
تک نرخی کردن ارز یک شبه امکان پذیر نیست

مهراد عباد، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در گفتوگو با اقتصاد معاصر پیرامون تک نرخی شدن ارز در دولت چهاردهم و مهیا بودن زمینههای این کار در شرایط فعلی اظهار کرد: در حال حاضر هیچ کس نمیتواند درباره مهیا بودن زمینههای لازم برای تک نرخی کردن قیمت ارز اظهار نظر کند. ترس از تغییرات در بسیاری از دولتها باعث شده که بعضی سیاستهای مهم اقتصادی به منصه ظهور نرسند.
این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران افزود: موضوع تک نرخی کردن قیمت ارز از مدتها قبل در ساختار اقتصادی کشور مطرح بوده است. این سیاست از زمان پایان جنگ تحمیلی تاکنون همواره مورد استفاده سیاستگذاران اقتصادی کشور قرار داشته است. شاید اجرای آن در برخی از مقاطع زمانی به نفع کشور تمام شده باشد، اما در بلند مدت باعث ایجاد تورمهای خیلی زیادی در اقتصاد ایران شد.
وی تصریح کرد: در ابتدای دولت سیزدهم قرار بر این بود که سیاست ارز تک نرخی اجرا شود اما به دلیل امتناع از وقوع برخی عواقب منفی از انجام آن منصرف شد. در همین راستا دولت سیزدهم برای صیانت از منابع ارزی کشور تعداد کالاهایی که ارز ارزان قیمت به آن تخصیص داده میشد را کم و عرضه آن را محدود به کالاهای اساسی کرد.
عباد خاطرنشان کرد: تاکنون مطالعات و تحقیقات گستردهای درباره تک نرخی شدن ارز صورت گرفته است. متاسفانه چند نرخی بودن قیمت ارز تاکنون منشاء رانت و فسادهای متعددی شده اما باید این نکته را هم باید یادآور شد که دولت جدید نمیتواند تک نرخی کردن ارز را یک شبه انجام دهد.
این فعال اقتصادی افزود: بهتر است دولت جدید درباره نرخ ارز و تخصیص آن به برخی از کالاها رویهای را اتخاذ کند که دولت سیزدهم در دستور کار قرار داده بود، منتهی این کار را با سرعت بیشتری انجام دهد. رئیس جمهور منتخب مخالفتی با بازار آزاد ارز ندارد؛ لذا، پیشبینی میشود که تک نرخی کردن ارز در شرایط مناسبی انجام شود.
وی در پایان تاکید کرد: دولت چهاردهم نمیتواند تک نرخی کردن ارز را با استفاده از شوک درمانی انجام دهد، بلکه باید آن را به صورت مرحلهای و گام به گام انجام دهد. در حال حاضر ما چندین نرخ ارز گوناگون داریم، به همین خاطر دولت باید آنها را به آهستگی حذف کند.