۱۴:۲۱ ۱۴۰۳/۰۹/۱۲
«اقتصاد معاصر» بررسی می‌کند؛

خیز شاخص بورس برای تسخیر رکورد تاریخی خود

در معاملات امروز بازار سرمایه، شاخص بورس با ثبت رشد بیش از ۶۰ واحدی، هم بلندترین پرش خود در سال ۱۴۰۳ به ثبت رساند و هم برای تسخیر رکورد تاریخی خود گام بلندی را برداشت.
خیز شاخص بورس برای تسخیر رکورد تاریخی خود
کد خبر:۹۵۳۹

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ در جریان معاملات دو روز گذشته در بازار سرمایه، شاخص بورس در مجموع حدود ۲۶ هزار واحد افت را به ثبت رساند. در همین راستا شاخص‌ کل بورس اوراق‌ بهادار تهران در حالی دیروز با افت ۱۵‌هزار و ۵۱۴‌ واحدی مواجه شد و به ارتفاع ۲‌ میلیون و ۳۹۹‌ هزار واحد نزول کرد که هر چند اندک اما ارتفاع ۴.۲ میلیون واحد را از دست داد.

این در شرایطی بود که شاخص‌ کل هم‌وزن برخلاف حرکت نزولی شاخص اصلی در دو روز گذشته، مثبت بود که می‌تواند این مولفه در کنار بالا بودن حجم و ارزش معاملات فعلا نشانه خوبی برای شرایط کلی بازار سرمایه باشد. 

بر این اساس بازار سرمایه، معاملات خود را در حالی صبح امروز آغاز کرد که شب گذشته عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد در گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما، در حمایت از بازار سرمایه گفت: «دوستان بازار سرمایه مطمئن باشند که حمایت‌ها از بورس ادامه دارد و باید کمک شود تا منابع به بازار سرمایه بیاید، نه به بازار سفته بازی.» 

از این‌رو واکنش سهامداران به وعده تداوم حمایت دولت از بازار سرمایه مثبت بود و با اقبالی که سرمایه‌گذاران به این بازار نشان دادند، یکی دیگر از بهترین‌ روزهای بورس برای سهامداران در سال جاری رقم خورد و شاخص بورس با ثبت رشد بیش از ۶۰ واحدی، خود را تا نیمه ارتفاع ۲ میلیون ۴۰۰ هزار واحد بالا کشید. این در حالی است که شاخص کل هم‌وزن بیش از ۱۱ هزار واحد و شاخص کل فرابورس ۴۹۰ واحد افزایش را به ثبت رساندند. 

همچنین از ۳۵۱ نماد معاملاتی فعال در بورس، ۹۹ درصد معادل ۳۴۸ نماد مثبت و در فرابورس هم از ۳۷۴ نماد معاملاتی فعال، ۹۱ درصد معادل ۳۴۱ نماد معاملاتی مثبت بودند. 

در پایان معاملات هم ۸۹ درصد معادل ۳۱۱ نماد معاملاتی بورسی و ۷۵ درصد معادل ۲۸۱ نماد معاملاتی فرابورسی با صف خرید مواجه شدند و در مقابل، هیچ صف فروش برای نمادهای بورسی وجود نداشت و فقط ۱۰ نماد فرابورسی صف فروش داشتند. 

ارزش صف‌های خرید امروز در بورس حدود ۳ هزار میلیارد تومان بود که بیشترین ارزش از این حیث برای بازار سرمایه در سال ۱۴۰۳ محسوب می‌شود. به علاوه این که رکورد ورود پول حقیقی در یک روز با ورود ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان به بازار شکسته شد. 

در مجموع با توجه به پمپاژ حمایت‌ها به بازار سرمایه و همچنین اقبالی که سهامداران به این وعده‌ها نشان داده‌اند، کار برای فتح دوباره بالاترین رکورد تاریخی شاخص بورس یعنی ارتفاع ۲ میلیون ۵۰۰ هزار واحد، قدری راحت‌تر شده و به نظر می‌رسد که حالا نماگر اصلی این بازار در فکر فتح این ارتفاع، بالانشینی بر آن و گذر از ارتفاع ۲.۵ میلیون واحد و حتی ثبت رکودهای بالاتر است. 

در این میان اما بازار سرمایه برای تداوم روند صعوی خود چند مولفه پیش‌ رو دارد؛ نخست ایجاد اعتماد بیشتر با حمایت‌های عملی از این بازار است. از سوی دیگر هر چند ریسک‌های سیاسی منطقه در حوزه لبنان تقریبا از بالای سر تالار شیشه‌ای گذر کرده اما ریسک سیاسی مناقشات سوریه نیم‌نگاهی از سهامداران به خود معطوف داشته که با توجه به روند امروز معاملات، به نظر می‌رسد که این ریسک نیز وزن کمی در تصمیم‌گیری‌های سهامداران داشته باشد. 

همچنین رفته رفته با فرارسیدن موعد آمدن بودجه سال آینده به صحن علنی مجلس، از این منظر نیز بازار سرمایه می‌تواند دستخوش فراز و فرود شود که البته با توجه به رایزنی‌های صورت گرفته و همچنین عدم انتشار خبر منفی در خصوص بررسی بندهای اثرگذار بر بازار سرمایه در کمیسیون‌های مختلف مجلس، بعید است در صحن علنی مجلس اخبار منفی از بهارستان به تالار شیشه‌ای مخابره شود. 

از سوی دیگر بررسی صحبت‌های وزیر اقتصاد در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری، علاوه بر این که حاوی پیغام حمایتی مثبت به بورس بود، به نظر می‌رسد که سبقه بانکی همتی هم تا حدودی بتواند برای بازار سرمایه مثبت باشد.

به گفته وزیر اقتصاد تامین مالی در زنجیره تولید به پشتوانه اسناد اعتباری در بورس‌ کالا هم یکی از اقدامات مهمی بوده که در وزارت اقتصاد آغاز شده و می‌توان با استفاده از اسنادی مانند اوراق گام، ال.سی داخلی و برات الکترونیکی در بورس کالا، تامین مالی زنجیره تولید را محقق کرد. فعالان اقتصادی و سرمایه‌گذاران به تدریج خواهند دید با استفاده از این اسناد اعتباری، زمینه‌های مناسبی برای تامین مالی و رشد تولید فراهم می‌شود. 

همچنین آن طور که همتی گفته، بانک‌ها و سازمان بورس هم باید با هماهنگی، زمینه حضور شرکت‌های پروژه در بازار سرمایه و شراکت مردم را فراهم کنند. همچنین از قیمت‌گذاری دستوری محصولات هم باید خارج شد، چراکه در برابر عدم تخصیص یارانه به مواد اولیه، قیمت‌گذاری دستوری هم نباید وجود داشته باشد. ضمن اینکه بانک‌ها باید از بنگاه‌داری خارج شوند و سال ۱۴۰۳ سال آخر بوده و از سال آینده همه بنگاه‌ها با تفکیک از بانک‌ها و دیگر نهادها و تجمیع در یک هلدینگ از طریق عرضه در بورس، واگذار خواهند شد. 

همه این اظهارات یعنی وزیر اقتصاد توجه ویژه‌ای به بازار سرمایه دارد و همین موضوع نیز فعلا می‎‌تواند آرامش خیالی را برای بازار سرمایه، ولو کوتاه‌مدت فراهم کند.

ارسال نظرات