برنج ایرانی گران میشود؟
به گزارش اقتصاد معاصر؛ واردات برنج خارجی از ابتدای مرداد امسال ممنوع شد و بخشی از محصولات که با تأخیر وارد گمرکات کشور شدهاند تا برطرف شدن ممنوعیت، مجوز ترخیص برای آنها صادر نمی شود. همین مسئله موجب گرانی برنج ایرانی یا حذف برنج از سفرههای افراد کم بضاعت که قدرت خرید برنج ایرانی را ندارند میشود.
رصد خبرنگار تابناک از قیمتهای موجود در بازار و فروشندگان آزاد و اینترنتی نشان میدهد که قیمتها اندکی تغییر داشته است؛ به طوری که هر کیلو گرم برنج طارم محلی کیلویی ۱۴۲ هزار تومان، برنج کشت دو طارم کیلویی ۱۶۶ هزار توان، هر کیلو برنج هاشمی ۱۴۴ هزار تومان، هر کیلو برنج دم سیاه ۱۵۵ هزار تومان در بازار امروز قیمت گذاری شده اند.
این فروشنده برنج به خبرنگار تابناک گفت: از زمان ممنوع شدن واردات برنج، قیمت برنج داخلی تغییر کرد و قیمت برنج پاکستانی هم به دلیل نایاب شدن به طور قابل ملاحظهای افزایش یافته است به طوری که قیمت برنج پاکستانی درجه یک از کیلویی ۶۵ هزار تومان به کیلویی ۸۱ هزار تومان رسید و قیمت برنج پاکستانی درجه ۲ هم ازکیلویی ۴۵ هزار تومان به ۷۰ هزار تومان رسیده است.
وی در خصوص احتمال افزایش قیمت برنج داخلی بیان کرد: احتمال میرود با ممنوعیت واردات برنج خارجی مصرف برنج داخلی افزایش یابد و قیمت آن به دلیل افزایش تقاضا گران شود.
مجتبی شیرقاضی، دبیر انجمن واردکنندگان برنج در این خصوص گفته بود که برداشت و خرید و فروش برنج به صورت سنتی انجام میشود و این شیوه قطعا هم گرانی و هم رکود را به همراه دارد چرا که قدرت خرید برنج ایرانی وجود ندارد.
علیرضا شاه میرزایی، معاون تجارت و خدمات وزیر صمت نیز در نامهای به فرحی، قائم مقام وزیر در امور بازرگانی و دبیر ستاد تنظیم بازار کشور با اشاره به موضوع رسوب برنج در گمرکات بر ضرورت اتخاذ تدابیر برای بازار ملتهب برنج تاکید کرد.
وی در این نامه آورده است: با توجه به انباشت برنجهای پشت گمرک و ناترازی برنامه واردات وزارت جهاد کشاورزی با نیاز واقعی کشور، پیش بینی خالی شدن بازار از برنج وارداتی پس از ماههای محرم و صفر که بالاترین پیک مقطعی تقاضای این کالا در کشور است؛ متأسفانه محقق شده و اکنون علاوه بر برنج وارداتی بازار اقلام برنج ایرانی نیز دچار التهاب شده و با افزایش قیمت و بعضاً کمیابی مواجه شده و در صورت تداوم این وضعیت احتمال بروز بحران در بازار برنج و سرایت به سایر بازارها قابل پیش بینی است. باوجود ثابت ماندن نرخ ارز ترجیحی و همچنین قیمت جهانی برنج وارداتی نسبت به سال گذشته و باوجود تمام تمهیدات نظارتی تاکنون شاهد افزایش حدود ۵۰ درصدی قیمت برنج وارداتی در سطح بازار بودهایم.
با توجه به اینکه برنج خارجی مورد مصرف مستقیم۶ دهک کم برخوردار درآمدی کشور است و این کالا همواره به عنوان محور امنیت غذایی و دومین کالای استراتژیک کشور مطرح بوده بنابراین اتخاذ تدابیر فوری در این راستا عاجل و ضروری به نظر میرسد./تابناک