
آب مصرفی در کشاورزی ۷ میلیارد مترمکعب کمتر میشود

صفدر نیازی، معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد معاصر در خصوص تهدید شوری خاک و منابع آب زیرزمینی در کشورمان اظهار داشت: شوری خاک به دلایل مختلفی از جمله برداشت آب شور از لایههای عمیق زمین و کاهش منابع آبی در دسترس بخش کشاورزی افزایش یافته است. همچنین، عدم آبشویی مناسب اراضی کشاورزی و استفاده نادرست از کودها از عوامل موثر در افزایش شوری خاک هستند.
وی افزود: طی سالهای اخیر، سطح اراضی شور کشاورزی از ۶.۵ میلیون متر مکعب به ۱۰.۵ میلیون متر مکعب رسید. برای کاهش شوری خاک، نیازمند مدیریت منابع آبی، استفاده صحیح از کودها و برنامهریزی جهت آبشویی اراضی هستیم.
نیازی درباره برنامه وزارت جهاد برای مدیریت چاههای غیرمجاز بیان کرد: براساس آمار، حدود یک میلیون و ۲۰ هزار چاه در کشور وجود دارد که از این تعداد، مجموع ۴۳۰ هزار چاه مجاز، فعال در بخش کشاورزی هستند و ۲۳۰ هزار چاه برقی بوده و بقیه با سوختهایی مانند گازوئیل و سایر سوختها کار میکنند. در مقابل، حدود ۶۰۰ هزار چاه غیرمجاز شناسایی شده که بخشی از آنها خشک شده یا از مدار خارج شدهاند. بخش عمدهای از این چاههای غیرمجاز در مناطق شمالی کشور قرار دارند و اغلب چاهها نیز کمعمق و کوچک هستند.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی تاکید کرد: حجم آبی که از چاههای غیرمجاز برداشت میشود، بنا به آمار وزارت نیرو حدود ۷ تا ۸ میلیارد متر مکعب هستند. مدیریت این چاهها نیازمند همکاری نزدیک با وزارت نیرو و تدوین برنامههای دقیق اجرایی خواهد بود.
وی در خصوص مصرف آب در بخش کشاورزی بیان کرد: در آبیاری کشاورزی، اصطلاحی به نام هدررفت آب وجود ندارد، زیرا آبهایی که مصرف گیاه نمیشوند، به سفرههای زیرزمینی نفوذ کرده و مجددا وارد چرخه آب میشوند.
نیازی ادامه داد: بر اساس تحقیقات انجام شده، میزان مصرف آب در بخش کشاورزی کشور حدود ۷۲ میلیارد متر مکعب است که برنامهریزی شده است، این عدد تا پایان برنامه هفتم توسعه به ۶۵ میلیارد متر مکعب کاهش یابد. این هدف از طریق بهینهسازی روشهای آبیاری و همکاری با وزارت نیرو برای تحویل حجمی آب قابل دستیابی خواهد بود.