اقتصاد کلان

اقتصاد کلان

بانک

صنعت

کشاورزی

راه و مسکن

اقتصاد بین الملل

انرژی

بازرگانی

بورس

فناوری

سیاست و اقتصاد

کارآفرینی و تعاون

چند رسانه ای

۱۷/بهمن/۱۴۰۳ | ۱۶:۳۶
۰۹:۲۶ ۱۴۰۳/۱۱/۰۳

لغو فرمان بایدن و تعویق محدودیت تیک‌تاک توسط ترامپ

ترامپ در نخستین روز کاری خود فرمان اجرایی بایدن درباره ایمنی هوش مصنوعی را لغو کرد و اجرای قانون محدودکننده تیک‌تاک را به تعویق انداخت؛ اقدامی که واکنش‌های متعددی برانگیخته است.
کد خبر:۱۳۵۹۹

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ در نخستین روز کاری دولت جدید ایالات متحده آمریکا، دونالد ترامپ فرمان اجرایی سال ۲۰۲۳ را که توسط جو بایدن، رئیس‌ جمهور پیشین امضا شده بود را لغو کرد. این فرمان اجرایی به کاهش خطرات احتمالی هوش مصنوعی برای مصرف‌کنندگان، کارگران و امنیت ملی پرداخته بود. 

جو بایدن، رئیس‌ جمهور سابق ایالات متحده این دستور اجرایی را با هدف تعیین استاندارد‌های جدید برای ایمنی و امنیت هوش مصنوعی صادر کرد و طبق این دستور از توسعه‌دهندگان مدل‌های بنیادین هوش مصنوعی خواسته شده بود که نتایج آزمایش‌های ایمنی خود را قبل از عرضه به عموم، با دولت فدرال به اشتراک بگذارند. همچنین این دستور بر لزوم ایجاد استاندارد‌های آزمایشی جدید توسط موسسه ملی استاندارد‌ها و فناوری (NIST) تاکید داشت تا از ایمنی سیستم‌های هوش مصنوعی قبل از انتشار عمومی اطمینان حاصل شود. 

این دستور اجرایی همچنین به خطرات استفاده از هوش مصنوعی در زمینه‌هایی مانند مهندسی مواد بیولوژیکی خطرناک، تقلب و فریب و آسیب‌پذیری‌های نرم‌افزاری حیاتی پرداخته بود. علاوه‌بر این، بر لزوم مقابله با تبعیض‌ها و نابرابری‌های احتمالی هوش مصنوعی در حوزه‌های بهداشت، عدالت و مسکن نیز تاکید داشت. 

دستور اجرایی جو بایدن در حالی صادر شده بود که برخی از منتقدان معتقد بودند که این اقدامات بیشتر به توصیه‌ها و دستورالعمل‌ها محدود است و نیاز به اقدامات قانونی و اجرایی بیشتری دارد. منتقدان هم‌پیمان با ترامپ استدلال کردند که الزامات گزارش‌دهی این فرمان اجرایی برای شرکت‌ها بار سنگینی ایجاد کرده و عملا آنها را مجبور به افشای اسرار تجاری خود می‌کند. ترامپ در طول کارزار انتخاباتی خود وعده داده بود که سیاست‌هایی را تدوین خواهد کرد تا توسعه هوش مصنوعی را بر پایه آزادی بیان و شکوفایی انسانی حمایت کند اما از ارائه جزئیات در این زمینه خودداری کرد.

توقف ۷۵ روزه ممنوعیت تیک‌تاک

علاوه بر این، رئیس‌ جمهور آمریکا طی صدور فرمانی وزارت دادگستری را از اجرای قانونی در رابطه با تیک‌تاک (قانونی که شرکت چینی بایت‌دنس، مالک تیک‌تاک را ملزم به واگذاری سهام خود می‌کند و در غیر این صورت با ممنوعیت روبه‌رو خواهد شد) منع کرد. 

این دستور، عملا مهلت تعیین‌شده توسط «قانون محافظت از آمریکایی‌ها در برابر برنامه‌های تحت کنترل دشمنان خارجی» را تمدید می‌کند. هدف از این اقدام جلوگیری از اعمال جریمه‌های سنگین علیه شرکت‌های آمریکایی مانند اپل و گوگل به دلیل همکاری با تیک‌تاک است. در این فرمان آمده که دادستان کل هیچ اقدامی برای اجرای این قانون به مدت ۷۵ روز از روز صدور فرمان انجام ندهد تا دولت فرصت تعیین مسیر مناسب را به شکل منظم داشته باشد. 

همچنین در این فرمان به وزارت دادگستری دستور داده شد که هیچ جریمه‌ای علیه هیچ نهادی به دلیل عدم رعایت قانون، چه مربوط به بازه زمانی مشخص‌شده در فرمان و چه مربوط به دوره زمانی قبل از صدور این دستور اعمال نکند. ترامپ که در دوره اول ریاست‌ جمهوری‌ خود در سال ۲۰۲۰ فرمانی برای ممنوعیت تیک‌تاک صادر کرده بود، اکنون سعی دارد تا قانون دو حزبی که از ۱۹ ژانویه اجرایی شده را دور بزند. وی پیش از آغاز کار در Truth Social اعلام کرده بود که از شرکت‌ها خواسته به همکاری با تیک‌تاک ادامه دهند؛ اقدامی که می‌تواند خطر جریمه صد‌ها میلیارد دلاری را به همراه داشته باشد. 

تیک‌تاک در روز یکشنبه برای مدتی از دسترس خارج شد اما به سرعت بازگشت؛ هرچند همچنان از فروشگاه‌های اپلیکیشن اپل و گوگل حذف شده است. این قانون فقط در صورتی اجازه تمدید ۹۰ روزه می‌داد که بایت‌دنس اعلام کند سهام خود را به شرکتی غیرفروش می‌سپارد اما تاکنون چنین فروشی اعلام نشده و قانونی بودن تمدید مهلت بعد از ۱۹ ژانویه مشخص نیست. 

در هر صورت، ترامپ به جای استفاده از مهلت قانونی، در حال تلاش برای دور زدن قانون است. همچنین ترامپ اعلام کرده که دولت آمریکا می‌تواند ۵۰ درصد سهام تیک‌تاک را از طریق یک سرمایه‌گذاری مشترک با یک شرکت خصوصی در اختیار بگیرد اما جزئیات این طرح مشخص نیست.

ارسال نظرات