
الاکلنگ شاخص بورس در ارتفاع 2 میلیون واحد
اقتصاد معاصر- مهدی حاجیوند: بعد از ریزش بیش از 5 درصدی شاخص کل بورس در جریان معاملات روز چهارشنبه و شنبه گذشته که ناشی از ریسک سیستماتیک مسائل منطقه ای رخ داد، سرانجام پس از انتقادات و فشارهای اهالی رسانه، سازمان بورس دامنه نوسان سهام در بورس و فرابورس را به مثبت و منفی یکدرصد و صندوقهای سهامی را به مثبت و منفی ۲درصد تا پایان هفته جاری کاهش داد.
تصمیمی که کارشناسان معتقدند باید روز چهارشنبه گذشته اتفاق میافتاد و هر چند دیرهنگام، اما فعلا مانع از دست رفتن ارتفاع 2 میلیون واحد برای نماگر بازار سرمایه شده است. این در حالی است که شاخصکل بورس تهران در جریان معاملات دیروز خود و در نخستین روز اعمال محدودیت دامنه نوسان با افت حدود 1000 واحدی مواجه شد.
پیش از آغاز معاملات بازار سرمایه در روزجاری، شرکت فرابورس ایران نیز با صدور اطلاعیهای اعلام کرد حجم مبنای 1 برای نمادهای مشمول در این بازار حذف و تمامی نمادهای حاضر در بازارهای فرابورس ایران، مطابق فرمول تعیین حجم مبنا معامله خواهند شد که این موضوع نیز روند کاهش و افت قیمتها در این نمادها را آهستهتر خواهد کرد.
این تصمیم درست هم با تاخیر گرفته و اجرای شد تا نشان دهد متولیان بازار سرمایه در تصمیمگیریها و پیشبینی حوادث اثرگذار بر بازار سرمایه یا از تحلیل مناسبی برخوردار نیستند و یا این که واکنش آنها به اتفاقات و رخدادهای اثرگذار بر این بازار کند است و با تاخیر انجام میشود.
با همه این تفاسیر در حالی معاملات امروز بازار سرمایه با رشد حدود هزار واحدی شاخص بورس تا نیمههای روز معاملاتی پیگیری شد که در نهایت نماگر بازار سرمایه با افت بیش از هزار واحدی به کار خود پایان داد تا نشان دهد تعادل و الاکلنگ شاخص بورس در ارتفاع 2 میلیون واحد که مرز روانی مهمی برای این بازار محسوب میشود، نیمبند است.
نگاهی به حواشی بازار سرمایه نشان میدهد در نگاه سرمایهگذاران و سهامداران وزن ریسکهای سیاسی، کماکان بالا است. این در شرایطی است که با وجود آن که دولت جدید تا کنون حمایت جدی را از بازار سرمایه بهعمل نیاورده است، فعلا یکی از معماهای بازار سرمایه کماکان اعلام کابینه دولت چهاردهم و مشی اقتصادی آنها میباشد.
از دیگر سو، تحولات بازارهای جهانی نیز نیمنگاهی از سمت فعالان بازار سرمایه به سوی خود جلب کرده است، به عنوان نمونه انتشار دادههای NFP و تضعیف اقتصاد آمریکا، طی چند روز گذشته سبب شد تا با کاهش شاخص دلار، انس جهانی طلا رشد خوبی را بهثبت برساند.
همچنین هر چند افزایش تنشهای سیاسی و نظامی در دنیا، حامی رشد قیمت انس طلای جهانی شد، اما دادههای ضعیف در اقتصاد چین نیز روی دیگر تداوم رکود در جهان است و این مولفهها حکایت از تداوم رکود در اقتصاد جهانی دارد.
افزون بر این ثبات نرخ بهره در آمریکا و افزایش نرخ بهره در ژاپن نیز حکایت از آن دارد که زمان شروع سیاست انبساطی مبهم است، و اگر رویکرد انقباضی در جهان پایان نیابد، احتمال بهبود درآمد شرکتهای داخلی نیز پایین است و نمیتوان رشد دلاری سود خالص شرکتهای داخلی را تا مدتی نامعلوم متصور شد.
در هر حال آنچه این روزها سایه خود را بر سر بازار سرایه کشور بیش از هر مولفه دیگری سنگین کرده است، تحولات سیاسی خاورمیانه در پی ترور اسماعیل هنیه است و در مقابل عدمحمایت مجدد آمریکا از اسرائیل و لحن تند جو بایدن با نتانیاهو، احتمال یک تنش گسترده و جدی در منطقه را تا حدودی کاهش داده است.
از این رو باید منتظر ماند و دید عاقبت این تنشها چه خواهد بود و چه زمانی این ریسک از بازار سرمایه کنار میرود؟