تحلیلگران آمریکایی: سیاست فشار حداکثری علیه ایران دیگر خریدار ندارد

تحلیلگران آمریکایی معتقدند که در دوره دوم ریاست‌جمهوری ترامپ، او با چالش‌های جدیدی در برابر ایران مواجه است چون حمایت کشور‌های منطقه از سیاست‌های فشار حداکثری کاهش یافته و ایران به لحاظ اقتصادی مقاوم‌تر شده و روابطش با همسایگان در حال بهبود است ضمن آنکه آینده دیپلماسی میان دو طرف نامشخص باقی مانده است.
تحلیلگران آمریکایی: سیاست فشار حداکثری علیه ایران دیگر خریدار ندارد
کد خبر:۹۳۱۴

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ تحلیلگران آمریکایی اذعان می‌کنند دونالد ترامپ در دوره دوم ریاست جمهوری خود برای احیای سیاست فشار حداکثری علیه ایران با واقعیات و شرایط جدید مواجه است و کشور‌های منطقه از این سیاست حمایت نمی‌کنند.

به گزارش رادیو ملی آمریکا، دونالد ترامپ که در دوره اول ریاست جمهوری خود تحریم‌های سخت گیرانه‌ای را علیه ایران اعمال کرد و با خروج از برجام سیاست فشار حداکثری را علیه این کشور در پیش گرفت دوباره سکان اداره کاخ سفید را در دست می‌گیرد.

او هنوز نگفته است که چه برنامه‌ای برای دور دوم ریاست‌جمهوری‌اش در قبال ایران دارد، اما مسلما شرایطی که هم اکنون بر منطقه خاورمیانه حاکم است بسیار متفاوت با دوره اول ریاست جمهوری ترامپ است. برخلاف انتظار سیاستمداران آمریکایی، ایران در برابر سیاست فشار حداکثری تاب آوری بالای خود را به اثبات رسانده است و دیگر تحریمی نیست که از سوی دستگاه سیاسی آمریکا علیه ایران اعمال نشده باشد.

رادیو ملی آمریکا در رابطه با سیاست‌های احتمالی دولت آینده ترامپ در قبال ایران گفت‌وگویی با دانا استرول معاون سابق دستیار وزیر دفاع آمریکا در امور خاورمیانه و دو تن از تحلیلگران این کشور پرداخته است که اذعان دارند هم اکنون شرایط حاکم بر منطقه متفاوت از دوره اول ترامپ است.

رادیو ملی آمریکا: رئیس جمهور ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری اش به وعده انتخاباتی خود مبنی بر خروج ایالات متحده از توافق شش کشور با هدف محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران عمل کرد. دولت او همچنین تحریم‌های شدیدی را علیه این کشور اعمال کرد. همه اینها بخشی از یک کمپین به اصطلاح فشار حداکثری برای تغییر رفتار ایران بود. ترامپ برنامه‌های خود را برای ایران در دوره دوم ریاست‌جمهوری اش فاش نکرده است، اما اطرافیانش چه نشانه‌هایی را ارائه می‌کنند؟

استرول: آنها مطمئنا در مورد اعمال تحریم‌های گسترده برای فلج کردن اقتصاد ایران صحبت می‌کنند. کمپین فشار حداکثری یک تاکتیک است و تیم ترامپ پایان بازی خود را با ایران بیان نکرده است. آیا آنها می‌خواهند برنامه هسته‌ای ایران را از بین ببرند، حرکت ایران به سمت توانایی ساخت سلاح هسته‌ای را متوقف کنند، ایران را مجبور به توقف سرمایه‌گذاری روی بازیگران منطقه‌ای در سراسر خاورمیانه کنند؟ اینها سوالات واقعی بی پاسخ هستند.

رادیو ملی آمریکا: برایان کاتولیس، یکی از تحلیلگران ارشد موسسه خاورمیانه در واشنگتن دی سی، می‌گوید که منطقه خاورمیانه بسیار متفاوت از زمانی است که ترامپ اولین دوره ریاست جمهوری اش را برعهده داشت. آن زمان جنگ در غزه و لبنان و حملات پینگ پنگی موشکی بین اسرائیل و ایران اتفاق نیفتاده بود. به گفته او بازگرداندن کمپین فشار حداکثری می‌تواند این بار با باد‌های مخالفی مواجه شود.

