گزارش صندوق بین‌المللی پول از ۱۰ شاخص کلان اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۴

صندوق بین‌المللی پول با بررسی ۱۰ شاخص کلان اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۴، از رشد ۳.۶ درصدی بخش غیرنفتی اقتصاد ایران، رکوردشکنی تولید گاز، صادرات روزانه ۱.۵ میلیون بشکهای نفت و افزایش ۲.۲ میلیارد دلاری تراز حساب‌های جاری ایران در این سال خبر داد.
گزارش صندوق بین‌المللی پول از ۱۰ شاخص کلان اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۴
کد خبر:۶۸۰۳

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ صندوق بین‌المللی پول در گزارشی موسوم به «چشم‌انداز اقتصادی منطقه خاورمیانه و آسیای مرکزی» به بررسی وضعیت اقتصادی ۳۲ کشور منطقه در سال ۲۰۲۴ میلادی پرداخته است.

 

بر اساس این گزارش، متوسط رشد اقتصادی ۳۲ کشور خاورمیانه و آسیای مرکزی در سال ۲۰۲۴، برابر با ۲.۴ درصد خواهد بود و ایران نیز رشد ۳.۷ درصدی را در این سال تجربه خواهد کرد که بالاتر از متوسط منطقه‌ای بود. 

 

متوسط رشد اقتصادی کشورهای نفتی منطقه نیز ۲.۵ درصد برآورد شده و اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۳، رشد ۵ درصدی را تجربه کرد.

 

رشد ۳.۶ درصدی بخش غیرنفتی اقتصاد ایران در ۲۰۲۴ 

بخش غیرنفتی ایران با رشد ۳.۶ درصدی در سال ۲۰۲۴، مواجه می‌شود که نسبت به سال گذشته تغییری نخواهد داشت. انتظار می‌رود متوسط رشد بخش غیرنفتی کشورهای نفتی منطقه نیز مانند سال قبل  ۳.۸ درصد باشد.

 

بخش نفتی ایران نیز که سه سال متوالی در دولت سیزدهم، رشد قابل توجه بالای ۱۰ درصد را تجربه کرده بود، در سال جاری میلادی نیز ۳.۱ درصد رشد می‌کند. این در حالی بوده که رشد بخش نفتی منطقه منفی ۰.۷ درصد پیش‌بینی شده است.

 

تولید گاز ایران رکورد می‌زند 

صندوق بین‌المللی پول انتظار دارد تا تولید نفت ایران در سال جاری میلادی ۱۰۰ هزار بشکه افزایش یابد و به ۳.۱ میلیون بشکه در روز برسد. این در حالی است که در سال قبل نیز تولید نفت ایران، بر اساس آمار صندوق بین‌المللی پول، ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یافته بود.

 

تولید گاز ایران نیز طی سال‌های اخیر و با وجود تحریم‌های آمریکا روند صعودی خود را ادامه داده است. ایران در سال ۲۰۲۳ معادل ۴.۹ میلیون بشکه در روز نفت و گاز تولید کرده بود و انتظار می‌رود تا این رقم در سال جاری به معادل ۵.۱ میلیون بشکه در روز افزایش یابد که رکورد جدیدی محسوب می‌شود. 

 

صندوق بین‌المللی پول: صادرات نفت ایران به ۱.۵ میلیون بشکه در روز می‌رسد 

بر اساس آمار صندوق بین‌المللی پول، صادرات نفت ایران در سال ۲۰۲۳، تقریبا ۵۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یافت و به ۱.۴ میلیون بشکه در روز رسید. امسال نیز این نهاد بین‌المللی انتظار دارد که صادرات نفت ایران، ۱۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یابد و به ۱.۵ میلیون بشکه در روز برسد.

 

سودان، مصر و ایران رکورددار تورم در خاورمیانه و آسیای مرکزی 

بر اساس این گزارش  نرخ تورم ایران در سال جاری میلادی به ۳۱.۷ درصد کاهش می‌یابد. نرخ تورم ایران در سال ۲۰۲۳ بالغ بر ۴۰.۷ درصد اعلام شده بود.

 

متوسط نرخ تورم کشورهای منطقه در سال ۲۰۲۴ بالغ بر ۱۴.۶ درصد پیش‌بینی شده است. سودان با نرخ تورم ۲۰۰ درصدی، بالاترین نرخ تورم میان کشورهای منطقه در سال ۲۰۲۴ را خواهد داشت و مصر با ۳۳.۳ درصد قبل از ایران و در رتبه دوم خواهد بود.

 

رشد نقدینگی دوباره صعودی می‌شود 

رشد نقدینگی در ایران طی سال ۲۰۲۳ کاهشی شده و به ۲۴.۳ درصد رسیده بود. در سال پیش از آن، این رقم ۳۱.۱ درصد اعلام شده بود اما صندوق بین المللی پول انتظار دارد که در سال ۲۰۲۴، رشد نقدینگی در ایران دوباره صعودی شود و به ۲۷.۶ درصد برسد. متوسط رشد نقدینگی در منطقه ۱۵.۵ درصد خواهد بود که بسیار کمتر از ایران است.

 

پیش‌بینی صادرات ۱۲۱ میلیارد دلاری ایران در سال ۲۰۲۴ 

بر اساس آمار صندوق بین‌المللی پول، صادرات کالا و خدمات ایران در سال ۲۰۲۴ با افزایش ۱۱ میلیارد دلاری نسبت به سال قبل از آن مواجه شده و به ۱۲۱ میلیارد دلار خواهد رسید. صادرات ایران در سال پیش از آن نیز ۳ میلیارد دلار افزایش یافته و به ۱۱۰ میلیارد دلار رسیده بود.

 

به همین ترتیب، واردات کالا و خدمات ایران که در سال ۲۰۲۳ به ۹۹ میلیارد دلار افزایش یافته بود، در سال ۲۰۲۴ نیز به ۱۰۹ میلیارد دلار خواهد رسید که افزایش ۱۰ میلیارد دلاری نسبت به سال ۲۰۲۳ خواهد داشت. 

 

افزایش ۲.۲ میلیارد دلاری تراز حساب‌های جاری ایران 

تراز حساب‌های جاری ایران در سال ۲۰۲۳ بالغ بر ۱۰.۳ میلیارد دلار بوده که صندوق بین‌المللی پول انتظار دارد، این رقم در سال ۲۰۲۴ به ۱۲.۵ میلیارد دلار افزایش یابد که حاکی از رشد ۲.۲ میلیارد دلاری است.

 

تراز حساب‌های جاری، یکی از نشانه‌های سلامت اقتصاد هر کشور محسوب می‌شود. ایران در سال ۲۰۲۳ در رتبه ۶ منطقه از نظر میزان تراز حساب‌های جاری قرار داشته است. همچنین امارات با تراز حساب‌های جاری ۵۴.۸ میلیارد دلاری در رتبه نخست منطقه از این نظر قرار گرفت. 

ارسال نظرات