ورود پول به همه ابزارهای سرمایهگذاری بورس/ بازده بازارهای سهامی مثبت شد
به گزارش اقتصاد معاصر؛ در حال حاضر به جز بازار اوراق مشتقه، بازارهای فیزیکی کالایی و...، دستکم ۸ ابزار مالی برای سرمایهگذاران خرد در مجموعه بازار سرمایه ایران در حال فعالیت است. این بازارها شامل؛ بازار معاملات سهام بیش از ۷۰۰ شرکت و ناشر پذیرفته شده در بورس و فرابورس، همچنین صندوقهای کالایی، مشتمل بر طلا و زعفران، صندوقهای سهامی، صندوقهای با درآمد ثابت، مختلط، اهرمی بازارگردانی و صندوق در صندوق، هستند. به باور کارشناسان، این ابزارهای مالی فرصتهای متنوعی را در اختیار سرمایهگذاران با ریسکپذیریهای متفاوت قرار داده است.
مثبت و منفی
آمار معاونت نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار از عملکرد هفته منتهی به ۲۳ آبان ۱۴۰۳ نشان میدهد: در شرایطی که میانگین بازده بازار سهام، در این دوره برابر مثبت ۶.۴ درصد بوده است، صندوقهای با درآمد ثابت توانستهاند به طور میانگین بازده مثبت ۰.۵ درصدی را کسب کنند. در عین حال بالاترین بازدهی هفتگی در میان صندوقهای درآمد ثابت ۲.۵ درصد و کمترین بازدهی ۰.۳ درصد بوده است.
بررسی دادههای محاسبه شده نشان میدهد؛ این صندوقها توانستهاند در هفته قبل، بیش از ۳۲ هزار میلیارد تومان منابع را جذب کنند. در همین هفته بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان از این صندوقها خارج شده است؛ بنابراین خالص ورود و خروج پول به مجموعه صندوقهای درآمد ثابت فعال در بازار سرمایه، بیش از ۱۸۰۰ میلیارد تومان بوده است. در مقایسه با هفته گذشته ورود پول به صندوقهای درآمد ثابت کمتر بوده و بررسی ورودی دیگر ابزارهای مالی نشان میدهد تمایل سرمایهگذاران به دیگر ابزارهای مالی، بیشتر بوده است.
اهرمی و غیر اهرمی
در این هفته، بازده صندوقهای سهامی (به غیر از صندوقهای اهرمی) بیشترین بازده را در میان تمام صندوقهای سرمایهگذاری داشتهاند و بازده ۶.۱ درصدی را به ثبت رساندهاند. این صندوقها با ورود ۷۵۷ میلیارد تومان پول و خروج ۴۰۶ میلیارد تومان منابع، خالص ورود و خروج ۳۵۱ میلیارد تومانی را تجربه کردهاند. در میان صندوقهای سهامی بیشترین بازدهی با ۱۰.۶ و کمترین بازدهی با ۲.۱ درصد به ثبت رسیده است.
صندوقهای اهرمی نیز در این بازه زمانی میانگین بازده ۴.۹ درصد را به ثبت رساندهاند. آمار دریافتی نشان میدهد؛ با ورود بیش از ۲۰۰۰ میلیارد تومان پول به صندوقهای اهرمی و خروج حدود ۹۰۰ میلیارد تومان، صندوقهای مزبور، خالص ورود ۱۱۰۰ میلیارد تومانی را تجربه کردهاند. به این ترتیب، بعد از صندوقهای بادرآمد ثابت بیشترین میزان جذب منابع را به خود اختصاص دادهاند. یک صندوق اهرمی با ۶.۷ بیشترین و صندوق اهرمی دیگری با ۳.۵ درصد کمترین بازدهی را نشان میدهند.
مختلط و صندوق در صندوق
آمار معاونت نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار نشان میدهد؛ در هفته یادشده، بازده هفتگی صندوقهای مختلط نیز مثبت ۲.۹ درصد بوده است. در این هفته، سرمایهگذاران با ورود بیش از ۳۹ میلیارد تومان و خروج حدود ۷.۴ میلیارد تومان پول، خالص ورود و خروج ۳۲.۵ میلیارد تومانی را، در بازار این ابزار مالی، به ثبت رساندهاند. بیشترین و کمترین بازدهی نیز در میان این صندوقها ۶ و ۱.۹ درصد بوده است.
صندوق در صندوقها نیز بازده مثبت ۱.۶ درصد را به ثبت رساندهاند. خالص ورود و خروج این صندوقها نیز مثبت بوده است. طبق محاسبات انجام شده، سرمایهگذاران در این ابزار، با ورود بیش از ۵۱ میلیارد تومان و خروج حدود ۳۴ میلیارد تومان پول، خالص ورود و خروج ۱۶ میلیارد تومانی را به ثبت رسانده اند. بیشترین بازدهی ۱۰.۲ و کمترین بازدهی نیز منفی ۰.۷ درصد بوده است.
زعفران و طلا
برخلاف صندوقهای مبتنی بر سهام، صندوقهای کالایی در این هفته روندی نزولی را تجربه کردهاند. مجموعه صندوقهای زعفران بازده منفی ۳.۵ درصدی را به ثبت رساندهاند. این صندوقها توانستهاند ۱۰۲ میلیارد تومان منابع تازه جذب کنند.
مجموع صندوقهای طلا نیز در این هفته بازده منفی ۴.۲ درصدی را به ثبت رساندهاند. صندوقهای طلا در این هفته بیش از ۸۲۰ میلیارد منابع جذب کردهاند و در همین بازه حدود ۶۴۰ میلیارد تومان خروج منابع داشتهاند. خالص ورود و خروجی منابع از صندوقهای طلا هم ۱۸۵ میلیارد تومان بوده است.