزان این بخش می‌توانند نقش قابل توجهی در امنیت غذایی کشور ایفا کنند.

سخنگوی کمیسیون اجتماعی در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

نهادهای اقتصادی مشمول تعطیلی پنجشنبه نمی‌شوند

سخنگوی کمیسیون اجتماعی گفت: با توجه به ایراد شورای نگهبان به تعطیلی شنبه، تصمیم کمیسیون تعطیلی پنجشنبه شده است.

رئیس اتحادیه طلا و جواهر در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

انس جهانی ۵ دلار افزایش یافت

رئیس اتحادیه طلا و جواهر عنوان کرد: در اولین روز باز شدن بازار جهانی، شاهد افزایش ۵ دلاری انس طلا بودیم.