برایان کاتولیس: بازگشت فشار حداکثری می‌تواند برای برخی از کشور‌های عربی خلیج فارس که بر اصلاح اقتصاد خود و تلاش برای ادغام با بقیه اقتصاد جهانی متمرکز شده اند، آشفتگی‌های زیادی ایجاد کند و آخرین چیزی که آنها می‌خواهند، یک دوره آشفتگی و نا اطمینانی دیگر در این بخش از جهان است.

رادیو ملی آمریکا: کشور‌های حوزه خلیج فارس در تلاش بوده اند تا اقتصاد خود را با فاصله گرفتن از نفت، با چیز‌هایی مانند انرژی‌های تجدیدپذیر و هوش مصنوعی متنوع کنند. سوزان مالونی، متخصص امور ایران در موسسه بروکینگز نیز می‌گوید در دوره اول ترامپ، روابط خصمانه تری بین ایران و همسایگانش، به‌ویژه کشور‌های حاشیه خلیج فارس وجود داشت و اکنون این گونه نیست.

مالونی: آنچه که از آن زمان تاکنون دیده‌ایم، تلاشی برای ایجاد نوعی نزدیکی بین عربستان سعودی و تهران است. اکنون تلاش‌هایی از سوی کشور‌های حاشیه خلیج‌فارس برای همکاری با ایران وجود دارد. آنها نشان داده اند که اگر ایران تحت فشار بیشتری قرار گیرد، نمی‌خواهند در خط آتش قرار گیرند، و بنابراین به دنبال راه‌هایی برای کاهش تنش بوده‌اند.

استرول: قدرت‌های بزرگ در منطقه خلیج‌فارس به خاطر دارند که ایالات متحده در دوران دولت ترامپ به دفاع از آنها نیامد. به عنوان مثال، زمانی که امارات متحده عربی از حملات ایران به نفتکش‌های تجاری خود ضربه خود یا در حادثه سال ۲۰۱۹ که در آن زیرساخت‌های نفتی عربستان توسط ایران مورد حمله قرار گرفت باز هم ترامپ در آن زمان از استفاده از نیروی نظامی خودداری کرد.

رادیو ملی آمریکا: ژئوپلتیک از اولین باری که ترامپ به قدرت رسید تغییر کرده است. اکنون همسویی بسیار نزدیک تری بین ایران، چین، روسیه و کره شمالی وجود دارد. با این حال، مالونی می‌گوید به نظر می‌رسد که رهبران ایران آماده اند تا یک بار مذاکره با دولت ترامپ را بیازمایند حتی به عنوان راهی برای خرید زمان.

مالونی: واقعیت این است که کاهش سطح برنامه هسته‌ای و همچنین کاستن از فعایت‌های منطقه‌ای‌اش برای هیچ یک از رهبران ایران قابل تصور نیست. من شک دارم دیپلماسی‌ای که ممکن است در مراحل اولیه دولت ترامپ شاهد باشیم به هر نوع معامله پایدار بین دو کشور منجر شود.

رادیو ملی آمریکا: گزارش‌هایی وجود دارد که ایلان ماسک، مشاور ترامپ، به طور غیر رسمی با سفیر ایران در سازمان ملل دیدار کرده است. تهران این گزارش‌ها را رد می‌کند، اما کاتولیس می‌گوید هر چیزی ممکن است.

کاتولیس: من در واقع فکر می‌کنم احتمال ۵۰ به ۵۰ است که در دوره دوم ریاست‌جمهوری ترامپ، یا شاهد درگیری بین دو کشور باشیم و یا ترامپ را سوار بر هواپیما برای دیدار با مقامات ایران در تهران ببینیم. در حالی که خاورمیانه برای دور دوم ریاست جمهوری ترامپ آماده می‌شود سایه نااطمینانی بر این منطقه سنگینی می‌کند.

ارسال نظرات