تاثیر مستقیم بورس بر رشد اقتصادی/ دولت میتواند به صورت مثبت در بورس مداخله کند
محمد غفوری، کارشناس و فعال بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد معاصر ضمن بیان مشوقهایی که میتواند اعتماد را برگرداند، گفت: تصمیمات کلان اقتصادی اگر به نفع بنگاههای تولیدی گرفته شود میتواند تاثیرگذار باشد. در بازار سرمایه کشور ۷۰۰ بنگاه اقتصادی وجود دارد که تاثیر زیادی بر تولید ناخالص داخلی دارد.
این فعال بازار سرمایه افزود: رشد تولید ناخالص داخلی بر رشد اقتصادی تاثیرگذار خواهد بود، دولت چهاردهم باید برنامههای کلانی برای بازار سرمایه داشته باشد.
ریسکهای سرمایه گذاری همچنان وجود دارد
غفوری با بیان اینکه هنوز سایه ریسکهای سیستماتیک از بورس برداشته نشده است، گفت: هنوز ریسکهایی مانند جنگ و تنشهای سیاسی در بازار سرمایه ایران وجود دارد و به دلیل کم عمق بودن بازار سرمایه ایران ریسکهای این چنینی تاثیر زیادی بر بورس دارد.
غفوری با اشاره به این نکته که همان گونه که دولت میتواند مداخله منفی علیه بورس داشته باشد میتواند مداخله مثبتی هم داشته باشد، گفت: اگر ریسکهای سیاسی را کنار بگذاریم و بازار را از داخل تحلیل کنیم به این نتیجه میرسیم که دولت می تواند مداخله مثبت نیز در بازار داشته باشد و با مداخله مثبت افزایش حاشیه سودسازی شرکتها را شاهد باشیم، البته دولت میتواند مانند قبل بدون در نظر گرفتن حاشیه سود شرکتها قیمتهای دستوری را اعمال کند و هرگونه دخالت دولت بدون در نظرگرفتن حاشیه سود شرکتها غلط است.
کاهش فاصله دلار نیما و بازار آزاد راهی برای رشد بورس است
این کارشناس بازار سرمایه افزود: هر چقدر فاصله دلار نیما و دلار بازار آزاد کم شود مشوق خوبی برای ورود پول به بازار سرمایه است، در روزهای اخیر نرخ ارز شرکتهای فولادی افزایش یافته و باعث افزایش سودآوری این نوع شرکتها شده است، علاوه بر آن در چند روز گذشته افزایش ضریب اعتباری کارگزاریها و تزریق نقدینگی بانکها به بورس را شاهد بودیم که اقدامات خوبی است.
پیشنهاد تزریق ۱۰ درصد سپردههای بلند مدت بانکی به بورس
محمد غفوری در پایان گفت: تزریق ۵ تا ۱۰ درصد سپردههای بلند مدت بانکها به بازار سرمایه میتواند ورودی پول به بازار سرمایه را شدت بخشد؛ از این راه هم بانک سود میکند و هم بازار میتواند با ورود پول تحرک داشته باشد، متاسفانه بازار هنوز تقاضای خوبی ندارد و مادامی که ارزش معاملات به بالای ۵ هزار میلیارد تومان نرسد وضعیت بازار پرتقاضا نخواهد بود.