کامران ندری، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد معاصر در ارتباط با دلایل افزایش قیمت دلار و ابزارهای مهار نوسانات ارزی، اظهار داشت: در واقع نگرانیهایی در بازار، به خصوص در ارتباط با آمدن ترامپ به وجود آمده است. این نگرانیها باعث شده که بازار واکنشهایی نشان بدهد.
وی افزود: از طرف دیگر بهمنماه نزدیک بوده و به طور سنتی، این ماه پایان سال چینی محسوب میشود و تجار ایرانی معمولا در این زمان بدهیهای خود را به صادرکنندههای چینی پرداخت میکنند و همین مساله تقاضا برای ارز را افزایش میدهد.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: بنابراین، دو نکته اصلی در مساله قابل توجه است. ابتدا اینکه پیشبینی میشود با روی کار آمدن ترامپ، فروش نفت سختتر شود و در نتیجه، درآمدهای ارزی ایران کاهش پیدا کند. دوما همانطور که اشاره شد، پایان دی و اوایل بهمن معمولا زمان تسویه بدهیها با صادرکنندههای چینی است. این موضوع واردکنندهها را تحت فشار قرار میدهد تا زودتر ارز مورد نیاز خود را تهیه کنند.
ندری یادآور شد: در کنار این دو مورد، عامل دیگر بروز نوسانات ارزی اخیر، حذف ارز نیمایی توسط دولت است که پیشبینی میشود تورم را افزایش میدهد و به نظر میرسد که این روند میتواند در سال آینده ضریب جینی را نیز بالا ببرد؛ همین پیشبینی افزایش تورم و بالارفتن ضریب جینی به نوبه خود چالشهایی در حوزه اقتصادی ایجاد میکند.
وی تاکید کرد: اگر بخواهیم جلوی این وضعیت را بگیریم، باید جایگزینی بهتر از دلار به مردم معرفی کنیم که ریسک زیادی نداشته باشد. یکی از گزینههای معمول، سپردهگذاری در بانک خواهد بود اما اگر نرخ بهره تغییر نکند، مردم تمایلی به سپردهگذاری نخواهند داشت و احتمالا به سمت خرید ارز و طلا و بازارهای سوداگری میروند.
این کارشناس اقتصادی گفت: افزایش نرخ بهره بانکی برای جذب سرمایهگذاری و نقدینگی سرگردان مفید است و تا حدودی میتواند در کاهش تقاضای خانگی ارز موثر باشد اما در کشور ما به دلایل مختلف، نمیتوان به سادگی از این راهکار استفاده کرد.