استاد اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس مطرح کرد؛

اثرناپذیری اقتصاد ایران از انتخابات آمریکا به دلیل عضویت در شانگهای و بریکس

استاد اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس گفت: شرایط امروز اقتصاد ایران با سال ۹۷ متفاوت است، ما از سال ۹۷ زمینه‌های مساعدی برای مقابله با تحریم‌ها و جلوگیری از تاثیرات آنها فراهم کرده‌ایم که شامل تقویت روابط اقتصادی با کشور‌های آسیای مرکزی و همچنین عضویت در شانگهای و بریکس است.
اثرناپذیری اقتصاد ایران از انتخابات آمریکا به دلیل عضویت در شانگهای و بریکس
کد خبر:۶۹۹۵

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ مرتضی عزتی، استاد اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس در تشریح عوامل موثر بر وضعیت این روزهای اقتصاد کشور اظهار داشت: سال ۹۷ که خروج از برجام اتفاق افتاد، ما اقدام به باز کردن یک سری روزنه‌های جدید کردیم که این روزنه‌ها تحت نظارت و کنترل آمریکا نبود البته این اطلاعات مد نظر را داشته و دارد اما نمی‌تواند آنها را کنترل کند؛ به عنوان مثال، ما یک شرکت نفتی در سوریه داریم و از آنجا نفت صادر می‌کنیم؛ پالایش می‌شود و در سوریه به فروش می‌رسد. این روند تحت تاثیر تحریم‌ها قرار نمی‌گیرد یا حداقل تاثیر کمی دارد، مگر این که حواشی پیش بیاید؛ مثلا نفت در میان راه توقیف شود یا شرکت‌ها حاضر نباشند نفت ما را جابه‌جا کنند. 

وی افزود: ما همچنین شرکت‌هایی در چین، مالزی و اندونزی تاسیس کرده‌ایم. این شرکت‌ها به تدریج فعال و موجب کاهش اثرات شوک‌های جدید شدند، چرا که بسیاری از این مسیر‌ها که اکنون داریم، دیگر تحت نظارت و کنترل آمریکا نیستند. به همان اندازه که از نظارت و کنترل آمریکا برای اعمال تحریم‌ها خارج شویم، اثر آن شوک‌ها کمتر خواهد بود.

به گفته عزتی، اگر ترامپ به ریاست‌جمهوری آمریکا بازگردد، ممکن است، ذهنیت فعالان اقتصادی که از این تحولات آگاه نیستند، به گونه‌ای باشد که فکر کنند شرایط مشابه گذشته خواهد بود اما واقعیت این است که شرایط امروز ما با سال ۹۷ متفاوت است، ما از سال ۹۷ به تدریج تغییراتی ایجاد کرده‌ایم و شرایط امروز زمینه‌های مساعدی برای مقابله با تحریم‌ها و جلوگیری از تاثیرات آنها فراهم کرده است. این زمینه‌های مساعد شامل تقویت روابط اقتصادی ما با کشور‌های آسیای مرکزی و همچنین بحث شانگهای و بریکس هستند، به ویژه شانگهای که برای ما موثرتر از بریکس محسوب می‌شود، زیرا بریکس شامل کشور‌هایی بوده که ممکن است، روابط اقتصادی آنها تحت نظارت آمریکا باشد اما روابط اقتصادی با کشور‌هایی مانند ازبکستان، تاجیکستان، قزاقستان، چین، روسیه و افغانستان که تحت نظارت شدید آمریکا نیستند و درصد قابل توجهی از فعالیت‌های اقتصادی آنها می‌تواند بدون ارتباط با آمریکا انجام شود، مهم محسوب می‌شود. 

وی افزود: به علاوه، شرکت‌هایی که ما در این کشور‌ها داریم و فقط با ایران مبادله می‌کنند، زمینه‌ای فراهم کرده‌اند که اگر اتفاقی مشابه بازگشت ترامپ رخ دهد، شوکی به اندازه سال‌های ۹۷ و ۹۸ به اقتصاد ایران وارد نشود.

ارسال نظرات